Niemieckie naleśniki jabłkowe z cynamonem. Trudno się im oprzeć

Klasyczne niemieckie naleśniki z jabłkami są nieco grubsze od polskich, smażymy je z plasterkami jabłek i cynamonowym cukrem. Potrafią zakręcić kubkami smakowymi. Prosto, a jak smakowicie. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Niemieckie naleśniki jabłkowe z cynamonem. Trudno się im oprzećNiemieckie naleśniki jabłkowe z cynamonem. Trudno się im oprzeć
Anna Kamińska

Składniki

  • 130 g mąki orkiszowej tortowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu plus 1/2 łyżeczki na posypkę
  • 240 ml mleka
  • 3 ekologiczne jajka
  • 2 łyżki cukru plus 2 łyżki do posypania
  • szczypta soli
  • 2 twarde jabłka grójeckie obrane, wydrążone i pokrojone w plastry
  • 3 łyżki masła

Przepis

  • Przesiej mąkę i 1/4 łyżeczki cynamonu.
  • W dużej misce miksera mieszaj mleko, jajka, 2 łyżki cukru i sól przez około 1 minutę. Stopniowo dodawaj mąkę i kontynuuj miksowanie, aż składniki dobrze się połączą. Nie powinno być żadnych grudek mąki.
  • W miseczce połącz pozostały cukier i cynamon.
  • Rozgrzej 1 łyżkę masła na dużej, nieprzywierającej patelni. Zmniejsz ogień do średniego, wlej połowę ciasta, na wierzchu ułóż połowę pokrojonych jabłek. Smaż przez około 2-3 minuty.
  • Przełóż naleśnik na dużą pokrywkę, dodaj 1/2 łyżki masła na patelnię i zsuń naleśnik drugą stroną na patelnię. Smaż z drugiej strony przez około 2 minuty lub do uzyskania złotego koloru.
  • Przełóż na talerz i posyp do smaku cukrem cynamonowym. Delektuj się od razu, naleśnik najlepiej smakuje, gdy jest ciepły.
  • Dodaj 1 łyżkę masła na patelnię i upiecz drugi naleśnik w ten sam sposób, dodając pozostałe 1/2 łyżki masła przed odwróceniem naleśnika. Posyp cukrem z cynamonem.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości