Niedoceniany owoc. Dlaczego warto jeść agrest?

Rośnie w wielu polskich ogródkach, lecz paradoksalnie trudno go kupić w sklepie. Mowa o agreście, częstym składniku przetworów, bogatym w witaminę C.

agrestAgrest świetnie nadaje się do ciast
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Agrest to roślina, która jest powszechnie hodowana w Europie, ale w Afryce i Azji również można ją spotkać. Agrest występuje też jako dziki krzew, niewymagający pielęgnowania przez człowieka. Krzewy agrestu nie są specjalnie trudne w uprawie i szybko się rozwijają, jednak zalecana jest dla nich żyzna, obfitująca w próchnicę gleba. Krzewy agrestu lubią też dużą ilość światła słonecznego i są odporne na mrozy.

Agrest - odmiany

Chociaż agrest występuje czasami jako krzyżówka z porzeczką czarną czy innymi krzewami, w Polsce wyróżnia się trzy główne odmiany agrestu:

  • agrest czerwony,
  • agrest żółty,
  • agrest biały (nazywany również miodowym).

Większość odmian agrestu posiada ostre kolce na gałązkach, jednak istnieją gatunki z ich niewielką ilością.

5 dodatków do wody, które odmienią jej smak

Agrest – jak jeść?

Owoce agrestu nie są wcale tak kwaśne, jak uważa większość osób – pod warunkiem, że spożywa się je wtedy, gdy są już całkowicie dojrzałe. Dojrzałe owoce agrestu muszą być w całości miękkie, w przypadku chociażby agrestu czerwonego zmieniają też wtedy barwę na znacznie ciemniejszą.

Agrest – zastosowanie w kuchni

Agrest w sezonie zwykle spożywany jest w postaci surowego owocu, jako przekąska. Bardzo często wykorzystuje się go też do robienia konfitur, dżemów i galaretek. Owoce agrestu mają żelujące właściwości z powodu znacznej ilości pektyn – mieszanin węglanów, które ze względu na swoją charakterystykę wykorzystywane są w przemyśle spożywczym.

W związku z tym agrest świetnie nadaje się do ciast, zwłaszcza do lekkich biszkoptów. Można go dodawać w postaci całych owoców, galaretki lub delikatnej pianki. Istnieją też przepisy na sernik z agrestem – jako zamiennikiem rodzynek. Agrest znakomicie sprawdza się też w roladach i tortach.

Agrest – soki i kompoty

Bardzo zdrowy jest sok z agrestu, który robi się poprzez dosypywanie cukru do dojrzałych owoców i regularne mieszanie przez kilka dni. Gdy cukier się rozpuści, przecedzony sok z agrestu należy poddać pasteryzacji.

Nie wolno zapominać o kompocie z agrestu. Jeśli sam agrest ma dla nas zbyt intensywny smak i trudno nam pić taki kompot, warto pamiętać o dodaniu łagodzących liści mięty. Agrest najlepiej sprawdza się w kompotach wieloowocowych, dodając im niezbędnej kwaskowatości - zwłaszcza w przypadku, gdy reszta składników to owoce bardzo słodkie, jak na przykład jabłka czy truskawki.

Agrest – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne

Agrest wpływa pozytywnie na urodę, dlatego wykorzystywany jest w branży kosmetycznej. Posiada mnóstwo antyoksydantów, a maseczki z agrestu poprawiają wygląd skóry twarzy. Sto gramów agrestu w połowie zaspokoi dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C i nie dostarczy nam zbyt wielu kalorii (41 kcal).

Agrest usprawnia proces trawienia i usuwa z naszego organizmu kwas moczowy. Zawiera błonnik, a sok z agrestu usprawnia proces przemiany materii i jest zalecany osobom, które cierpią z powodu nadwagi.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód