Cukinia a kabaczek. Czym się różnią, co z nich zrobić?

Zastanawialiście się kiedyś, czym różni się kabaczek od cukinii? A może ktoś próbował was uświadamiać, tłumacząc, jakie jest jedno warzywo, a jakie drugie? Jeśli tak było, to był w błędzie! Otóż kabaczek i cukinia to dwa określenia tej samej rośliny.

CukiniaCukinia jest niskokaloryczna i zdrowa
Źródło zdjęć: © 123RF

Kabaczek = cukinia?

Wiele osób uważa, że cukinia jest żółta, niewielka, bez pestek i słodkawa w smaku. Kabaczek dla nich to zielone większe warzywo z pestkami, nieco gorzkawe przy skórce. Tymczasem nie ma żadnych podstaw, by stosować jakiekolwiek rozróżnienie.

Kabaczek i cukinia to jedno i to samo warzywo. Należy do rodziny dyniowatych i można je spotkać w odmianach o różnych kolorach. W Polsce najczęściej mamy do czynienia z cukinią ciemnozieloną, zieloną lub prążkowaną, ale występuje też w wersji żółtej lub jasnozielonej.

Warzywo to ma charakterystyczny kształt. Te mniejsze egzemplarze przypominają ogórka, większe mają znacznie szerszą jedną końcówkę i wyglądają trochę jak lekko zakrzywiona maczuga.

Faszerowane kwiaty cukinii. Smaczny i prosty posiłek

Zanim cukinia wyda owoc, pięknie kwitnie. Jej kwiaty są duże i mają miodowy kolor. Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że już na tym etapie rozwoju roślina jest jadalna. Z jej kwiatów, po usunięciu szypułek i słupków kwiatowych, można przyrządzić pyszne dania. Świetnie sprawdzą się smażone w cieście piwnym albo nadziewane ricottą.

Właściwości cukinii

Cukinia jest niskokaloryczna i zdrowa. Zawiera mnóstwo witaminy C, K, karotenu oraz witamin z grupy B. Jest też doskonałym źródłem potasu, wapnia, fosforu, sodu, kwasu foliowego, manganu i miedzi. Znakomicie odkwasza organizm i korzystnie wpływa na trawienie.

W kabaczkach nie odkładają się metale ciężkie, więc warzywo należy do bezpiecznych nawet dla dzieci i kobiet w ciąży czy karmiących piersią. Wprowadzenie cukinii do codziennej diety wspiera organizm w przypadku chorób wątroby czy też schorzeń związanych z układem pokarmowym.

Co można przygotować z cukinii?

Dojrzałe kabaczki stanowią podstawę wielu potraw, które są z pewnością nam wszystkim znane. Na ich bazie można zrobić znakomite leczo, zupę krem, a nawet bigos i ciasto czekoladowe. Cukinię można jeść na surowo, gotować, smażyć, piec, grillować. Warzywo ma stosunkowo neutralny smak, dlatego tak łatwo wkomponować je praktycznie w każde danie.

Poniżej przedstawiamy kilka prostych przepisów na wykorzystanie cukinii.

Cukinia faszerowana mielonym mięsem


Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 400 g mielonego mięsa – najlepiej delikatnego drobiowego lub cielęcego,
  • 1 cebula,
  • ser żółty,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • ulubione przyprawy,
  • ketchup lub nieco koncentratu pomidorowego.

Przygotowanie:

  1. Młodej cukinii nie obieramy, a tylko dokładnie myjemy. Kroimy ją wzdłuż na pół. Z każdej połówki wydrążamy środek.
  2. Kabaczki lekko solimy, by trochę zmiękły. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju do momentu zeszklenia. Dodajemy mięso mielone i obsmażamy. Dokładamy koncentrat pomidorowy albo ketchup.
  4. Wszystko dusimy kilka minut na niewielkim ogniu.
  5. Gotowy farsz wkładamy do łódek z cukinii i posypujemy serem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni na 30 minut.
  6. Gotowe danie można ozdobić natką pietruszki.
Placki z cukinii
© 123RF

Cukinia smażona z chili


Składniki:

  • 4 młode cukinie,
  • 1 papryczka chili,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek dymki wraz ze szczypiorkiem,
  • 1 płaska łyżka tymianku,
  • sól, pieprz,
  • oliwa.

Przygotowanie:

  1. Cebulkę, szczypiorek, czosnek i papryczkę kroimy w plasterki. Umytą cukinię kroimy w słupki mające grubość 1 cm. Wkładamy je do miski, posypujemy tymiankiem i skrapiamy oliwą z oliwek.
  2. Całość odstawiamy na 20 minut. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy do niej pokrojoną dymkę, czosnek oraz papryczkę.
  3. Podsmażamy na niewielkim ogniu i dodajemy cukinię. Smażymy maksymalnie 10 minut, ciągle mieszając.

Placki z cukinii i twarogu


Składniki:

  • 1 średnia cukinia,
  • ½ kostki twarogu półtłustego,
  • 3 łyżki pełnoziarnistej mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Można ją nieco nasolić i odstawić, by puściła soki, a następnie mocno odcisnąć, by pozbyć się nadmiaru wody. Do cukinii dodajemy resztę składników i doprawiamy.
  2. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kładziemy łyżką średniej wielkości placki i smażymy po kilka minut z każdej strony.
  3. Placki świetnie smakują same, ale można je też podawać z sosem jogurtowym, tzatziki albo czosnkowym.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie