Cukinia a kabaczek. Czym się różnią, co z nich zrobić?
Zastanawialiście się kiedyś, czym różni się kabaczek od cukinii? A może ktoś próbował was uświadamiać, tłumacząc, jakie jest jedno warzywo, a jakie drugie? Jeśli tak było, to był w błędzie! Otóż kabaczek i cukinia to dwa określenia tej samej rośliny.
Kabaczek = cukinia?
Wiele osób uważa, że cukinia jest żółta, niewielka, bez pestek i słodkawa w smaku. Kabaczek dla nich to zielone większe warzywo z pestkami, nieco gorzkawe przy skórce. Tymczasem nie ma żadnych podstaw, by stosować jakiekolwiek rozróżnienie.
Kabaczek i cukinia to jedno i to samo warzywo. Należy do rodziny dyniowatych i można je spotkać w odmianach o różnych kolorach. W Polsce najczęściej mamy do czynienia z cukinią ciemnozieloną, zieloną lub prążkowaną, ale występuje też w wersji żółtej lub jasnozielonej.
Warzywo to ma charakterystyczny kształt. Te mniejsze egzemplarze przypominają ogórka, większe mają znacznie szerszą jedną końcówkę i wyglądają trochę jak lekko zakrzywiona maczuga.
Faszerowane kwiaty cukinii. Smaczny i prosty posiłek
Zanim cukinia wyda owoc, pięknie kwitnie. Jej kwiaty są duże i mają miodowy kolor. Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że już na tym etapie rozwoju roślina jest jadalna. Z jej kwiatów, po usunięciu szypułek i słupków kwiatowych, można przyrządzić pyszne dania. Świetnie sprawdzą się smażone w cieście piwnym albo nadziewane ricottą.
Właściwości cukinii
Cukinia jest niskokaloryczna i zdrowa. Zawiera mnóstwo witaminy C, K, karotenu oraz witamin z grupy B. Jest też doskonałym źródłem potasu, wapnia, fosforu, sodu, kwasu foliowego, manganu i miedzi. Znakomicie odkwasza organizm i korzystnie wpływa na trawienie.
W kabaczkach nie odkładają się metale ciężkie, więc warzywo należy do bezpiecznych nawet dla dzieci i kobiet w ciąży czy karmiących piersią. Wprowadzenie cukinii do codziennej diety wspiera organizm w przypadku chorób wątroby czy też schorzeń związanych z układem pokarmowym.
Co można przygotować z cukinii?
Dojrzałe kabaczki stanowią podstawę wielu potraw, które są z pewnością nam wszystkim znane. Na ich bazie można zrobić znakomite leczo, zupę krem, a nawet bigos i ciasto czekoladowe. Cukinię można jeść na surowo, gotować, smażyć, piec, grillować. Warzywo ma stosunkowo neutralny smak, dlatego tak łatwo wkomponować je praktycznie w każde danie.
Poniżej przedstawiamy kilka prostych przepisów na wykorzystanie cukinii.
Cukinia faszerowana mielonym mięsem
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie,
- 400 g mielonego mięsa – najlepiej delikatnego drobiowego lub cielęcego,
- 1 cebula,
- ser żółty,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz,
- ulubione przyprawy,
- ketchup lub nieco koncentratu pomidorowego.
Przygotowanie:
- Młodej cukinii nie obieramy, a tylko dokładnie myjemy. Kroimy ją wzdłuż na pół. Z każdej połówki wydrążamy środek.
- Kabaczki lekko solimy, by trochę zmiękły. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju do momentu zeszklenia. Dodajemy mięso mielone i obsmażamy. Dokładamy koncentrat pomidorowy albo ketchup.
- Wszystko dusimy kilka minut na niewielkim ogniu.
- Gotowy farsz wkładamy do łódek z cukinii i posypujemy serem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni na 30 minut.
- Gotowe danie można ozdobić natką pietruszki.
Cukinia smażona z chili
Składniki:
- 4 młode cukinie,
- 1 papryczka chili,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 pęczek dymki wraz ze szczypiorkiem,
- 1 płaska łyżka tymianku,
- sól, pieprz,
- oliwa.
Przygotowanie:
- Cebulkę, szczypiorek, czosnek i papryczkę kroimy w plasterki. Umytą cukinię kroimy w słupki mające grubość 1 cm. Wkładamy je do miski, posypujemy tymiankiem i skrapiamy oliwą z oliwek.
- Całość odstawiamy na 20 minut. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy do niej pokrojoną dymkę, czosnek oraz papryczkę.
- Podsmażamy na niewielkim ogniu i dodajemy cukinię. Smażymy maksymalnie 10 minut, ciągle mieszając.
Placki z cukinii i twarogu
Składniki:
- 1 średnia cukinia,
- ½ kostki twarogu półtłustego,
- 3 łyżki pełnoziarnistej mąki,
- 1 jajko,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- zioła prowansalskie,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Można ją nieco nasolić i odstawić, by puściła soki, a następnie mocno odcisnąć, by pozbyć się nadmiaru wody. Do cukinii dodajemy resztę składników i doprawiamy.
- Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kładziemy łyżką średniej wielkości placki i smażymy po kilka minut z każdej strony.
- Placki świetnie smakują same, ale można je też podawać z sosem jogurtowym, tzatziki albo czosnkowym.