Cukinia a kabaczek. Czym się różnią, co z nich zrobić?

Zastanawialiście się kiedyś, czym różni się kabaczek od cukinii? A może ktoś próbował was uświadamiać, tłumacząc, jakie jest jedno warzywo, a jakie drugie? Jeśli tak było, to był w błędzie! Otóż kabaczek i cukinia to dwa określenia tej samej rośliny.

CukiniaCukinia jest niskokaloryczna i zdrowa
Źródło zdjęć: © 123RF

Kabaczek = cukinia?

Wiele osób uważa, że cukinia jest żółta, niewielka, bez pestek i słodkawa w smaku. Kabaczek dla nich to zielone większe warzywo z pestkami, nieco gorzkawe przy skórce. Tymczasem nie ma żadnych podstaw, by stosować jakiekolwiek rozróżnienie.

Kabaczek i cukinia to jedno i to samo warzywo. Należy do rodziny dyniowatych i można je spotkać w odmianach o różnych kolorach. W Polsce najczęściej mamy do czynienia z cukinią ciemnozieloną, zieloną lub prążkowaną, ale występuje też w wersji żółtej lub jasnozielonej.

Warzywo to ma charakterystyczny kształt. Te mniejsze egzemplarze przypominają ogórka, większe mają znacznie szerszą jedną końcówkę i wyglądają trochę jak lekko zakrzywiona maczuga.

Faszerowane kwiaty cukinii. Smaczny i prosty posiłek

Zanim cukinia wyda owoc, pięknie kwitnie. Jej kwiaty są duże i mają miodowy kolor. Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że już na tym etapie rozwoju roślina jest jadalna. Z jej kwiatów, po usunięciu szypułek i słupków kwiatowych, można przyrządzić pyszne dania. Świetnie sprawdzą się smażone w cieście piwnym albo nadziewane ricottą.

Właściwości cukinii

Cukinia jest niskokaloryczna i zdrowa. Zawiera mnóstwo witaminy C, K, karotenu oraz witamin z grupy B. Jest też doskonałym źródłem potasu, wapnia, fosforu, sodu, kwasu foliowego, manganu i miedzi. Znakomicie odkwasza organizm i korzystnie wpływa na trawienie.

W kabaczkach nie odkładają się metale ciężkie, więc warzywo należy do bezpiecznych nawet dla dzieci i kobiet w ciąży czy karmiących piersią. Wprowadzenie cukinii do codziennej diety wspiera organizm w przypadku chorób wątroby czy też schorzeń związanych z układem pokarmowym.

Co można przygotować z cukinii?

Dojrzałe kabaczki stanowią podstawę wielu potraw, które są z pewnością nam wszystkim znane. Na ich bazie można zrobić znakomite leczo, zupę krem, a nawet bigos i ciasto czekoladowe. Cukinię można jeść na surowo, gotować, smażyć, piec, grillować. Warzywo ma stosunkowo neutralny smak, dlatego tak łatwo wkomponować je praktycznie w każde danie.

Poniżej przedstawiamy kilka prostych przepisów na wykorzystanie cukinii.

Cukinia faszerowana mielonym mięsem


Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 400 g mielonego mięsa – najlepiej delikatnego drobiowego lub cielęcego,
  • 1 cebula,
  • ser żółty,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • ulubione przyprawy,
  • ketchup lub nieco koncentratu pomidorowego.

Przygotowanie:

  1. Młodej cukinii nie obieramy, a tylko dokładnie myjemy. Kroimy ją wzdłuż na pół. Z każdej połówki wydrążamy środek.
  2. Kabaczki lekko solimy, by trochę zmiękły. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju do momentu zeszklenia. Dodajemy mięso mielone i obsmażamy. Dokładamy koncentrat pomidorowy albo ketchup.
  4. Wszystko dusimy kilka minut na niewielkim ogniu.
  5. Gotowy farsz wkładamy do łódek z cukinii i posypujemy serem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni na 30 minut.
  6. Gotowe danie można ozdobić natką pietruszki.
Placki z cukinii
© 123RF

Cukinia smażona z chili


Składniki:

  • 4 młode cukinie,
  • 1 papryczka chili,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek dymki wraz ze szczypiorkiem,
  • 1 płaska łyżka tymianku,
  • sól, pieprz,
  • oliwa.

Przygotowanie:

  1. Cebulkę, szczypiorek, czosnek i papryczkę kroimy w plasterki. Umytą cukinię kroimy w słupki mające grubość 1 cm. Wkładamy je do miski, posypujemy tymiankiem i skrapiamy oliwą z oliwek.
  2. Całość odstawiamy na 20 minut. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy do niej pokrojoną dymkę, czosnek oraz papryczkę.
  3. Podsmażamy na niewielkim ogniu i dodajemy cukinię. Smażymy maksymalnie 10 minut, ciągle mieszając.

Placki z cukinii i twarogu


Składniki:

  • 1 średnia cukinia,
  • ½ kostki twarogu półtłustego,
  • 3 łyżki pełnoziarnistej mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Można ją nieco nasolić i odstawić, by puściła soki, a następnie mocno odcisnąć, by pozbyć się nadmiaru wody. Do cukinii dodajemy resztę składników i doprawiamy.
  2. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kładziemy łyżką średniej wielkości placki i smażymy po kilka minut z każdej strony.
  3. Placki świetnie smakują same, ale można je też podawać z sosem jogurtowym, tzatziki albo czosnkowym.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟