Skąd się wzięły pączki? Od twardej buły ze słoniną do puszystej słodkiej przekąski

Choć pączki kojarzą nam się głównie z tłustym czwartkiem, to jednak ciastka te są popularne cały rok. W naszym kraju jak grzyby po deszczu powstają pączkarnie, czyli miejsca, w których wyrabia się i sprzedaje od razu gotowe pączki. Ich rodzajów jest wiele, podobnie jak i składników, którymi pączki się nadziewa. Są farsze słodkie, są wytrawne, a nawet mięsne. Wszystkie łączy jedno: są wyjątkowo kaloryczne, ale i smaczne.

PączkiDzisiejsze pączki nie mają nic wspólnego z pierwowzorem
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Twarda bułka ze słoniną

Skąd wzięły się pączki? Jak w przypadku wielu innych smakołyków zdania są podzielone, a wersji jest wiele. Jedno jest pewne: ciastka z ciasta drożdżowego, nadziewane słoniną lub smalcem znane były już w starożytnym Rzymie. Do ich wyrobu wykorzystywano resztki ciasta chlebowego, przez co nie przypominały dzisiejszych smakołyków. Były dużo twardsze i mocno nasączone tłuszczem.

Takie właśnie pączki pojawiły się w Polsce na przełomie XV i XVI wielu. Nasi antenaci nie nazywali ich jednak pączkami, a kreplami. Tak w Niemczech nazywano bułki smażone na głębokim oleju. Ówczesne pączki nie należały do przysmaków. Słynny Mikołaj Rej pisał o tym, że rzucając umiejętnie kreplem można człowieka nieźle posiniaczyć. I były, oczywiście, nadziewane słoniną.

W XVII wieku, w Niemczech, jeden z wojskowych kucharzy postanowił przygotować pączki na słodko. Delikatne ciasto drożdżowe smażył na smalcu, nadziewając je konfiturami i dżemami. Miały one kształt armatniej kuli i ociekały tłuszczem.


Francuski przodek pączka

Delikatniejsze ciasto drożdżowe zostało stworzone we Francji, w XVIII wieku. Tam również wymyślono metodę dodawania do ciasta spirytusu i innych alkoholi, które nie pozwalają na to, by pączek zanadto nasiąkł tłuszczem. Od tego czasu zaczęła się ekspansja tej słodkiej bułki.

W polskich książkach kucharskich z XVIII wieku znajdziemy wiele przepisów na pączki. Robiło się je z mąki, jajek i likieru różanego, nadziewając kandyzowanymi owocami lub konfiturami. Pączki smażono na smalcu lub wołowym łoju. Obok pączków drożdżowych znane były także też pączki workowe – ciasto z mąki i jajek gotowano w worku, następnie krojono na kawałki i obsmażano w gorącym tłuszczu.

Pączki, tak jak dziś, były dostępne praktycznie codziennie, w największych ilościach serwowano je jednak tłusty czwartek. W końcu to dzień, kiedy można sobie pofolgować i pozwolić na więcej, a dawne pączki ociekały nie tylko tłuszczem, ale także mocnym alkoholem.

Jak wykorzystać czerstwe pączki

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie