Jak dobrze upiec kurczaka?
Pieczony kurczak to kulinarny klasyk i symbol niedzielnego obiadu. Pyszny, aromatyczni, niedrogi - nic dziwnego, że tak często przygotowujemy to danie. Niestety nie zawsze się udaje. Często drób jest przesuszony albo przypalony. Jak tego uniknąć? Wystarczy kilka prostych trików.
Jak marynować kurczaka?
Kurczak pieczony w całości nie wymaga wcześniejszego marynowania. Wystarczy dokładnie wetrzeć w skórę i do wnętrza sól, pieprz, suszony czosnek i majeranek, by smak mięsa był doskonały. Idealnie jednak byłoby, gdyby kurczak spędził kilka godzin w solance, przygotowanej z łyżki soli na litr wody. Dzięki temu nie trzeba go już później solić, a mięso będzie delikatne.
Przygotowany do pieczenia kurczak musi być suchy. Jeśli więc myliśmy go (a trzeba drób umyć pod bieżącą wodą) należy bardzo dokładnie wytrzeć go papierowymi ręcznikami. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca i aromatyczna. Ważne jest również, by kurczak przeznaczony do pieczenia miał temperaturę pokojową, czyli wyjmijmy go z lodówki co najmniej godzinę przed obróbką. Jeśli mięso będzie zbyt zimne, może przypalić się z wierzchu i nie dopiec w środku.
Jak długo piec kurczaka?
Pieczenie kurczaka to również nie jest skomplikowana sprawa. Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Jeśli używamy termoobiegu, wystarczy 170 stopni C. Kurczaka umieszczamy na rożnie lub w brytfance i pieczemy przez około godziny. Po tym czasie powinien być upieczony i zrumieniony. Najważniejsze, by nie kroić go od razu po wyjęciu z piekarnika. Wystarczy poczekać 10 minut. Dzięki temu soki pozostaną w mięsie.
Prosty sposób na kurczaka
Jeśli skórka będzie zbyt szybko się rumieniła, możemy zawinąć kurczaka folią aluminiową, a pod koniec pieczenia zdjąć ją na kilka minut. Taki sposób pieczenia polecany jest przede wszystkim do dużych tuszek, ważących więcej niż półtora kilograma.
Jakich naczyń używać do pieczenia kurczaka?
Najlepsze są szklane brytfanki żaroodporne z pokrywką. Dzięki temu będziemy mogli obserwować, jak mięso się przypieka, regulować temperaturę, w miarę potrzeby możemy dolać trochę wody lub dołożyć masła. Pamiętajmy, by na 15 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie, by mięso zrobiło się chrupiące.
Świetnym sposobem na pieczenie kurczaka jest umieszczenie go na butelce piwa. Nabijamy mięso w taki sposób, by szyjka otwartej butelki wychodziła w okolicach szyi. Piwo będzie się pieniło i wypływało na mięso, powodując, że stanie się ono bardziej kruche i soczyste, a skórka pięknie się zarumieni.