Trwa ładowanie...

Jak dobrze upiec kurczaka?

Pieczony kurczak to kulinarny klasyk i symbol niedzielnego obiadu. Pyszny, aromatyczni, niedrogi - nic dziwnego, że tak często przygotowujemy to danie. Niestety nie zawsze się udaje. Często drób jest przesuszony albo przypalony. Jak tego uniknąć? Wystarczy kilka prostych trików.

Pieczony kurczakPieczony kurczakŹródło: 123RF
d2hhaum
d2hhaum

Jak marynować kurczaka?

Kurczak pieczony w całości nie wymaga wcześniejszego marynowania. Wystarczy dokładnie wetrzeć w skórę i do wnętrza sól, pieprz, suszony czosnek i majeranek, by smak mięsa był doskonały. Idealnie jednak byłoby, gdyby kurczak spędził kilka godzin w solance, przygotowanej z łyżki soli na litr wody. Dzięki temu nie trzeba go już później solić, a mięso będzie delikatne.

Przygotowany do pieczenia kurczak musi być suchy. Jeśli więc myliśmy go (a trzeba drób umyć pod bieżącą wodą) należy bardzo dokładnie wytrzeć go papierowymi ręcznikami. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca i aromatyczna. Ważne jest również, by kurczak przeznaczony do pieczenia miał temperaturę pokojową, czyli wyjmijmy go z lodówki co najmniej godzinę przed obróbką. Jeśli mięso będzie zbyt zimne, może przypalić się z wierzchu i nie dopiec w środku.

Jak długo piec kurczaka?

Pieczenie kurczaka to również nie jest skomplikowana sprawa. Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Jeśli używamy termoobiegu, wystarczy 170 stopni C. Kurczaka umieszczamy na rożnie lub w brytfance i pieczemy przez około godziny. Po tym czasie powinien być upieczony i zrumieniony. Najważniejsze, by nie kroić go od razu po wyjęciu z piekarnika. Wystarczy poczekać 10 minut. Dzięki temu soki pozostaną w mięsie.

Prosty sposób na kurczaka

Jeśli skórka będzie zbyt szybko się rumieniła, możemy zawinąć kurczaka folią aluminiową, a pod koniec pieczenia zdjąć ją na kilka minut. Taki sposób pieczenia polecany jest przede wszystkim do dużych tuszek, ważących więcej niż półtora kilograma.

d2hhaum

Jakich naczyń używać do pieczenia kurczaka?

Najlepsze są szklane brytfanki żaroodporne z pokrywką. Dzięki temu będziemy mogli obserwować, jak mięso się przypieka, regulować temperaturę, w miarę potrzeby możemy dolać trochę wody lub dołożyć masła. Pamiętajmy, by na 15 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie, by mięso zrobiło się chrupiące.

Świetnym sposobem na pieczenie kurczaka jest umieszczenie go na butelce piwa. Nabijamy mięso w taki sposób, by szyjka otwartej butelki wychodziła w okolicach szyi. Piwo będzie się pieniło i wypływało na mięso, powodując, że stanie się ono bardziej kruche i soczyste, a skórka pięknie się zarumieni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj