Jak dobrze upiec kurczaka?

Pieczony kurczak to kulinarny klasyk i symbol niedzielnego obiadu. Pyszny, aromatyczni, niedrogi - nic dziwnego, że tak często przygotowujemy to danie. Niestety nie zawsze się udaje. Często drób jest przesuszony albo przypalony. Jak tego uniknąć? Wystarczy kilka prostych trików.

Pieczony kurczakPieczony kurczak
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Jak marynować kurczaka?

Kurczak pieczony w całości nie wymaga wcześniejszego marynowania. Wystarczy dokładnie wetrzeć w skórę i do wnętrza sól, pieprz, suszony czosnek i majeranek, by smak mięsa był doskonały. Idealnie jednak byłoby, gdyby kurczak spędził kilka godzin w solance, przygotowanej z łyżki soli na litr wody. Dzięki temu nie trzeba go już później solić, a mięso będzie delikatne.

Przygotowany do pieczenia kurczak musi być suchy. Jeśli więc myliśmy go (a trzeba drób umyć pod bieżącą wodą) należy bardzo dokładnie wytrzeć go papierowymi ręcznikami. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca i aromatyczna. Ważne jest również, by kurczak przeznaczony do pieczenia miał temperaturę pokojową, czyli wyjmijmy go z lodówki co najmniej godzinę przed obróbką. Jeśli mięso będzie zbyt zimne, może przypalić się z wierzchu i nie dopiec w środku.

Jak długo piec kurczaka?

Pieczenie kurczaka to również nie jest skomplikowana sprawa. Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Jeśli używamy termoobiegu, wystarczy 170 stopni C. Kurczaka umieszczamy na rożnie lub w brytfance i pieczemy przez około godziny. Po tym czasie powinien być upieczony i zrumieniony. Najważniejsze, by nie kroić go od razu po wyjęciu z piekarnika. Wystarczy poczekać 10 minut. Dzięki temu soki pozostaną w mięsie.

Prosty sposób na kurczaka

Jeśli skórka będzie zbyt szybko się rumieniła, możemy zawinąć kurczaka folią aluminiową, a pod koniec pieczenia zdjąć ją na kilka minut. Taki sposób pieczenia polecany jest przede wszystkim do dużych tuszek, ważących więcej niż półtora kilograma.

Jakich naczyń używać do pieczenia kurczaka?

Najlepsze są szklane brytfanki żaroodporne z pokrywką. Dzięki temu będziemy mogli obserwować, jak mięso się przypieka, regulować temperaturę, w miarę potrzeby możemy dolać trochę wody lub dołożyć masła. Pamiętajmy, by na 15 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie, by mięso zrobiło się chrupiące.

Świetnym sposobem na pieczenie kurczaka jest umieszczenie go na butelce piwa. Nabijamy mięso w taki sposób, by szyjka otwartej butelki wychodziła w okolicach szyi. Piwo będzie się pieniło i wypływało na mięso, powodując, że stanie się ono bardziej kruche i soczyste, a skórka pięknie się zarumieni.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów