Trwa ładowanie...
d42zwt1
29-06-2021 11:03

Nie wyrzucaj mięsa i warzyw z rosołu. Sprawdzony przepis na domowe pierożki

Przepis

Z mięsa rosołu możemy przygotować smaczny farsz do krokietów czy pierogów. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Przepis z bloga "Daylicooking".

d42zwt1
5.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

daylicooking.pl
Źródło: daylicooking.pl
Składniki

Ciasto na pierogi:

  • 2 szklanki mąki (ok. 340 g)
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • woda

Farsz:

  • mięso i włoszczyzna z rosołu
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Przepis

Przepis na ciasto:

  • Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać sól, wbić jajko, dodać posiekane nożem masło – wszystko razem wymieszać drewnianą łyżką.
  • Wodę zagotować, zdjąć z ognia i odczekać około 5-7 minut i dolewać ją niewielkimi partiami do ciasta. Mieszać łyżką do uzyskania odpowiedniej konsystencji – ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
  • Dobrze wyrobić (nie trzeba podsypywać mąką).
  • Ciasto podzielić na porcje i rozwałkowywać na placki o grubości około 3 mm. Resztę ciasta trzymać przez ten czas w miseczce pod przykryciem.
  • Wykrawać szklanką lub kubkiem, nakładać farsz i sklejać. Z podanych proporcji wychodzi około 40 pierogów.

Przepis na farsz:

  • Wystudzone mięso z rosołu (kawałek drobiu, kawałek wołowiny) oddzielić od kości i zmielić przez maszynkę. Włoszczyznę (bez pora i cebuli) również przepuścić przez maszynkę.
  • Masę doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Farsz powinien być lekko pikantny.
  • Dobrze jest przygotować go wcześniej, żeby smaki się połączyły. Farsz nakładamy na środek ciasta i zlepiamy.
  • Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia.
Nie wyrzucaj mięsa i warzyw z rosołu. Sprawdzony przepis na domowe pierożki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d42zwt1
d42zwt1
d42zwt1
d42zwt1
Więcej tematów
d42zwt1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj