Nie wyrzucaj mięsa i warzyw z rosołu. Sprawdzony przepis na domowe pierożki
Z mięsa rosołu możemy przygotować smaczny farsz do krokietów czy pierogów. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Przepis z bloga "Daylicooking".
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Ciasto na pierogi:
Farsz:
- mięso i włoszczyzna z rosołu
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Przepis na ciasto:
- Na stolnicę wysypać przesianą mąkę, dodać sól, wbić jajko, dodać posiekane nożem masło – wszystko razem wymieszać drewnianą łyżką.
- Wodę zagotować, zdjąć z ognia i odczekać około 5-7 minut i dolewać ją niewielkimi partiami do ciasta. Mieszać łyżką do uzyskania odpowiedniej konsystencji – ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
- Dobrze wyrobić (nie trzeba podsypywać mąką).
- Ciasto podzielić na porcje i rozwałkowywać na placki o grubości około 3 mm. Resztę ciasta trzymać przez ten czas w miseczce pod przykryciem.
- Wykrawać szklanką lub kubkiem, nakładać farsz i sklejać. Z podanych proporcji wychodzi około 40 pierogów.
Przepis na farsz:
- Wystudzone mięso z rosołu (kawałek drobiu, kawałek wołowiny) oddzielić od kości i zmielić przez maszynkę. Włoszczyznę (bez pora i cebuli) również przepuścić przez maszynkę.
- Masę doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Farsz powinien być lekko pikantny.
- Dobrze jest przygotować go wcześniej, żeby smaki się połączyły. Farsz nakładamy na środek ciasta i zlepiamy.
- Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl