Suszone grzyby. Sposoby na przygotowanie i przechowywanie
Suszone grzyby to nie lada przysmak. Ususzone jesienią, pieczołowicie przechowywane tygodniami, by wreszcie ozdobić wigilijny barszcz czy uwydatnić smak bigosu. Niestety również dla moli spożywczych suszone grzyby to łakomy kąsek.
Suszone grzyby. Jak przygotować?
Poza szkodnikami, które mogą przetrzebić nasze zapasy, negatywny wpływ na suszone grzyby mają dwa czynniki: wilgoć oraz światło słoneczne.
Dlatego już na etapie przygotowywania grzybów do suszenia trzeba je odpowiednio potraktować. Unikajmy więc mycia i moczenia grzybów – najlepiej oczyścić kapelusze pędzelkiem z liścia, igliwia czy piachu, a korzonki delikatnie oskrobać i przyciąć.
Jeżeli mycie grzybów jest konieczne, pamiętajmy, by było to delikatne płukanie – suszenie będzie efektywniejsze i zdecydowanie krótsze.
Dobór grzybów także jest istotny – po ususzeniu smaczne będą oczywiście borowiki, podgrzybki i koźlarze, a także – kanie czy kurki. Mniej szlachetne grzyby lepiej zjeść na świeżo – po ususzeniu nie będą miały wyraźnego aromatu.
Kolejnym etapem jest upewnienie się, że nasze zbiory są wolne od niechcianych lokatorów i pokrojenie grzybów na kawałki. Pamiętajmy, by małe okazy zostawić w całości, a większe kroić na pół. Korzonki oderwijmy – po ususzeniu możemy je zmielić na pył i stosować jako przyprawę do zup, sosów i makaronów.
Suszone grzyby. Ciesz się nimi cały rok
Grzyby – jak suszyć?
Podobnie jak ziół, grzybów nie należy suszyć w zbyt wysokiej temperaturze, bo stracą smak. Optymalnym rozwiązaniem jest suszenie naszych zbiorów np. na parapecie okiennym – zwłaszcza przy słonecznej pogodzie lub rozgrzanych kaloryferach. Ważne, by powietrze nie było wilgotne, więc poza sezonem grzewczym czy też w okresie obfitych opadów ta metoda nie będzie skuteczna.
Możemy grzyby wstawiać partiami do rozgrzanego do 80-100 stopni Celsjusza piekarnika, by następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim grzyby przy uchylonych drzwiczkach. Proceder ten powtarzamy w odstępach czasowych, aż grzyby zmniejszą swą objętość i będą kruszyć się w dłoniach pod większym naciskiem. Niedosuszone będą elastyczne, zaś przesuszone – bardzo kruche i delikatne.
Dużą wygodą jest posiadanie elektrycznej suszarki do grzybów (oraz ziół, owoców itd.) – pozwala na ustawienie właściwej temperatury i skuteczne suszenie bez obaw o niewłaściwe potraktowanie produktu.
Suszone grzyby. Jak przechowywać?
Lniane woreczki powinny odejść do lamusa – choć jest to metoda popularyzowana przez starsze pokolenia, to zdecydowanie nie przysłuży się grzybom.
Suszone grzyby najlepiej włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika – może być szklany, ceramiczny lub ewentualnie plastikowy. Pojemnik należy wstawić do zacienionego i chłodnego, suchego miejsca – czeluście szafek kuchennych będą odpowiednie. Istotne jest, by wysoka temperatura lub promienie słoneczne nie wpływały na zawartość słoja z suszonymi grzybami.
Ponieważ mole spożywcze mogą sobie poradzić z niedokładnie dokręconymi pokrywkami słoja czy pojemnikiem bez uszczelki, to warto zabezpieczyć grzyby przed atakiem niechcianych szkodników. W tej roli świetnie sprawdzi się liść laurowy – jego zapach działa na nie odstraszająco. Pamiętajmy tylko o umiarze, gdyż intensywny aromat przyprawy może przytłumić zapach suszonych grzybów.
Z kolei, by uniknąć nabierania przez grzyby wilgoci, do każdego pojemnika wsypujemy niewielką ilość suchych ziarenek ryżu.
Zobacz także: