Nie musisz jechać aż do Paryża. Jadalne kasztany, co z nimi zrobić?

"Najlepsze kasztany są na placu Pigalle" - to zdanie z kultowego serialu "Stawka większa niż życie" znają chyba wszyscy. Oczywiście nie chodzi o nasze, polskie kasztany, ale o marony, kasztany jadalne, które jeszcze przed II wojną światową były praktycznie codziennie obecne w polskiej kuchni. Dziś wracają do łask, i to nie bez powodu.

Pieczone kasztanyKasztany bez trudu kupimy w polskich supermarketach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Otar - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Marony mają mnóstwo cennych wartości odżywczych, z których korzystano już w starożytności. Od średniowiecza, gdy na przednówku brakowało żywności, kasztany były podstawą diety na przykład na południu Francji czy we Włoszech. Łatwe do przechowywania, smaczne i pełne zdrowych składników, nierzadko ratowały ludzi od śmierci głodowej.

Jadalne kasztany - co w nich siedzi?

Jadalne kasztany pochodzą z obszaru śródziemnomorskiego. Zawierają sacharozę, lecytynę, kwas jabłkowy i kwas cytrynowy. Są bogate w witaminę B, która znakomicie wpływa na pracę układu nerwowego i wspomaga odporność. To także doskonałe źródło tłuszczów nienasyconych oraz błonnika, który wspomaga pracę jelit. Mąka przygotowana z kasztanów nie zawiera glutenu, więc jest idealna także dla tych, którzy zmuszeni są zrezygnować z tego składnika w diecie.

Zanim w Europie pojawiły się ziemniaki, ich rolę pełniły właśnie marony. Gotowane stanowiły dodatek do obiadu, choć są od ziemniaków słodsze i mają bardziej mdły smak. Najbardziej znanym sposobem ich przygotowania jest pieczenia. Jeśli odwiedzimy zimą Paryż, zobaczymy porozstawiane na ulicach stoiska z dużymi patelniami ogrzewanymi gazem lub węglem. A w nich prażą się właśnie kasztany.

Pieczone kasztany

Jeśli akurat nie możemy się wybrać do francuskiej stolicy, a chcemy poczuć jej aromat, uprażmy kasztany w domu. Wystarczy mocno rozgrzać wok lub dużą patelnię i uprażyć marony. Ważne, by wcześniej delikatnie naciąć je ostrym nożem – inaczej kasztany mogą "wybuchnąć", bo miąższ mocno zwiększa objętość podczas pieczenia. Kasztany jadalne można również piec w piekarniku, w niezbyt wysokiej temperaturze, czyli około 180 stopni, przez 30 do 40 minut.

Jak je jeść?

Jako przekąskę zaraz po upieczeniu, z solą lub bez. Można je również obrać dokładnie i zrobić puree, które nadaje się nie tylko do mięsnych czy warzywnych potraw, ale również do słodkich wypieków.

Ciekawym przepisem jest ten, nazywany "pijanymi kasztanami". Usmażone lub uprażone marony obieramy i wkładamy do słoika zalewając mocnym, czerwonym winem. Po kilkunastu minutach można je wykorzystać, na przykład jako dodatek do ciast lub lodów.

Średniowieczni mnisi wymyślili również nalewkę z kasztanów, która - podobno - znakomicie działała nie tylko na układ pokarmowy, ale również na cerę. W tym celu kasztany trzeba ugotować, obrać, posypać jeszcze ciepłe cukrem i zalać gorącym rumem. Płyn przelewa się do dużych słojów i odstawia na kilka tygodni, a następnie pije po kieliszku na noc.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany