WAŻNE
TERAZ

Immunitet Zbigniewa Ziobry. Głosowanie w Sejmie

Nie musisz jechać aż do Paryża. Jadalne kasztany, co z nimi zrobić?

"Najlepsze kasztany są na placu Pigalle" - to zdanie z kultowego serialu "Stawka większa niż życie" znają chyba wszyscy. Oczywiście nie chodzi o nasze, polskie kasztany, ale o marony, kasztany jadalne, które jeszcze przed II wojną światową były praktycznie codziennie obecne w polskiej kuchni. Dziś wracają do łask, i to nie bez powodu.

Pieczone kasztanyKasztany bez trudu kupimy w polskich supermarketach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Otar - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Marony mają mnóstwo cennych wartości odżywczych, z których korzystano już w starożytności. Od średniowiecza, gdy na przednówku brakowało żywności, kasztany były podstawą diety na przykład na południu Francji czy we Włoszech. Łatwe do przechowywania, smaczne i pełne zdrowych składników, nierzadko ratowały ludzi od śmierci głodowej.

Jadalne kasztany - co w nich siedzi?

Jadalne kasztany pochodzą z obszaru śródziemnomorskiego. Zawierają sacharozę, lecytynę, kwas jabłkowy i kwas cytrynowy. Są bogate w witaminę B, która znakomicie wpływa na pracę układu nerwowego i wspomaga odporność. To także doskonałe źródło tłuszczów nienasyconych oraz błonnika, który wspomaga pracę jelit. Mąka przygotowana z kasztanów nie zawiera glutenu, więc jest idealna także dla tych, którzy zmuszeni są zrezygnować z tego składnika w diecie.

Zanim w Europie pojawiły się ziemniaki, ich rolę pełniły właśnie marony. Gotowane stanowiły dodatek do obiadu, choć są od ziemniaków słodsze i mają bardziej mdły smak. Najbardziej znanym sposobem ich przygotowania jest pieczenia. Jeśli odwiedzimy zimą Paryż, zobaczymy porozstawiane na ulicach stoiska z dużymi patelniami ogrzewanymi gazem lub węglem. A w nich prażą się właśnie kasztany.

Pieczone kasztany

Jeśli akurat nie możemy się wybrać do francuskiej stolicy, a chcemy poczuć jej aromat, uprażmy kasztany w domu. Wystarczy mocno rozgrzać wok lub dużą patelnię i uprażyć marony. Ważne, by wcześniej delikatnie naciąć je ostrym nożem – inaczej kasztany mogą "wybuchnąć", bo miąższ mocno zwiększa objętość podczas pieczenia. Kasztany jadalne można również piec w piekarniku, w niezbyt wysokiej temperaturze, czyli około 180 stopni, przez 30 do 40 minut.

Jak je jeść?

Jako przekąskę zaraz po upieczeniu, z solą lub bez. Można je również obrać dokładnie i zrobić puree, które nadaje się nie tylko do mięsnych czy warzywnych potraw, ale również do słodkich wypieków.

Ciekawym przepisem jest ten, nazywany "pijanymi kasztanami". Usmażone lub uprażone marony obieramy i wkładamy do słoika zalewając mocnym, czerwonym winem. Po kilkunastu minutach można je wykorzystać, na przykład jako dodatek do ciast lub lodów.

Średniowieczni mnisi wymyślili również nalewkę z kasztanów, która - podobno - znakomicie działała nie tylko na układ pokarmowy, ale również na cerę. W tym celu kasztany trzeba ugotować, obrać, posypać jeszcze ciepłe cukrem i zalać gorącym rumem. Płyn przelewa się do dużych słojów i odstawia na kilka tygodni, a następnie pije po kieliszku na noc.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika