Nie musisz jechać aż do Paryża. Jadalne kasztany, co z nimi zrobić?

"Najlepsze kasztany są na placu Pigalle" - to zdanie z kultowego serialu "Stawka większa niż życie" znają chyba wszyscy. Oczywiście nie chodzi o nasze, polskie kasztany, ale o marony, kasztany jadalne, które jeszcze przed II wojną światową były praktycznie codziennie obecne w polskiej kuchni. Dziś wracają do łask, i to nie bez powodu.

Pieczone kasztanyKasztany bez trudu kupimy w polskich supermarketach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Otar - stock.adobe.com
Magda Bukowska
2

Marony mają mnóstwo cennych wartości odżywczych, z których korzystano już w starożytności. Od średniowiecza, gdy na przednówku brakowało żywności, kasztany były podstawą diety na przykład na południu Francji czy we Włoszech. Łatwe do przechowywania, smaczne i pełne zdrowych składników, nierzadko ratowały ludzi od śmierci głodowej.

Jadalne kasztany - co w nich siedzi?

Jadalne kasztany pochodzą z obszaru śródziemnomorskiego. Zawierają sacharozę, lecytynę, kwas jabłkowy i kwas cytrynowy. Są bogate w witaminę B, która znakomicie wpływa na pracę układu nerwowego i wspomaga odporność. To także doskonałe źródło tłuszczów nienasyconych oraz błonnika, który wspomaga pracę jelit. Mąka przygotowana z kasztanów nie zawiera glutenu, więc jest idealna także dla tych, którzy zmuszeni są zrezygnować z tego składnika w diecie.

Zanim w Europie pojawiły się ziemniaki, ich rolę pełniły właśnie marony. Gotowane stanowiły dodatek do obiadu, choć są od ziemniaków słodsze i mają bardziej mdły smak. Najbardziej znanym sposobem ich przygotowania jest pieczenia. Jeśli odwiedzimy zimą Paryż, zobaczymy porozstawiane na ulicach stoiska z dużymi patelniami ogrzewanymi gazem lub węglem. A w nich prażą się właśnie kasztany.

Pieczone kasztany

Jeśli akurat nie możemy się wybrać do francuskiej stolicy, a chcemy poczuć jej aromat, uprażmy kasztany w domu. Wystarczy mocno rozgrzać wok lub dużą patelnię i uprażyć marony. Ważne, by wcześniej delikatnie naciąć je ostrym nożem – inaczej kasztany mogą "wybuchnąć", bo miąższ mocno zwiększa objętość podczas pieczenia. Kasztany jadalne można również piec w piekarniku, w niezbyt wysokiej temperaturze, czyli około 180 stopni, przez 30 do 40 minut.

Jak je jeść?

Jako przekąskę zaraz po upieczeniu, z solą lub bez. Można je również obrać dokładnie i zrobić puree, które nadaje się nie tylko do mięsnych czy warzywnych potraw, ale również do słodkich wypieków.

Ciekawym przepisem jest ten, nazywany "pijanymi kasztanami". Usmażone lub uprażone marony obieramy i wkładamy do słoika zalewając mocnym, czerwonym winem. Po kilkunastu minutach można je wykorzystać, na przykład jako dodatek do ciast lub lodów.

Średniowieczni mnisi wymyślili również nalewkę z kasztanów, która - podobno - znakomicie działała nie tylko na układ pokarmowy, ale również na cerę. W tym celu kasztany trzeba ugotować, obrać, posypać jeszcze ciepłe cukrem i zalać gorącym rumem. Płyn przelewa się do dużych słojów i odstawia na kilka tygodni, a następnie pije po kieliszku na noc.

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie