Nie musisz jechać aż do Paryża. Jadalne kasztany, co z nimi zrobić?

"Najlepsze kasztany są na placu Pigalle" - to zdanie z kultowego serialu "Stawka większa niż życie" znają chyba wszyscy. Oczywiście nie chodzi o nasze, polskie kasztany, ale o marony, kasztany jadalne, które jeszcze przed II wojną światową były praktycznie codziennie obecne w polskiej kuchni. Dziś wracają do łask, i to nie bez powodu.

Pieczone kasztanyKasztany bez trudu kupimy w polskich supermarketach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Otar - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Marony mają mnóstwo cennych wartości odżywczych, z których korzystano już w starożytności. Od średniowiecza, gdy na przednówku brakowało żywności, kasztany były podstawą diety na przykład na południu Francji czy we Włoszech. Łatwe do przechowywania, smaczne i pełne zdrowych składników, nierzadko ratowały ludzi od śmierci głodowej.

Jadalne kasztany - co w nich siedzi?

Jadalne kasztany pochodzą z obszaru śródziemnomorskiego. Zawierają sacharozę, lecytynę, kwas jabłkowy i kwas cytrynowy. Są bogate w witaminę B, która znakomicie wpływa na pracę układu nerwowego i wspomaga odporność. To także doskonałe źródło tłuszczów nienasyconych oraz błonnika, który wspomaga pracę jelit. Mąka przygotowana z kasztanów nie zawiera glutenu, więc jest idealna także dla tych, którzy zmuszeni są zrezygnować z tego składnika w diecie.

Zanim w Europie pojawiły się ziemniaki, ich rolę pełniły właśnie marony. Gotowane stanowiły dodatek do obiadu, choć są od ziemniaków słodsze i mają bardziej mdły smak. Najbardziej znanym sposobem ich przygotowania jest pieczenia. Jeśli odwiedzimy zimą Paryż, zobaczymy porozstawiane na ulicach stoiska z dużymi patelniami ogrzewanymi gazem lub węglem. A w nich prażą się właśnie kasztany.

Pieczone kasztany

Jeśli akurat nie możemy się wybrać do francuskiej stolicy, a chcemy poczuć jej aromat, uprażmy kasztany w domu. Wystarczy mocno rozgrzać wok lub dużą patelnię i uprażyć marony. Ważne, by wcześniej delikatnie naciąć je ostrym nożem – inaczej kasztany mogą "wybuchnąć", bo miąższ mocno zwiększa objętość podczas pieczenia. Kasztany jadalne można również piec w piekarniku, w niezbyt wysokiej temperaturze, czyli około 180 stopni, przez 30 do 40 minut.

Jak je jeść?

Jako przekąskę zaraz po upieczeniu, z solą lub bez. Można je również obrać dokładnie i zrobić puree, które nadaje się nie tylko do mięsnych czy warzywnych potraw, ale również do słodkich wypieków.

Ciekawym przepisem jest ten, nazywany "pijanymi kasztanami". Usmażone lub uprażone marony obieramy i wkładamy do słoika zalewając mocnym, czerwonym winem. Po kilkunastu minutach można je wykorzystać, na przykład jako dodatek do ciast lub lodów.

Średniowieczni mnisi wymyślili również nalewkę z kasztanów, która - podobno - znakomicie działała nie tylko na układ pokarmowy, ale również na cerę. W tym celu kasztany trzeba ugotować, obrać, posypać jeszcze ciepłe cukrem i zalać gorącym rumem. Płyn przelewa się do dużych słojów i odstawia na kilka tygodni, a następnie pije po kieliszku na noc.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥