Nie daj się upałom. Produkty, które nawodnią organizm

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Jedzenie na odwodnienie

Obraz
© 123RF

Jakie produkty powinniśmy włączyć do diety w upalne dni, kiedy pocąc się, tracimy mnóstwo mikroelementów, soli, a przede wszystkim wody? To pytanie zadaje sobie teraz pewnie wiele osób. Odpowiedź pozornie jest prosta - sięgajmy po składniki, które tracimy wraz z potem. Trzeba jednak wiedzieć, które są w nie najbogatsze.

/ 7Owoce

Obraz
© Shutterstock.com | shutterstock.com

Odwodnienie podczas upałów może spowodować dość duże dolegliwości. Nasz organizm bardzo źle reaguje na brak wody, ale ważniejsze są witaminy i mikroelementy, które trafimy wraz z potem. Dlatego też podstawą diety na ciepłe dni powinny być owoce. Jedzmy jak najwięcej świeżych jabłek, gruszek, malin, truskawek czy czereśni. Znakomite na upały są arbuzy, które nie tylko składają się w ponad 90 procentach z wody, ale zawierają również wiele potrzebnych nam składników, w tym soli mineralnych. Melony również powinny znaleźć się z naszej codziennej, letniej diecie. Owoce mogą stanowić samodzielny posiłek, ale powinny również być traktowane jako przekąska, która na pewno poprawi nam humor i samopoczucie.

/ 7Surówki warzywne

Obraz
© 123RF

Surowe warzywa mają również zbawienny wpływ na odwodniony organizm. Surówki z marchewki, selera, kapusty czy pora mogą urozmaicić posiłek, ale również dostarczą nam niezbędnych mikroelementów. Surówki przygotowujemy też z pomidorów, które zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich potas, magnez, fosfor, ale też witaminę C, witaminy, E i K. Sok z pomidorów jest niezwykle bogaty w błonnik, dzięki czemu nie tylko dostarcza organizmowi płynów, ale też doskonale zaspokaja głód. Znakomitym remedium dla odwodnionego organizmu są również ogórki. Zawierają one mnóstwo wody, ale również bardzo nam potrzebnych soli mineralnych.

/ 7Kasze i ciemne pieczywo

Obraz
© Fotolia

Wypłukiwane z naszego organizmu sole mineralne dostarczymy również, jedząc kasze i produkty zbożowe, ale koniecznie z ciemnej, grubo mielonej mąki. Sole mineralne i mikroelementy, jakie się w nich znajdują, uwalniają się dość powoli, dzięki czemu dłużej utrzymują się w naszym ciele. Warto więc zastąpić latem ziemniaki właśnie kaszami. Są one nie tylko lekkostrawne, ale pozwalają dłużej utrzymać wodę w organizmie.

/ 7Słone przekąski

Obraz
© 123RF

Odwodniony organizm jest pozbawiony nie tyle wody, ile soli, która ma najważniejszy wpływ na nasze zdrowie i właściwe działanie organów wewnętrznych. Sól ma wpływ na prawidłową pracę serca czy mózgu. Dlatego też jej niedobory, które latem mogą się zdarzyć, warto uzupełniać słonymi przekąskami. Precelki czy paluszki, choć nie należą do najzdrowszych produktów spożywczych, latem warto mieć pod ręką. Słone orzeszki również mogą pomóc w sytuacji, gdy poczujemy się słabo z powodu utraty zbyt dużej ilości wody i mikroelementów.

/ 7Ryby

Obraz
© 123RF

Oczywiście nie możemy latem zapominać o białkach, które również mają wpływ na nasze samopoczucie. Warto jednak zrezygnować lub ograniczyć spożycie mięsa, a zastąpić je rybami. Zawierają one bowiem wiele zbawiennych składników, w tym sporo soli mineralnych. Ryby warto jeść podczas upałów przyrządzone na wiele sposobów: smażone, pieczone, gotowane albo w postaci zapiekanek z kaszą czy ryżem lub potrawek z warzywami.

/ 7Woda i soki

Obraz
© 123RF

Oczywiście podstawą letniej diety powinny być napoje. Codziennie powinniśmy wypijać co najmniej 1,5 litra płynów, a w upalne dni nawet 2 razy więcej, najlepiej w postaci wody mineralnej lub soków warzywnych lub owocowych. To właśnie takie napoje są najzdrowsze. Powinniśmy także ograniczyć do minimum picie napojów słodzonych, przetworzonych i gazowanych. Dają one jedynie złudne uczucie zaspokojenia pragnienia, a nie dostarczają nam żadnych potrzebnych składników odżywczych.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja