Deser truskawkowo-waniliowy z nasionami chia

Truskawki w lekkim puddingu to propozycja na niskokaloryczny i pyszny deser. Przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, ale efekt końcowy i wyjątkowy smak są tego warte.

Deser truskawkowo-waniliowy z nasionami chiaDeser truskawkowo-waniliowy z nasionami chia

Składniki na krem waniliowy:

  • 2 puszki mleka kokosowego o min. 80 proc. zawartości kokosa
  • 2 płaskie łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego bio
  • ½ łyżeczki zmielonej laski wanilii

Składniki na pudding czekoladowy z nasionami chia:

  • ¾ szklanki dowolnie wybranego roślinnego mleka (im słodsze, tym lepsze – tu mleko migdałowe)
  • 2 czubate łyżki surowego, niesłodzonego kakao
  • 2 czubate łyżki nasion chia
  • 1 łyżka cukru kokosowego

Składniki

Do dekoracji: kilka truskawek

Przepis

Mleko kokosowe wkładamy na noc do lodówki. Przygotowujemy pudding z nasion chia, miksując mleko roślinne z cukrem i z surowym kakao. Powinien powstać z tego napój o rzadkiej konsystencji. Do niego wsypujemy nasiona i na kilka godzin odstawiamy, od czasu do czasu mieszając.

Przepis

Z puszek z mlekiem kokosowym wyjmujemy białą, stałą część. Do kilku łyżek wody pozostałej z mleka wsypujemy oba cukry wraz z wanilią i ucieramy blenderem, aż się całkiem rozpuszczą. Wodę możemy też podgrzać (nie gotować!) i w niej rozpuścić cukier, potem dodać wanilię i poczekać, aż całość wystygnie.

Przepis

Rozpuszczony cukier i wanilię miksujemy dokładnie z mlekiem kokosowym, aż powstanie gładki, aksamitny krem. Truskawki kroimy w jak najcieńsze plastry. Na dno obu szklanek lub pucharków wkładamy po parę łyżeczek puddingu z nasion chia. Ścianki naczynia dokładnie wyklejamy plastrami truskawek – muszą ściśle przylegać do krawędzi szkła, przytrzymując się na własnym soku. Oczywiście nie musimy robić tak skomplikowanej dekoracji – w prostszej wersji truskawki można pokroić (albo zmiksować) i wymieszać z kremem waniliowym.

Przepis

Ostrożnie napełniamy szklanki kremem, dokładamy puddingu i dekorujemy wierzch deseru w ulubiony sposób. Można dodać np. resztkę kremu waniliowego i świeże truskawki oraz posypkę z mielonego cynamonu i kakao.

Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować