Nasiona chia. Czy można je przedawkować?

Ciemne malutkie nasiona szałwii hiszpańskiej zwanej chia podbiły serca miłośników zdrowego żywienia. Jednak również w ich przypadku sprawdza się stara zasada, że co za dużo, to niezdrowo. Dziennie spożycie nasion chia nie powinno przekraczać 15 g.

Nasiona chia są zdrowe, co nie znaczy, że można je spożywać w dowolnych ilościach
Źródło zdjęć: © 123RF

Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica) pochodzi z obszarów Meksyku i Gwatemali. Chia uprawiali już Aztekowie głównie ze względu na cenne nasionka. Wartość odżywcza plasuje je wśród tzw. superżywności. Nasiona chia są przede wszystkim bogatym źródłem tłuszczu (zawierają go ok. 35 proc.) oraz białka (ok. 20 proc.). Na szczególną uwagę zasługuje w nich kwas alfa-linolenowy (ALA) z grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Należy dostarczać go wraz z pożywieniem, ponieważ organizm człowieka go nie produkuje.

Wpływ kwasów omega-3 na organizm jest wszechstronny:

  • Obniżają wysokie ciśnienie krwi.
  • Wykazują działanie przeciwzapalne.
  • Zapobiegają nowotworom.
  • Spowalniają starzenie się komórek.
  • Obniżają poziom trójglicerydów we krwi.
  • Regulują poziom cholesterolu.
  • Chronią serce.
  • Są budulcem błon komórkowych.

W nasionach chia bardzo cenny jest, regulujący perystaltykę jelit, błonnik pokarmowy oraz silne przeciwutleniacze (antyoksydanty) – one również zabezpieczają organizm przed przedwczesnym starzeniem i nowotworami. Nasiona chia zawierają m.in. kwas chlorogenowy, kwas kawowy, kwercetynę, mirycetynę, kemferol, a także witaminę E (która jest silnym przeciwutleniaczem, eliksirem młodości i płodności), witaminę D, A oraz witaminy z grupy B (które m.in. wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego), a ponadto żelazo, fosfor, wapń, cynk, magnez.

Spożywanie nasion chia pomaga zredukować negatywne objawy alergii, na długo zapewnia również uczucie sytości, dlatego zaleca się je osobom walczącym z nadmiernymi kilogramami.

Na szczególną uwagę zasługuje olej z nasion chia zawierający ok. 30 proc. kwasów omega-3 i 40 proc. kwasów omega-6, co stanowi idealną kompozycję egzogennych kwasów tłuszczowych, dla zachowania zdrowia bardzo ważna jest bowiem równowaga pomiędzy kwasami omega-3 a omega-6.

Dopuszczalne dzienne spożycie

Nasiona chia są zdrowe, co nie znaczy, że można je spożywać w dowolnych ilościach. Przeciwnie – ich nadmiar może być bardzo szkodliwy! W 2017 roku Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat ostrzegawczy w sprawie nasion szałwii hiszpańskiej. Eksperci zwrócili uwagę, że ich dzienne dopuszczalne spożycie nie powinno przekraczać 15 g (ok. stołowa łyżka). Według norm europejskich od 2015 roku nasiona chia można wykorzystywać w sokach owocowych i mieszankach soków owocowych w ilości 15 g na 450 ml. Przepisy zezwalają ponadto na użycie nasion w wyrobach piekarskich, śniadaniowych przetworach zbożowych, mieszankach owoców, orzechów i nasion oraz w opakowaniach jednostkowych przy zalecanym dziennym spożyciu wynoszącym maksymalnie 15 g.

Nadmierne spożycie nasion chia może spowodować skutki uboczne, m.in. zaparcia bądź biegunki, zaburzenia krzepnięcia krwi, krwawienia. Na nasiona chia szczególne uważać powinny osoby przyjmujące leki na nadciśnienie (mogą zaburzyć ich działanie) oraz stosujące specyfiki na rozrzedzenie krwi. Nasiona chia nie są zalecane osobom uczulonym na orzechy.

Jak spożywać nasiona chia?

Nasionka szałwii hiszpańskiej pochłaniają płyny, tworząc wokół siebie żelową otoczkę, wielokrotnie zwiększając swoją objętość. Dlatego najlepszym pomysłem jest spożywanie nasion chia wraz z dużą ilością płynów. Ze względu na zdolność łagodzenia stanów zapalnych nasiona chia są szczególne polecane osom cierpiącym na niedoczynność tarczycy, w tym na przewlekłe zapalenie tarczycy typu Hashimoto.

Obraz
© 123RF

Aby organizm mógł wykorzystać maksimum korzystnych właściwości odżywczych z nasion chia, najlepiej spożywać je świeżo zmielone (np. w młynku do kawy). Nigdy nie miel nasion chia na zapas.

  • Przygotuj klasyczny pudding chia, mleczko kokosowe (albo jogurt naturalny i mleko w proporcji pół na pół) łącząc z nasionkami chia i dowolnym płynnym słodem (syropem klonowym, miodem, syropem daktylowym albo z agawy). Możesz dodać kakao albo masło orzechowe. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Serwuj np. z orzechami i sezonowymi owocami.
  • Wykorzystaj nasiona chia zamiast jajek – 2 łyżki nasion namocz w 2 łyżkach wody, odstaw na 30 minut do napęcznienia. Gotowe.
  • Przygotuj pyszny dżem, dowolne owoce umieszczając w rondelku razem z nasionami chia i słodem (miodu nie należy podgrzewać!). Gotuj na wolnym ogniu przez kilkanaście minut. Odstaw do wystygnięcia, do uzyskania konsystencji dżemu.
  • Wykorzystaj nasiona chia jako posypkę do owsianki, jaglanki, koktajlu, deseru, odżywczych kulek itp.
  • Przygotuj zdrowe ciasteczka, miksując orzechy, mąkę (najlepiej bezglutenową), daktyle, kakao, dowolny słód, olej kokosowy i nasiona chia. Uformuj płaskie ciasteczka i piecz w ok. 180 stopniach przez ok. 15–20 minut. Podawaj wystudzone.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇