WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Nasiona chia. Czy można je przedawkować?

Ciemne malutkie nasiona szałwii hiszpańskiej zwanej chia podbiły serca miłośników zdrowego żywienia. Jednak również w ich przypadku sprawdza się stara zasada, że co za dużo, to niezdrowo. Dziennie spożycie nasion chia nie powinno przekraczać 15 g.

Nasiona chia są zdrowe, co nie znaczy, że można je spożywać w dowolnych ilościach
Źródło zdjęć: © 123RF

Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica) pochodzi z obszarów Meksyku i Gwatemali. Chia uprawiali już Aztekowie głównie ze względu na cenne nasionka. Wartość odżywcza plasuje je wśród tzw. superżywności. Nasiona chia są przede wszystkim bogatym źródłem tłuszczu (zawierają go ok. 35 proc.) oraz białka (ok. 20 proc.). Na szczególną uwagę zasługuje w nich kwas alfa-linolenowy (ALA) z grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Należy dostarczać go wraz z pożywieniem, ponieważ organizm człowieka go nie produkuje.

Wpływ kwasów omega-3 na organizm jest wszechstronny:

  • Obniżają wysokie ciśnienie krwi.
  • Wykazują działanie przeciwzapalne.
  • Zapobiegają nowotworom.
  • Spowalniają starzenie się komórek.
  • Obniżają poziom trójglicerydów we krwi.
  • Regulują poziom cholesterolu.
  • Chronią serce.
  • Są budulcem błon komórkowych.

W nasionach chia bardzo cenny jest, regulujący perystaltykę jelit, błonnik pokarmowy oraz silne przeciwutleniacze (antyoksydanty) – one również zabezpieczają organizm przed przedwczesnym starzeniem i nowotworami. Nasiona chia zawierają m.in. kwas chlorogenowy, kwas kawowy, kwercetynę, mirycetynę, kemferol, a także witaminę E (która jest silnym przeciwutleniaczem, eliksirem młodości i płodności), witaminę D, A oraz witaminy z grupy B (które m.in. wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego), a ponadto żelazo, fosfor, wapń, cynk, magnez.

Spożywanie nasion chia pomaga zredukować negatywne objawy alergii, na długo zapewnia również uczucie sytości, dlatego zaleca się je osobom walczącym z nadmiernymi kilogramami.

Na szczególną uwagę zasługuje olej z nasion chia zawierający ok. 30 proc. kwasów omega-3 i 40 proc. kwasów omega-6, co stanowi idealną kompozycję egzogennych kwasów tłuszczowych, dla zachowania zdrowia bardzo ważna jest bowiem równowaga pomiędzy kwasami omega-3 a omega-6.

Dopuszczalne dzienne spożycie

Nasiona chia są zdrowe, co nie znaczy, że można je spożywać w dowolnych ilościach. Przeciwnie – ich nadmiar może być bardzo szkodliwy! W 2017 roku Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat ostrzegawczy w sprawie nasion szałwii hiszpańskiej. Eksperci zwrócili uwagę, że ich dzienne dopuszczalne spożycie nie powinno przekraczać 15 g (ok. stołowa łyżka). Według norm europejskich od 2015 roku nasiona chia można wykorzystywać w sokach owocowych i mieszankach soków owocowych w ilości 15 g na 450 ml. Przepisy zezwalają ponadto na użycie nasion w wyrobach piekarskich, śniadaniowych przetworach zbożowych, mieszankach owoców, orzechów i nasion oraz w opakowaniach jednostkowych przy zalecanym dziennym spożyciu wynoszącym maksymalnie 15 g.

Nadmierne spożycie nasion chia może spowodować skutki uboczne, m.in. zaparcia bądź biegunki, zaburzenia krzepnięcia krwi, krwawienia. Na nasiona chia szczególne uważać powinny osoby przyjmujące leki na nadciśnienie (mogą zaburzyć ich działanie) oraz stosujące specyfiki na rozrzedzenie krwi. Nasiona chia nie są zalecane osobom uczulonym na orzechy.

Jak spożywać nasiona chia?

Nasionka szałwii hiszpańskiej pochłaniają płyny, tworząc wokół siebie żelową otoczkę, wielokrotnie zwiększając swoją objętość. Dlatego najlepszym pomysłem jest spożywanie nasion chia wraz z dużą ilością płynów. Ze względu na zdolność łagodzenia stanów zapalnych nasiona chia są szczególne polecane osom cierpiącym na niedoczynność tarczycy, w tym na przewlekłe zapalenie tarczycy typu Hashimoto.

Obraz
© 123RF

Aby organizm mógł wykorzystać maksimum korzystnych właściwości odżywczych z nasion chia, najlepiej spożywać je świeżo zmielone (np. w młynku do kawy). Nigdy nie miel nasion chia na zapas.

  • Przygotuj klasyczny pudding chia, mleczko kokosowe (albo jogurt naturalny i mleko w proporcji pół na pół) łącząc z nasionkami chia i dowolnym płynnym słodem (syropem klonowym, miodem, syropem daktylowym albo z agawy). Możesz dodać kakao albo masło orzechowe. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Serwuj np. z orzechami i sezonowymi owocami.
  • Wykorzystaj nasiona chia zamiast jajek – 2 łyżki nasion namocz w 2 łyżkach wody, odstaw na 30 minut do napęcznienia. Gotowe.
  • Przygotuj pyszny dżem, dowolne owoce umieszczając w rondelku razem z nasionami chia i słodem (miodu nie należy podgrzewać!). Gotuj na wolnym ogniu przez kilkanaście minut. Odstaw do wystygnięcia, do uzyskania konsystencji dżemu.
  • Wykorzystaj nasiona chia jako posypkę do owsianki, jaglanki, koktajlu, deseru, odżywczych kulek itp.
  • Przygotuj zdrowe ciasteczka, miksując orzechy, mąkę (najlepiej bezglutenową), daktyle, kakao, dowolny słód, olej kokosowy i nasiona chia. Uformuj płaskie ciasteczka i piecz w ok. 180 stopniach przez ok. 15–20 minut. Podawaj wystudzone.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw