Najbardziej przereklamowane produkty ostatnich miesięcy

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Warto wiedzieć zanim pójdziesz na zakupy

Obraz
© 123RF

Ciągle poszukujemy zdrowszych zamienników mięsa czy cukru i zachwycamy się promowanymi przez gwiazdy show-biznesu egzotycznymi przysmakami, które mają wykazywać dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Jednak równie często okazuje się to po prostu marketingową ściemą…

/ 9Syrop z agawy

Obraz
© Shutterstock.com

Nie ulega wątpliwości, że tradycyjny biały cukier jest produktem, który kiepsko wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Nic dziwnego, że na rynku pojawia się coraz więcej jego zamienników, teoretycznie znacznie zdrowszych. Jednym z nich jest syrop wytwarzany z nektaru rośliny kaktusowatej, rosnącej przede wszystkim na terenie Meksyku. Warto jednak wiedzieć, że syrop z agawy to niezwykle bogate źródło fruktozy – organicznego związku, który zwiększa zagrożenie otyłością, przyczynia się do powstania insulinooporności tkanek i znacząco podwyższa ryzyko cukrzycy. W przetwarzającym fruktozę organizmie rośnie też produkcja trójglicerydów przyspieszających rozwój miażdżycy oraz innych schorzeń układu krążenia.

/ 9Spirulina

Obraz
© 123RF

Mikroskopijne algi z grupy sinic to jeden z największych przebojów dietetycznych ostatnich lat. Spirulina dostarcza solidnej dawki pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnych witamin z grupy B, a także A i E oraz minerałów: żelaza, manganu, cynku, miedzi, selenu. Naturalne barwniki, fitocyjanina i chlorofil, skutecznie oczyszczają organizm z toksyn, a także wspomagają procesy metaboliczne i trawienne. Problem w tym, że spirulina bywa również źródłem niebezpiecznych dla zdrowia metali ciężkich, przede wszystkim rtęci, kadmu i ołowiu, które mogą przyczyniać się do rozwoju coraz powszechniejszych chorób układu moczowo-płciowego i nerwowego, niedokrwistości czy nowotworów.

/ 9Jagody goji

Obraz
© 123RF

Owoce kolcowoju tybetańskiego od wieków są cenione w medycynie chińskiej, uchodząc za bogate źródło białka, witamin (C, B1, B2, B6, E), nienasyconych kwasów tłuszczowych, flawonoidów i polisacharydów. Pozytywnie wpływają na pracę mózgu, układu odpornościowego i hormonalnego, a także działają antynowotworowo. Jagody goji są intensywnie promowane przez celebrytki, które zachwalają nie tylko ich właściwości lecznicze, ale również odchudzające. Sęk w tym, że badania naukowe, np. przedstawione ostatnio przez Brytyjskie Towarzystwo Dietetyczne, raczej ich nie potwierdzają.

/ 9Trawa pszeniczna

Obraz
© 123RF

Wyciśnięty z niej sok uchodzi za remedium na wszelkie problemy. Ma dostarczać solidnej dawki składników odżywczych, działać wzmacniająco, oczyszczająco, przeciwzapalnie i krwiotwórczo. Poprawia trawienie, zapobiega zaparciom, a nawet odświeża oddech. Czy trawa pszeniczna faktycznie zasługuje na określenie "superfood"? Naukowcy nie są przekonani, twierdząc, że wcale nie gorszymi właściwościami charakteryzuje się popularny szpinak albo brokuł.

/ 9Nasiona chia

Obraz
© Shutterstock.com

Nasiona pochodzącej z Meksyku i Gwatemali szałwii hiszpańskiej, uprawianej już przez Azteków w czasach prekolumbijskich, są jednym z największych hitów spożywczych ostatnich lat. Kobiety, idąc za przykładem licznych celebrytek, wykorzystują ziarenka jako dodatek do jogurtu, musli, owsianki, puddingu, ciast czy naturalny zagęstnik do zup lub sosów. Chia dostarcza solidnej dawki witamin (E, B1, B3), minerałów (wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, miedzi, cynku) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu skutecznie poprawia pamięć i koncentrację. Jest cenione również za właściwości odchudzające, czemu jednak zaprzeczył eksperyment przeprowadzony przez naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Północnej Karoliny. U jego uczestników, którzy przez trzy miesiące jedli głównie nasiona chia, nie zauważono spadku apetytu czy wagi.

/ 9Jarmuż

Obraz
© iStock.com

Budzi zachwyt największych gwiazd show-biznesu – Beyonce publikuje w interencie zdjęcia w bluzie z wielkim napisem "Kale", a supermodelka Heidi Klum opowiada, że jej ulubioną przekąską są chipsy z jarmużu, który stanowi też obowiązkowy punkt w jadłospisie Gwyneth Paltrow czy Jennifer Aniston. Bez wątpienia jarmuż to roślina o dużych walorach odżywczych, bogata w błonnik, chlorofil, witaminy (C, A, K i z grupy B) oraz sulforafan – związek fitochemiczny stymulujący wytwarzanie przez organizm enzymów przeciwnowotworowych. Jednocześnie jednak spożywany na surowo ogranicza wchłanianie potrzebnego organizmowi jodu. Ma też inną wadę – zdaniem wielu osób jest po prostu niezbyt smaczny.

/ 9Mleko roślinne

Obraz
© 123RF

To ma być idealna alternatywa dla mleka zwierzęcego, pozbawiona laktozy, na nietolerancję której cierpi wiele osób. Problem w tym, że napój produkowany z owsa, ryżu czy migdałów często bywa "wzbogacony" niezbyt korzystnymi dla zdrowia stabilizatorami, zagęstnikami i emulgatorami. Niektóre z nich, np. fosforany zaburzają równowagę organizmu, pogarszając wchłanianie cennych mikroelementów: wapnia, magnezu i żelaza. Jakby tego było mało, w wielu tego typu produktach "wsad roślinny" stanowi zaledwie kilka procent i jest tylko dodatkiem do wody, cukru oraz rozmaitych syntetycznych substancji stabilizująco-zagęszczających.

/ 9Olej kokosowy

Obraz
© Shutterstock.com

Produkt pozyskiwany w procesie tłoczenia i ogrzewania kopry, czyli miąższu orzechów palmy kokosowej, to wielki przebój spożywczy, reklamowany jako zdrowia alternatywa dla tłuszczów zwierzęcych. Tymczasem American Heart Association (Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne) poinformowało niedawno, że olej kokosowy jest równie niezdrowy, co smalec. To efekty wysokiego stężenia tłuszczów nasyconych, odpowiadających za podwyższenie poziomu "złego" cholesterolu i wzrost ryzyka chorób układu krążenia.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść