Lepsze niż siemię lniane. Działają jak balsam na jelita i mają dużo błonnika

Nasiona słodkiej bazylii są podobne do nasion chia, a po przygotowaniu wręcz trudne do odróżnienia. Jednak zawierają więcej błonnika i znacznie szybciej pęcznieją po zalaniu wodą. W porównaniu z siemieniem lnianym również wypadają lepiej – na ich korzyść przemawia nie tylko dwukrotnie wyższa zawartość błonnika, ale także neutralny smak i łatwość przygotowania. Tych nasion nie trzeba mielić, aby wydobyć z nich pełnię wartości odżywczych.

Tukmaria to bogactwo błonnika, ale pamiętaj o ograniczeniachTukmaria to bogactwo błonnika, ale pamiętaj o ograniczeniach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W Polsce są mało znane, jednak w Azji stanowią częsty dodatek do koktajli, wzbogacając napój w błonnik i wartościowe minerały, takie jak wapń, żelazo czy magnez. Nasiona słodkiej bazylii, lub inaczej tukmaria, mieszane są z jogurtem lub dodawane jako zagęstnik do zup. Duża ilość błonnika jest zaletą, ponieważ wystarczy dosłownie odrobinka nasion, aby odczuć efekt w postaci uczucia sytości, a potem także drożnych jelit.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owsianka z piekarnika

Wartości odżywcze nasion słodkiej bazylii

Porównując wartości odżywcze tukmarii i nasion siemienia lnianego różnica w zawartości błonnika jest od razu widoczna. W 100 g nasion słodkiej bazylii znajduje się ok. 51,5 g błonnika, siemię lniane zawiera ok. 27 g. Napoje i koktajle z dodatkiem nasion słodkiej bazylii zostają wzbogacone także o wapń, żelazo, magnez, witaminy A, E i K.

Jednak gdy zależy ci na kwasach tłuszczowych omega-3, lepszym wyborem będzie siemię lniane, które zawiera ich o wiele więcej. W 100 g siemienia lnianego znajduje się ok. 22 g kwasów omega-3, a w takiej samej ilości tukmarii jest ich zaledwie 6,5 g.

Jak przygotować tukmarię?

Nasion słodkiej bazylii nie powinno się jeść na surowo. Niezbędne jest ich namoczenie, na szczęście jest to banalnie proste. Wystarczy 1 łyżkę nasion zalać szklanką wody – może być letnia lub zimna, ale to nie powinien być wrzątek. Odstawiasz je na 15-20 min, po czym dodajesz do deseru, lemoniady lub koktajlu.

Namoczone nasiona pęcznieją, zamieniając się w galaretowate granulki o szarym kolorze i czarnym środku. Na zewnątrz stają się delikatne, a w środku przyjemnie chrupią. Są neutralne w smaku z subtelnym, orzechowym aromatem. Jeśli dodajesz je do potrawy, która zawiera dużą ilość wody, na przykład do zupy, nie musisz ich wcześniej namaczać.

Ograniczenia w stosowaniu nasion słodkiej bazylii

Ze względu na wysoką zawartość błonnika, nasiona słodkiej bazylii należy stopniowo wprowadzać do diety, obserwując, jak reaguje twój organizm. Niektórzy źle znoszą duże ilości błonnika. Granica dziennej dawki dla każdego jest nieco inna, a spożywany w nadmiarze błonnik może prowadzić do zatorów w jelitach i stanów zapalnych.

Zalecana dawka nasion słodkiej bazylii to 1-2 łyżeczki dziennie. Jednocześnie warto pamiętać o zwiększeniu ilości wypijanej wody.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości