Odkryj agrest na nowo. Pomysły na letnie desery.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Witaminy w słodkim wydaniu

Obraz
© 123RF

Chociaż rośnie w przydomowych ogródkach, nie króluje na polskich stołach. Czas to zmienić. Bogaty w wiele witamin, minerałów i innych składników odżywczych agrest jest idealny do tworzenia letnich specjałów. Przygotowanie ich zajmie tylko chwilę. Chcecie zerwać z monotonią w kuchni? Przywołać smak i zapach dzieciństwa? Poznajcie nasze kuchenne inspiracje na desery z agrestu.

/ 6Agrestowy fool

Obraz
© 123RF

*Fruit fool *to klasyczny brytyjski deser. Najczęściej podawany jest właśnie z agrestem. Do przygotowania tego angielskiego przysmaku niezbędne są: świeże owoce, jogurt grecki, śmietana kremówka, miód i cukier. Schłodzony deser, z białą puszystą masą i musem owocowym to świetny pomysł na zerwanie z rutyną w kuchni.

/ 6Pieczony agrest

Obraz
© 123RF

Pieczony agrest sprawdzi się zarówno jako prosty deser, jak i dodatek do lodów, owsianki lub jogurtu naturalnego. Wystarczy 15 minut w piekarniku z dodatkiem miodu i cynamonu, aby cierpki owoc zamienił się w rozpływającą się w ustach ucztę.

/ 6Agrest z nasionami chia

Obraz
© 123RF

*Pudding z nasion chia i agrestu *gwarantuje nam pucharek pełen witamin i składników odżywczych. Wciąż popularne nasiona chia stanowią źródło kwasów omega-3, wapnia, błonnika, magnezu, żelaza oraz wielu witamin. Z kolei agrest może pochwalić się dużą zawartością luteiny, witaminy A i C oraz wapnia, potasu i magnezu. Jak przygotować taki odżywczy specjał? Nasiona chia mieszamy z mlekiem roślinnym. Dodajemy cukier lub miód i odstawiamy do lodówki. Do przygotowanego puddingu dodajemy mus z agrestu.

/ 6Lody agrestowe

Obraz
© 123RF

Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości niebanalnym deserem, koniecznie przygotuj dla nich lody agrestowe. Znajdą one uznanie zarówno wśród osób znudzonych tradycyjnymi smakami, jak i wśród miłośników kuchennych eksperymentów. Przygotowanie lodów w domu jest proste. Nie wymaga też dużego nakładu pracy. Jak więc je przygotować? Zagotowany z cukrem lub miodem agrest blendujemy z sokiem z cytryny i jogurtem naturalnym. Następnie mrozimy przez kilka godzin i podajemy według własnego uznania, w pucharkach ze świeżymi owocami lub w specjalnych foremkach.

/ 6Ciasto z agrestem

Obraz
© 123RF

W sezonie letnim agrest sprawdza się także jako* składnik sezonowych ciast.* Jego cierpki smak doskonale komponuje się ze słodkim ciastem. Tarta z agrestem i serem mascarpone, ciasto ucierane z kruszonką, kruche z pianką, drożdżowe z bezą, a może sernik z agrestem? Zdrowy, zielony owoc odmieni smak letnich deserów. Warto więc już dziś wprowadzić go do codziennej diety.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie