Witaminy w słodkim wydaniu
Chociaż rośnie w przydomowych ogródkach, nie króluje na polskich stołach. Czas to zmienić. Bogaty w wiele witamin, minerałów i innych składników odżywczych agrest jest idealny do tworzenia letnich specjałów. Przygotowanie ich zajmie tylko chwilę. Chcecie zerwać z monotonią w kuchni? Przywołać smak i zapach dzieciństwa? Poznajcie nasze kuchenne inspiracje na desery z agrestu.
Agrestowy fool
*Fruit fool *to klasyczny brytyjski deser. Najczęściej podawany jest właśnie z agrestem. Do przygotowania tego angielskiego przysmaku niezbędne są: świeże owoce, jogurt grecki, śmietana kremówka, miód i cukier. Schłodzony deser, z białą puszystą masą i musem owocowym to świetny pomysł na zerwanie z rutyną w kuchni.
Pieczony agrest
Pieczony agrest sprawdzi się zarówno jako prosty deser, jak i dodatek do lodów, owsianki lub jogurtu naturalnego. Wystarczy 15 minut w piekarniku z dodatkiem miodu i cynamonu, aby cierpki owoc zamienił się w rozpływającą się w ustach ucztę.
Agrest z nasionami chia
*Pudding z nasion chia i agrestu *gwarantuje nam pucharek pełen witamin i składników odżywczych. Wciąż popularne nasiona chia stanowią źródło kwasów omega-3, wapnia, błonnika, magnezu, żelaza oraz wielu witamin. Z kolei agrest może pochwalić się dużą zawartością luteiny, witaminy A i C oraz wapnia, potasu i magnezu. Jak przygotować taki odżywczy specjał? Nasiona chia mieszamy z mlekiem roślinnym. Dodajemy cukier lub miód i odstawiamy do lodówki. Do przygotowanego puddingu dodajemy mus z agrestu.
Lody agrestowe
Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości niebanalnym deserem, koniecznie przygotuj dla nich lody agrestowe. Znajdą one uznanie zarówno wśród osób znudzonych tradycyjnymi smakami, jak i wśród miłośników kuchennych eksperymentów. Przygotowanie lodów w domu jest proste. Nie wymaga też dużego nakładu pracy. Jak więc je przygotować? Zagotowany z cukrem lub miodem agrest blendujemy z sokiem z cytryny i jogurtem naturalnym. Następnie mrozimy przez kilka godzin i podajemy według własnego uznania, w pucharkach ze świeżymi owocami lub w specjalnych foremkach.
Ciasto z agrestem
W sezonie letnim agrest sprawdza się także jako* składnik sezonowych ciast.* Jego cierpki smak doskonale komponuje się ze słodkim ciastem. Tarta z agrestem i serem mascarpone, ciasto ucierane z kruszonką, kruche z pianką, drożdżowe z bezą, a może sernik z agrestem? Zdrowy, zielony owoc odmieni smak letnich deserów. Warto więc już dziś wprowadzić go do codziennej diety.