Naleśniki z mięsem i suszonymi pomidorami
Naleśniki wybitnie smakują nie tylko w słodkiej wersji z dżemem, nutellą czy twarożkiem. Pewnie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że właśnie na naleśnikach robi się np. krokiety. Jednak czy próbowaliście kiedyś naleśników z mięsnym farszem? Są naprawdę pycha!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka,
- 1/5 szklanki wody mineralnej
- 30 ml oleju
- pół pęczka natki pietruszki
- tłuszcz do smażenia
Farsz:
Przepis
- Przygotuj ciasto mieszając ze sobą: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej oraz połowę posiekanej pietruszki. Całość dobrze zmiksuj do momentu uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Następnie smaż naleśniki.
- Umyte mięso oraz pomidory pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki w ósemki.
- Na rozgrzanej oliwie przesmaż mięso, dodaj cebulę, suszone pomidory, pieczarki oraz śmietanę. Gotuj 10 minut na małym ogniu. Dodaj kilka porwanych listków świeżej bazylii.
- Następnie łyżką cedzakową wyjmij z sosu mięso wraz z cebulą, pomidorami i pieczarkami, nałóż na naleśniki, a potem zwiń w rulony. Gotowe naleśniki podawaj z powstałym sosem - jeżeli nie będzie wystarczająco gęsty, gotuj jeszcze chwilę, aby odparować część płynu. Udekoruj listkami bazylii.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl