Naleśniki z mięsem i pieczarkami

Oto przepis na naleśniki inne niż zwykle. Składniki są bardzo tanie, a sposób przygotowania bardzo prosty i szybki. Zapiekane naleśniki z mięsem i pieczarkami to świetny pomysł na obiad lub kolację.

Zapiekane naleśnikiZapiekane naleśniki
oprac. Katarzyna Gileta

*Ciasto: *

  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • po 250 ml wody i mleka

*Farsz: *

  • 1 gruby plaster szynki
  • 250 g pieczarek
  • 200 g mięsa mielonego
  • 1 cebula, 1 ząbek czosnku
  • olej

Sos:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • trochę bulionu
  • sól, pieprz

Przepis

  • Składniki na naleśniki wymieszać, usmażyć placki na natłuszczonej patelni.
  • Szynkę pokroić w kostkę, grzyby na małe kawałki. Cebulę i czosnek posiekać. Wymieszać to wszystko z mięsem mielonym i smażyć przez około 15 minut na oleju.
  • Doprawić solą i pieprzem. Masło rozgrzać na patelni dodać mąkę i bulion. Doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem.
  • Farszem napełnić naleśniki, zwinąć, ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu. Polać sosem i podgrzać.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja