Naleśniki z mięsem i pieczarkami
Oto przepis na naleśniki inne niż zwykle. Składniki są bardzo tanie, a sposób przygotowania bardzo prosty i szybki. Zapiekane naleśniki z mięsem i pieczarkami to świetny pomysł na obiad lub kolację.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
*Ciasto: *
- 200 g mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- po 250 ml wody i mleka
*Farsz: *
- 1 gruby plaster szynki
- 250 g pieczarek
- 200 g mięsa mielonego
- 1 cebula, 1 ząbek czosnku
- olej
Sos:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- trochę bulionu
- sól, pieprz
Przepis
- Składniki na naleśniki wymieszać, usmażyć placki na natłuszczonej patelni.
- Szynkę pokroić w kostkę, grzyby na małe kawałki. Cebulę i czosnek posiekać. Wymieszać to wszystko z mięsem mielonym i smażyć przez około 15 minut na oleju.
- Doprawić solą i pieprzem. Masło rozgrzać na patelni dodać mąkę i bulion. Doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem.
- Farszem napełnić naleśniki, zwinąć, ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu. Polać sosem i podgrzać.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl