Naleśniki według Magdy Gessler. Patent na przepyszne naleśniki

Naleśniki według przepisu znanej restauratorki nieznacznie różnią się od klasycznego przepisu. A ten składa się z trzech, każdemu dobrze znanych, składników: mąki, mleka i jaj. Co zrobić, by ten klasyk był jeszcze smaczniejszy?

Naleśnik na patelniNaleśniki według Magdy Gessler
Źródło zdjęć: © 123RF

Naleśniki według Magdy Gessler

W przepisie restauratorki obok mleka znalazła się gazowana woda. Nie każdy wie, że dwutlenek węgla zawarty w wodzie napowietrza ciasto i sprawia, że naleśniki są puszyste. Aby przygotować je w tej wersji potrzebne będą:

  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 1,5 szklanki tłustego mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka klasy M 
  • szczypta soli i szczypta cukru

Jak przygotować idealne naleśniki. Kulinarny przewodnik

  1. Jajka należy ubić mikserem na najwyższych obrotach wraz z solą i cukrem na gładką masę. Następnie dodać do nich mleko i wodę. Wymieszać do połączenia składników.
  2. Dodatkowo, by zapewnić naleśnikom lekkość, warto pamiętać o skrupulatnym przesianiu mąki.
  3. Następnie dodajemy do niej wymieszane mokre składniki.
  4. Miksujemy, by całość połączyła się na jednolitą, pozbawioną grudek, masę.
  5. Odstawiamy ciasto na około 15 minut, pozwalając glutenowi zawartemu w mące, by związał składniki.
  6. Rozgrzewamy patelnię i na jej powierzchni rozsmarowujemy za pomocą ręcznika kuchennego kilka kropli oleju. Niektórzy wykorzystują w tym celu kawałek słoniny ze skórą.
  7. Chochelką nabieramy ciasta i rozprowadzamy pewnym ruchem po powierzchni patelni.
  8. Gdy na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza, naleśnik przerzucamy na drugą stronę. Powinien być złocisty i dobrze wysmażony. Po upływie minuty naleśnik można zdjąć z patelni.

Tak przygotowane naleśniki można dowolnie faszerować – ten przepis sprawdzi się zarówno w słodkiej, śniadaniowej odsłonie, jak i obiadowej – wytrawnej.

Naleśniki z bitą śmietaną
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja