Naleśniki według Magdy Gessler. Patent na przepyszne naleśniki

Naleśniki według przepisu znanej restauratorki nieznacznie różnią się od klasycznego przepisu. A ten składa się z trzech, każdemu dobrze znanych, składników: mąki, mleka i jaj. Co zrobić, by ten klasyk był jeszcze smaczniejszy?

Naleśnik na patelniNaleśniki według Magdy Gessler
Źródło zdjęć: © 123RF

Naleśniki według Magdy Gessler

W przepisie restauratorki obok mleka znalazła się gazowana woda. Nie każdy wie, że dwutlenek węgla zawarty w wodzie napowietrza ciasto i sprawia, że naleśniki są puszyste. Aby przygotować je w tej wersji potrzebne będą:

  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 1,5 szklanki tłustego mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka klasy M 
  • szczypta soli i szczypta cukru

Jak przygotować idealne naleśniki. Kulinarny przewodnik

  1. Jajka należy ubić mikserem na najwyższych obrotach wraz z solą i cukrem na gładką masę. Następnie dodać do nich mleko i wodę. Wymieszać do połączenia składników.
  2. Dodatkowo, by zapewnić naleśnikom lekkość, warto pamiętać o skrupulatnym przesianiu mąki.
  3. Następnie dodajemy do niej wymieszane mokre składniki.
  4. Miksujemy, by całość połączyła się na jednolitą, pozbawioną grudek, masę.
  5. Odstawiamy ciasto na około 15 minut, pozwalając glutenowi zawartemu w mące, by związał składniki.
  6. Rozgrzewamy patelnię i na jej powierzchni rozsmarowujemy za pomocą ręcznika kuchennego kilka kropli oleju. Niektórzy wykorzystują w tym celu kawałek słoniny ze skórą.
  7. Chochelką nabieramy ciasta i rozprowadzamy pewnym ruchem po powierzchni patelni.
  8. Gdy na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza, naleśnik przerzucamy na drugą stronę. Powinien być złocisty i dobrze wysmażony. Po upływie minuty naleśnik można zdjąć z patelni.

Tak przygotowane naleśniki można dowolnie faszerować – ten przepis sprawdzi się zarówno w słodkiej, śniadaniowej odsłonie, jak i obiadowej – wytrawnej.

Naleśniki z bitą śmietaną
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera