Naleśniki według Magdy Gessler. Patent na przepyszne naleśniki

Naleśniki według przepisu znanej restauratorki nieznacznie różnią się od klasycznego przepisu. A ten składa się z trzech, każdemu dobrze znanych, składników: mąki, mleka i jaj. Co zrobić, by ten klasyk był jeszcze smaczniejszy?

Naleśnik na patelniNaleśniki według Magdy Gessler
Źródło zdjęć: © 123RF

Naleśniki według Magdy Gessler

W przepisie restauratorki obok mleka znalazła się gazowana woda. Nie każdy wie, że dwutlenek węgla zawarty w wodzie napowietrza ciasto i sprawia, że naleśniki są puszyste. Aby przygotować je w tej wersji potrzebne będą:

  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 1,5 szklanki tłustego mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka klasy M 
  • szczypta soli i szczypta cukru

Jak przygotować idealne naleśniki. Kulinarny przewodnik

  1. Jajka należy ubić mikserem na najwyższych obrotach wraz z solą i cukrem na gładką masę. Następnie dodać do nich mleko i wodę. Wymieszać do połączenia składników.
  2. Dodatkowo, by zapewnić naleśnikom lekkość, warto pamiętać o skrupulatnym przesianiu mąki.
  3. Następnie dodajemy do niej wymieszane mokre składniki.
  4. Miksujemy, by całość połączyła się na jednolitą, pozbawioną grudek, masę.
  5. Odstawiamy ciasto na około 15 minut, pozwalając glutenowi zawartemu w mące, by związał składniki.
  6. Rozgrzewamy patelnię i na jej powierzchni rozsmarowujemy za pomocą ręcznika kuchennego kilka kropli oleju. Niektórzy wykorzystują w tym celu kawałek słoniny ze skórą.
  7. Chochelką nabieramy ciasta i rozprowadzamy pewnym ruchem po powierzchni patelni.
  8. Gdy na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza, naleśnik przerzucamy na drugą stronę. Powinien być złocisty i dobrze wysmażony. Po upływie minuty naleśnik można zdjąć z patelni.

Tak przygotowane naleśniki można dowolnie faszerować – ten przepis sprawdzi się zarówno w słodkiej, śniadaniowej odsłonie, jak i obiadowej – wytrawnej.

Naleśniki z bitą śmietaną
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje