Zupa fasolowa z zacierkami
Kuchnia Kujaw obfituje w zupy regionalne. Kontrowersyjną czerninę, szczawiową, zupę kwas, owocową wigilijną, muskę, krupnik kujawski czy żur. Ja mam dwie ulubione. Szczawiową i szabloka z zacierkami. Ta ostatnia jest niezwykłą zupą fasolową. Na Kujawach fasolę nazywa się szablokiem. Używana jest do gulaszy, pasztetów i właśnie zup. Podawana z zacierkami najczęściej wykonanymi z mąki żytniej. Zagęszczana zasmażką i doprawiana octem. Ten ostatni składnik powoduje, że zupa ma wyjątkowy smak.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
- 2 szklanki suchej białej fasoli
- 5 średnich ziemniaków
- 2 spore marchewki
- ½ bulwy średniego selera
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Zacierki:
- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
- ½ łyżeczki soli
- woda
- Fasolę namoczyć w zimnej wodzie przez 10 godzin. Odlać wodę, przepłukać i zalać ponownie. Ugotować do miękkości (około 2 godzin). Odcedzić, ale wodę z gotowania zachować!
- Do garnka wlać olej i rozgrzać. Dodać pokrojone w średnią kostkę marchewkę, selera i cebule. Smażyć na średnim ogniu kilka chwil.
- Wodę z gotowania fasoli wlać do garnka. Dodać lubczyk, liście laurowe i ziele. Posolić.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dołożyć do garnka i gotować, aż warzywa będą miękkie.
- Dodać fasolę, majeranek, kozieradkę, sól i pieprz do smaku, ocet, starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Zupę można zagęścić mąką oraz zabielić śmietanką roślinną.
Zacierki:
- Do mąki dodać sól i wymieszać. Powoli wlewać wodę – ma powstać ciasto jak na pierogi.
- Zagotować osoloną wodę.
- Z powstałego ciasta odrywać kawałeczki i wrzucać do wody. Można też utoczyć cienkie wałeczki i odcinać małe kluski. Gotować 2–3 minuty od wypłynięcia.
- Dodać zacierki do zupy. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia regionalna" Pawła Ochmana, autora bloga Weganon.pl.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze