Trwa ładowanie...
d1ihzz5
d1ihzz5

Zupa fasolowa z zacierkami

Przepis

Kuchnia Kujaw obfituje w zupy regionalne. Kontrowersyjną czerninę, szczawiową, zupę kwas, owocową wigilijną, muskę, krupnik kujawski czy żur. Ja mam dwie ulubione. Szczawiową i szabloka z zacierkami. Ta ostatnia jest niezwykłą zupą fasolową. Na Kujawach fasolę nazywa się szablokiem. Używana jest do gulaszy, pasztetów i właśnie zup. Podawana z zacierkami najczęściej wykonanymi z mąki żytniej. Zagęszczana zasmażką i doprawiana octem. Ten ostatni składnik powoduje, że zupa ma wyjątkowy smak.

3.4
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Zupa fasolowa z zacierkami
"Roślinna kuchnia regionalna"
Składniki
  • 2 szklanki suchej białej fasoli
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 spore marchewki
  • ½ bulwy średniego selera
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Zacierki:

  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
  • ½ łyżeczki soli
  • woda
Przepis
  • Fasolę namoczyć w zimnej wodzie przez 10 godzin. Odlać wodę, przepłukać i zalać ponownie. Ugotować do miękkości (około 2 godzin). Odcedzić, ale wodę z gotowania zachować!
  • Do garnka wlać olej i rozgrzać. Dodać pokrojone w średnią kostkę marchewkę, selera i cebule. Smażyć na średnim ogniu kilka chwil.
  • Wodę z gotowania fasoli wlać do garnka. Dodać lubczyk, liście laurowe i ziele. Posolić.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dołożyć do garnka i gotować, aż warzywa będą miękkie.
  • Dodać fasolę, majeranek, kozieradkę, sól i pieprz do smaku, ocet, starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Zupę można zagęścić mąką oraz zabielić śmietanką roślinną.

Zacierki:

  • Do mąki dodać sól i wymieszać. Powoli wlewać wodę – ma powstać ciasto jak na pierogi.
  • Zagotować osoloną wodę.
  • Z powstałego ciasta odrywać kawałeczki i wrzucać do wody. Można też utoczyć cienkie wałeczki i odcinać małe kluski. Gotować 2–3 minuty od wypłynięcia.
  • Dodać zacierki do zupy. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Przepis pochodzi z książki "Roślinna kuchnia regionalna" Pawła Ochmana, autora bloga Weganon.pl.

  Materiały prasowe
(Materiały prasowe)
Zupa fasolowa z zacierkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
d1ihzz5
d1ihzz5
d1ihzz5
d1ihzz5
Więcej tematów
d1ihzz5