Aromatyczne flaczki w wersji wege. Przełam klasykę

Kuchnia regionalna to nie tylko potrawy miasteczek czy wsi. Metropolie też tworzą kulinarną historię swoich małych ojczyzn. Kuchnia mieszczańska miała duży wpływ na życie ludności. Targowiska i bazary sprzed ponad 200 lat dyktowały kulinarne preferencje, podobnie działały restauracje i powstające szkoły gotowania. Pierwsze książki kulinarne (np. Lucyny Ćwierciakiewiczówny) przyczyniły się do rozwoju nowego wymiaru gotowania. Warszawa już przed I wojną światową miała pokaźną liczbę restauracji i barów, a w dwudziestoleciu międzywojennym była rajem dla smakoszy. Jednym z kultowych dań były flaki po warszawsku. Dwa dodatki wyróżniały je spośród znanych w innym miastach: podawano je z pulpetami i posypane parmezanem (gdy go brakowało, używano bułki tartej). Po 1945 roku problemy z produktami mięsnymi dawały kucharzom możliwości uruchomienia kulinarnych fantazji. Często flaki wołowe zastępowano pokrojonymi w paski grzybami, głównie boczniakami. Z czasem zaczęto dodawać pokrojone w cienkie paski naleśniki. Inwencji nie było końca.

Aromatyczne flaczki w wersji wege. Przełam klasykęAromatyczne flaczki w wersji wege. Przełam klasykę
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg dużych boczniaków
  • 100 g suchych kotletów sojowych
  • 3 spore marchewki
  • 2 duże cebule
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 1 bulwa małego selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 4–5 łyżek oleju (dowolnego)
  • sól i pieprz do smaku

Pulpety:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • ½ szklanki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

  • Marchew, cebulę, pietruszkę i selera pokroić w średnią kostkę.
  • Do garnka wlać olej, rozgrzać i wrzucić warzywa wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Smażyć kilka minut na średnim ogniu. Wsypać resztę przypraw, dodać starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek i przecier pomidorowy. Wlać 2 litry wody i gotować na średnim ogniu jakieś 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Dodać pokrojone w grube paski boczniaki (w poprzek kapeluszy) i gotować kilka minut, aż grzyby będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Wyłączyć grzanie i zanurzyć w zupie kotlety sojowe. Gdy zmiękną, wyjąć, pokroić w paski i wrzucić z powrotem.

Pulpety:

  • Soczewicę gotować 20 minut, odcedzić, wystudzić i zmielić w maszynce do mielenia, blenderem ręcznym lub malakserem. Dodać bułkę tartą, majeranek, kozieradkę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
  • Formować pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w 180 st. C.
  • Nalewać flaki do talerza, układać pulpety i posypać wegańskim parmezanem lub nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. Obowiązkowo podawać z kajzerką.
Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟