Aromatyczne flaczki w wersji wege. Przełam klasykę

Kuchnia regionalna to nie tylko potrawy miasteczek czy wsi. Metropolie też tworzą kulinarną historię swoich małych ojczyzn. Kuchnia mieszczańska miała duży wpływ na życie ludności. Targowiska i bazary sprzed ponad 200 lat dyktowały kulinarne preferencje, podobnie działały restauracje i powstające szkoły gotowania. Pierwsze książki kulinarne (np. Lucyny Ćwierciakiewiczówny) przyczyniły się do rozwoju nowego wymiaru gotowania. Warszawa już przed I wojną światową miała pokaźną liczbę restauracji i barów, a w dwudziestoleciu międzywojennym była rajem dla smakoszy. Jednym z kultowych dań były flaki po warszawsku. Dwa dodatki wyróżniały je spośród znanych w innym miastach: podawano je z pulpetami i posypane parmezanem (gdy go brakowało, używano bułki tartej). Po 1945 roku problemy z produktami mięsnymi dawały kucharzom możliwości uruchomienia kulinarnych fantazji. Często flaki wołowe zastępowano pokrojonymi w paski grzybami, głównie boczniakami. Z czasem zaczęto dodawać pokrojone w cienkie paski naleśniki. Inwencji nie było końca.

Aromatyczne flaczki w wersji wege. Przełam klasykęAromatyczne flaczki w wersji wege. Przełam klasykę
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg dużych boczniaków
  • 100 g suchych kotletów sojowych
  • 3 spore marchewki
  • 2 duże cebule
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 1 bulwa małego selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 4–5 łyżek oleju (dowolnego)
  • sól i pieprz do smaku

Pulpety:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • ½ szklanki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

  • Marchew, cebulę, pietruszkę i selera pokroić w średnią kostkę.
  • Do garnka wlać olej, rozgrzać i wrzucić warzywa wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Smażyć kilka minut na średnim ogniu. Wsypać resztę przypraw, dodać starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek i przecier pomidorowy. Wlać 2 litry wody i gotować na średnim ogniu jakieś 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Dodać pokrojone w grube paski boczniaki (w poprzek kapeluszy) i gotować kilka minut, aż grzyby będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Wyłączyć grzanie i zanurzyć w zupie kotlety sojowe. Gdy zmiękną, wyjąć, pokroić w paski i wrzucić z powrotem.

Pulpety:

  • Soczewicę gotować 20 minut, odcedzić, wystudzić i zmielić w maszynce do mielenia, blenderem ręcznym lub malakserem. Dodać bułkę tartą, majeranek, kozieradkę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut.
  • Formować pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w 180 st. C.
  • Nalewać flaki do talerza, układać pulpety i posypać wegańskim parmezanem lub nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. Obowiązkowo podawać z kajzerką.

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm