Naleśniki twarogowe. Jeszcze smaczniejsze niż tradycyjne
Naleśniki, a właściwie placuszki twarogowe, doskonale sprawdzą się na śniadanie. Są bardzo proste do przygotowania. Wychodzą miękkie i pulchne. Najlepiej smakują ze świeżymi owocami i bitą śmietaną lub jogurtem. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Ser zemleć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Żółtka utrzeć z 1 łyżką cukru pudru na kogel–mogel.
- Dodać ser i utrzeć na jednolitą masę. Białka ubić na pulchną masę, dodać 2 łyżki cukru pudru i ubijać, aż masa będzie lśniąca.
- Do piany dodać 2 łyżki masy serowej i delikatnie wymieszać.
- Następnie pianę przełożyć na pozostałą masę serową, wsypać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
- Na rozgrzaną patelnię do smażenia naleśników wlać trochę masła klarowanego i rozprowadzić je po patelni.
- Na patelnię nałożyć 2-3 łyżki ciasta, rozprowadzić łopatką i smażyć z obu stron na rumiano.
- Z podanej ilości składników powinniśmy otrzymać 4 naleśniki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl