Trwa ładowanie...
d3x4gs1
d3x4gs1

Naleśniki po meksykańsku

Przepis

Bardzo syte i treściwe naleśniki z mięsnym farszem. Możemy podać z dowolnym sosem. Efektownie wyglądają i doskonale smakują, kiedy wierzch przed podaniem udekorujemy sosem balsamicznym. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".

3.7
(3 głosy)
Oceń:
d3x4gs1
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Naleśniki po meksykańsku
Gotuj ze mną
Naleśniki po meksykańsku
Składniki
  • 400 g mielonego mięsa
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku (posiekane)
  • 1 czerwona i żółta papryka pokrojona w kostkę
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • krojone pomidory z puszki
  • 4 łyżki ostrego ketchupu
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • pieprz, sól, ostra i słodka papryka
  • olej

Naleśniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • sól
Przepis

Cebulę i czosnek zeszklić na patelni. Następnie dodać paprykę oraz pozostałe składniki. Dusić około 10-15 minut, cały czas mieszając, do miękkości mięsa i odparowania nadmiaru płynu.

Przygotować tradycyjne ciasto naleśnikowe. Ciasto ma mieć gęstość śmietany (regulować mąką i wodą gazowaną w razie potrzeby). Usmażyć naleśniki.

Na każdym naleśniku rozsmarować farsz. Zwijać w rulon i układać w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika na 10-15 minut w 180 stopni. Podawać z ulubionymi sosami, surówką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Naleśniki po meksykańsku
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3x4gs1

Podziel się opinią

33
7
Share
d3x4gs1
d3x4gs1

d3x4gs1
d3x4gs1
d3x4gs1