Najlepszy sposób na marynowane grzyby

Zagrycha lub część dania. Oto jak zrobić marynowane grzybki.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Nic tak nie smakuje jak domowe przetwory, dlatego zamiast kupować, najlepiej samodzielnie przygotować dla siebie i bliskich marynowane grzyby. To klasyczna propozycja zagrychy lub element dania np. sałatki. Bez wątpienia tak przygotowane grzyby należą do tradycyjnej polskiej kuchni, a ich smak doceniają całe pokolenia.

Grzyby marynowane najchętniej jadamy w zimie, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest mocno ograniczony. Do marynowania najlepiej wybierać małe grzybki np. opieńki, maślaki, borowiki czy pieczarki.

Składniki: oczyszczone borowiki, 3 duże cebule. Zalewa: 5 szklanek wody, 1 łyżka soli, 4 łyżki cukru, kilkanaście kulek ziela angielskiego, kilka listków laurowych, 1 łyżka gorczycy, 1 szklanka octu.

Przygotowanie: zacznij od zalewy, zagotowując wodę, sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Dodaj pokrojoną w paseczki cebulę i gotuj jeszcze około 3 minut. Na końcu wlej ocet, a po chwili zdejmij zalewę z ognia. Grzybki wrzuć do wrzącej wody i gotuj 15 minut. Odcedź i przestudź, a następnie włóż do słoiczków do 3/4 wysokości. Dodaj zalewę i delikatnie wymieszaj (grzyby powinny być zakryte). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟