Najlepszy sposób na marynowane grzyby

Zagrycha lub część dania. Oto jak zrobić marynowane grzybki.

Najlepszy sposób na marynowane grzyby
Źródło zdjęć: © 123RF

Nic tak nie smakuje jak domowe przetwory, dlatego zamiast kupować, najlepiej samodzielnie przygotować dla siebie i bliskich marynowane grzyby. To klasyczna propozycja zagrychy lub element dania np. sałatki. Bez wątpienia tak przygotowane grzyby należą do tradycyjnej polskiej kuchni, a ich smak doceniają całe pokolenia.

Grzyby marynowane najchętniej jadamy w zimie, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest mocno ograniczony. Do marynowania najlepiej wybierać małe grzybki np. opieńki, maślaki, borowiki czy pieczarki.

Składniki: oczyszczone borowiki, 3 duże cebule. Zalewa: 5 szklanek wody, 1 łyżka soli, 4 łyżki cukru, kilkanaście kulek ziela angielskiego, kilka listków laurowych, 1 łyżka gorczycy, 1 szklanka octu.

Przygotowanie: zacznij od zalewy, zagotowując wodę, sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Dodaj pokrojoną w paseczki cebulę i gotuj jeszcze około 3 minut. Na końcu wlej ocet, a po chwili zdejmij zalewę z ognia. Grzybki wrzuć do wrzącej wody i gotuj 15 minut. Odcedź i przestudź, a następnie włóż do słoiczków do 3/4 wysokości. Dodaj zalewę i delikatnie wymieszaj (grzyby powinny być zakryte). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne