Najlepszy sposób na marynowane grzyby

Zagrycha lub część dania. Oto jak zrobić marynowane grzybki.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Nic tak nie smakuje jak domowe przetwory, dlatego zamiast kupować, najlepiej samodzielnie przygotować dla siebie i bliskich marynowane grzyby. To klasyczna propozycja zagrychy lub element dania np. sałatki. Bez wątpienia tak przygotowane grzyby należą do tradycyjnej polskiej kuchni, a ich smak doceniają całe pokolenia.

Grzyby marynowane najchętniej jadamy w zimie, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest mocno ograniczony. Do marynowania najlepiej wybierać małe grzybki np. opieńki, maślaki, borowiki czy pieczarki.

Składniki: oczyszczone borowiki, 3 duże cebule. Zalewa: 5 szklanek wody, 1 łyżka soli, 4 łyżki cukru, kilkanaście kulek ziela angielskiego, kilka listków laurowych, 1 łyżka gorczycy, 1 szklanka octu.

Przygotowanie: zacznij od zalewy, zagotowując wodę, sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Dodaj pokrojoną w paseczki cebulę i gotuj jeszcze około 3 minut. Na końcu wlej ocet, a po chwili zdejmij zalewę z ognia. Grzybki wrzuć do wrzącej wody i gotuj 15 minut. Odcedź i przestudź, a następnie włóż do słoiczków do 3/4 wysokości. Dodaj zalewę i delikatnie wymieszaj (grzyby powinny być zakryte). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja