Najlepszy sposób na marynowane grzyby

Zagrycha lub część dania. Oto jak zrobić marynowane grzybki.

Najlepszy sposób na marynowane grzyby
Źródło zdjęć: © 123RF

Nic tak nie smakuje jak domowe przetwory, dlatego zamiast kupować, najlepiej samodzielnie przygotować dla siebie i bliskich marynowane grzyby. To klasyczna propozycja zagrychy lub element dania np. sałatki. Bez wątpienia tak przygotowane grzyby należą do tradycyjnej polskiej kuchni, a ich smak doceniają całe pokolenia.

Grzyby marynowane najchętniej jadamy w zimie, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest mocno ograniczony. Do marynowania najlepiej wybierać małe grzybki np. opieńki, maślaki, borowiki czy pieczarki.

Składniki: oczyszczone borowiki, 3 duże cebule. Zalewa: 5 szklanek wody, 1 łyżka soli, 4 łyżki cukru, kilkanaście kulek ziela angielskiego, kilka listków laurowych, 1 łyżka gorczycy, 1 szklanka octu.

Przygotowanie: zacznij od zalewy, zagotowując wodę, sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Dodaj pokrojoną w paseczki cebulę i gotuj jeszcze około 3 minut. Na końcu wlej ocet, a po chwili zdejmij zalewę z ognia. Grzybki wrzuć do wrzącej wody i gotuj 15 minut. Odcedź i przestudź, a następnie włóż do słoiczków do 3/4 wysokości. Dodaj zalewę i delikatnie wymieszaj (grzyby powinny być zakryte). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.

Wybrane dla Ciebie

Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki