Najlepszy przepis na ogórkową. Nie pomijajcie tego kluczowego kroku
Ogórkowa to jedna z najsmaczniejszych polskich zup. Lekko kwaskowata, kremowa i pełna warzyw. Jej przygotowanie nie wymaga wielkich umiejętności, ale jeden dodatkowy krok sprawi, że zupa będzie jeszcze smaczniejsza. Zobaczcie nasz przepis na zupę ogórkową.
Nawet jeśli nie spędzacie zbyt wiele czasu w kuchni, na pewno choć raz w życiu gotowaliście ogórkową. Ta prosta tradycyjna polska zupa ma wielu wielbicieli. Nie każdy jednak wie, że jedna prosta czynność doda zupie niepowtarzalnego smaku.
Aby wasza ogórkowa smakowała jeszcze lepiej niż zwykle, warto przesmażyć ogórki przed dodaniem ich do zupy. Wystarczy rozgrzać w rondelku masło i dodać do niego starte ogórki kiszone, które należy przesmażyć, a potem dusić na wolnym ogniu przez kilka minut. Dzięki temu smak ogórków będzie jeszcze intensywniejszy. Nabiorą one też przyjemnego, maślanego posmaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smacznego: przepis na roślinne burgery
Przepis na zupę ogórkową
Składniki:
- bulion
- 5 ogórków kiszonych
- 1 marchewka
- ½ korzenia pietruszki
- ½ selera
- ½ białej części pora
- 3 średnie ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- woda z ogórków
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- koperek
- śmietana
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pora drobno kroimy. Marchewkę, selera, pietruszkę i ogórki ścieramy na tarce. Ogórki przekładamy na osobny talerz.
- Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zagotowujemy bulion i dodajemy do niego startą marchewkę, selera, pietruszkę, pokrojone ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy.
- W osobnym garnku roztapiamy masło, a następnie wrzucamy pora i ogórki. Przesmażamy i dusimy ok. 10 minut.
- Kiedy ziemniaki będą już miękkie, wrzucamy do zupy ogórki z porem i wlewamy do smaku trochę wody z ogórków. Dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gotujemy 10 minut. Po tym czasie zabielamy zupę śmietaną. Do rondelka dodajemy kilka łyżek śmietany i wlewamy trochę gorącej zupy. Dokładnie mieszamy, a całość wlewamy do garnka z zupą.
- Po zagotowaniu do zupy dodajemy garść posiekanego koperku i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.