Trwa ładowanie...

Najlepszy przepis na ogórkową. Nie pomijajcie tego kluczowego kroku

Ogórkowa to jedna z najsmaczniejszych polskich zup. Lekko kwaskowata, kremowa i pełna warzyw. Jej przygotowanie nie wymaga wielkich umiejętności, ale jeden dodatkowy krok sprawi, że zupa będzie jeszcze smaczniejsza. Zobaczcie nasz przepis na zupę ogórkową.

Ogórki kiszoneOgórki kiszoneŹródło: Pixabay
d4eihbx
d4eihbx

Nawet jeśli nie spędzacie zbyt wiele czasu w kuchni, na pewno choć raz w życiu gotowaliście ogórkową. Ta prosta tradycyjna polska zupa ma wielu wielbicieli. Nie każdy jednak wie, że jedna prosta czynność doda zupie niepowtarzalnego smaku.

Aby wasza ogórkowa smakowała jeszcze lepiej niż zwykle, warto przesmażyć ogórki przed dodaniem ich do zupy. Wystarczy rozgrzać w rondelku masło i dodać do niego starte ogórki kiszone, które należy przesmażyć, a potem dusić na wolnym ogniu przez kilka minut. Dzięki temu smak ogórków będzie jeszcze intensywniejszy. Nabiorą one też przyjemnego, maślanego posmaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na roślinne burgery

Przepis na zupę ogórkową

Składniki:

  • bulion
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 marchewka
  • ½ korzenia pietruszki
  • ½ selera
  • ½ białej części pora
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • woda z ogórków
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • koperek
  • śmietana
  • sól, pieprz

d4eihbx

Sposób przygotowania:

  1. Pora drobno kroimy. Marchewkę, selera, pietruszkę i ogórki ścieramy na tarce. Ogórki przekładamy na osobny talerz.
  2. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zagotowujemy bulion i dodajemy do niego startą marchewkę, selera, pietruszkę, pokrojone ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy.
  3. W osobnym garnku roztapiamy masło, a następnie wrzucamy pora i ogórki. Przesmażamy i dusimy ok. 10 minut.
  4. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, wrzucamy do zupy ogórki z porem i wlewamy do smaku trochę wody z ogórków. Dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Gotujemy 10 minut. Po tym czasie zabielamy zupę śmietaną. Do rondelka dodajemy kilka łyżek śmietany i wlewamy trochę gorącej zupy. Dokładnie mieszamy, a całość wlewamy do garnka z zupą.
  6. Po zagotowaniu do zupy dodajemy garść posiekanego koperku i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4eihbx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4eihbx
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj