Zupa ogórkowa na trzy sposoby. Pozbądź się nudy w kuchni

Cudownie kwaśna, gotowana na żeberkach i pachnąca ogórkami — taka powinna być idealna zupa ogórkowa. Tradycyjna, polska, najlepsza. Kojarzy się nam z rodzinnym domem. Gotowały ją nasze mamy i babcie. Ile pań domu, tyle przepisów na tę zupę. Dziś mam dla was trzy sposoby na nią. Wypróbujcie je wszystkie!

Zupa ogórkowa
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

Klasyczna zupa ogórkowa

Składniki: 0,5 kg żeberek wieprzowych lub cielęcych, 7 dużych kiszonych ogórków (albo 8–10 mniejszych), 2 duże marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 4 ziemniaki, łyżka masła, małe opakowanie śmietany 12 proc., 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie).

Zupa ogórkowa
© iStock.com

Przygotowanie:
Mięso umyj, przełóż do garnka, zalej zimną wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, zdejmij szumowiny i gotuj jeszcze przez 15–20 min. Selera, pietruszkę, marchewki i ziemniaki obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do wywaru mięsnego dodaj warzywa i gotuj do miękkości. Obrane ogórki zetrzyj na tarce. Kiedy ziemniaki zmiękną (to ważne, bo jak dodasz za wcześnie ogórki, to ziemniaki pozostaną twarde) do zupy wrzuć ogórki. Śmietanę rozmieszaj w kubku z dodatkiem kilku łyżek wywaru. Wlej ją do garnka, dopraw solą i pieprzem do smaku, ewentualnie wsyp siekany koperek. Gotowe!

Krem ogórkowy z batatami i mlekiem kokosowym

Składniki: 4 średnie kiszone ogórki, duża cebula, 2 małe bataty, 3 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, szczypta kuminu, puszka mleka kokosowego, sól i pieprz, olej.

Zupa ogórkowa
© iStock.com

Przygotowanie:
Bataty i cebulę obierz, a następnie pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę, dodaj bataty i przyprawy. Zalej wszystko litrem wody. Gotuj przez 15 minut. W tym czasie pokrój lub zetrzyj ogórki, potem dodaj je do zupy i gotuj jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie wyciągnij z zupy liście laurowe i ziele angielskie. Wlej mleko kokosowe i zmiksuj całość na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z czosnkowymi grzankami.

Zupa ze świeżych ogórków

Składniki: 2 długie ogórki lub 5–6 gruntowych, szalotka, sok z połówki cytryny, 2 ząbki czosnku, awokado, 1,5 szklanki bulionu, 3 łyżki jogurtu greckiego, sól i pieprz, olej.

Zupa ogórkowa
© iStock.com

Przygotowanie:
Ogórki obierz, usuń z nich pestki (np. łyżeczką) i pokrój w kostkę. Czosnek i szalotkę posiekaj. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim szalotkę i czosnek. Dodaj sok z cytryny i pokrojone ogórki. Zalej wszystko bulionem i gotuj, aż ogórki zmiękną (ok. 5 min). Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz, miąższ pokrój w kostkę. Zdejmij zupę z ognia, dodaj awokado, jogurt zahartuj wywarem i wlej do zupy. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu lub zmiksuj na krem.
Zobacz także wideo: Resztki, które warto wykorzystać w kuchni

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy