Zupa ogórkowa na trzy sposoby. Pozbądź się nudy w kuchni
Cudownie kwaśna, gotowana na żeberkach i pachnąca ogórkami — taka powinna być idealna zupa ogórkowa. Tradycyjna, polska, najlepsza. Kojarzy się nam z rodzinnym domem. Gotowały ją nasze mamy i babcie. Ile pań domu, tyle przepisów na tę zupę. Dziś mam dla was trzy sposoby na nią. Wypróbujcie je wszystkie!
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Klasyczna zupa ogórkowa
Składniki: 0,5 kg żeberek wieprzowych lub cielęcych, 7 dużych kiszonych ogórków (albo 8–10 mniejszych), 2 duże marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 4 ziemniaki, łyżka masła, małe opakowanie śmietany 12 proc., 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Mięso umyj, przełóż do garnka, zalej zimną wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, zdejmij szumowiny i gotuj jeszcze przez 15–20 min. Selera, pietruszkę, marchewki i ziemniaki obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do wywaru mięsnego dodaj warzywa i gotuj do miękkości. Obrane ogórki zetrzyj na tarce. Kiedy ziemniaki zmiękną (to ważne, bo jak dodasz za wcześnie ogórki, to ziemniaki pozostaną twarde) do zupy wrzuć ogórki. Śmietanę rozmieszaj w kubku z dodatkiem kilku łyżek wywaru. Wlej ją do garnka, dopraw solą i pieprzem do smaku, ewentualnie wsyp siekany koperek. Gotowe!
Krem ogórkowy z batatami i mlekiem kokosowym
Składniki: 4 średnie kiszone ogórki, duża cebula, 2 małe bataty, 3 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, szczypta kuminu, puszka mleka kokosowego, sól i pieprz, olej.
Przygotowanie:
Bataty i cebulę obierz, a następnie pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę, dodaj bataty i przyprawy. Zalej wszystko litrem wody. Gotuj przez 15 minut. W tym czasie pokrój lub zetrzyj ogórki, potem dodaj je do zupy i gotuj jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie wyciągnij z zupy liście laurowe i ziele angielskie. Wlej mleko kokosowe i zmiksuj całość na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z czosnkowymi grzankami.
Zupa ze świeżych ogórków
Składniki: 2 długie ogórki lub 5–6 gruntowych, szalotka, sok z połówki cytryny, 2 ząbki czosnku, awokado, 1,5 szklanki bulionu, 3 łyżki jogurtu greckiego, sól i pieprz, olej.
Przygotowanie:
Ogórki obierz, usuń z nich pestki (np. łyżeczką) i pokrój w kostkę. Czosnek i szalotkę posiekaj. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim szalotkę i czosnek. Dodaj sok z cytryny i pokrojone ogórki. Zalej wszystko bulionem i gotuj, aż ogórki zmiękną (ok. 5 min). Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz, miąższ pokrój w kostkę. Zdejmij zupę z ognia, dodaj awokado, jogurt zahartuj wywarem i wlej do zupy. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu lub zmiksuj na krem.
Zobacz także wideo: Resztki, które warto wykorzystać w kuchni
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.