WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Zupa ogórkowa na trzy sposoby. Pozbądź się nudy w kuchni

Cudownie kwaśna, gotowana na żeberkach i pachnąca ogórkami — taka powinna być idealna zupa ogórkowa. Tradycyjna, polska, najlepsza. Kojarzy się nam z rodzinnym domem. Gotowały ją nasze mamy i babcie. Ile pań domu, tyle przepisów na tę zupę. Dziś mam dla was trzy sposoby na nią. Wypróbujcie je wszystkie!

Zupa ogórkowa
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

Klasyczna zupa ogórkowa

Składniki: 0,5 kg żeberek wieprzowych lub cielęcych, 7 dużych kiszonych ogórków (albo 8–10 mniejszych), 2 duże marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 4 ziemniaki, łyżka masła, małe opakowanie śmietany 12 proc., 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie).

Zupa ogórkowa
© iStock.com

Przygotowanie:
Mięso umyj, przełóż do garnka, zalej zimną wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, zdejmij szumowiny i gotuj jeszcze przez 15–20 min. Selera, pietruszkę, marchewki i ziemniaki obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do wywaru mięsnego dodaj warzywa i gotuj do miękkości. Obrane ogórki zetrzyj na tarce. Kiedy ziemniaki zmiękną (to ważne, bo jak dodasz za wcześnie ogórki, to ziemniaki pozostaną twarde) do zupy wrzuć ogórki. Śmietanę rozmieszaj w kubku z dodatkiem kilku łyżek wywaru. Wlej ją do garnka, dopraw solą i pieprzem do smaku, ewentualnie wsyp siekany koperek. Gotowe!

Krem ogórkowy z batatami i mlekiem kokosowym

Składniki: 4 średnie kiszone ogórki, duża cebula, 2 małe bataty, 3 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, szczypta kuminu, puszka mleka kokosowego, sól i pieprz, olej.

Zupa ogórkowa
© iStock.com

Przygotowanie:
Bataty i cebulę obierz, a następnie pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę, dodaj bataty i przyprawy. Zalej wszystko litrem wody. Gotuj przez 15 minut. W tym czasie pokrój lub zetrzyj ogórki, potem dodaj je do zupy i gotuj jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie wyciągnij z zupy liście laurowe i ziele angielskie. Wlej mleko kokosowe i zmiksuj całość na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z czosnkowymi grzankami.

Zupa ze świeżych ogórków

Składniki: 2 długie ogórki lub 5–6 gruntowych, szalotka, sok z połówki cytryny, 2 ząbki czosnku, awokado, 1,5 szklanki bulionu, 3 łyżki jogurtu greckiego, sól i pieprz, olej.

Zupa ogórkowa
© iStock.com

Przygotowanie:
Ogórki obierz, usuń z nich pestki (np. łyżeczką) i pokrój w kostkę. Czosnek i szalotkę posiekaj. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim szalotkę i czosnek. Dodaj sok z cytryny i pokrojone ogórki. Zalej wszystko bulionem i gotuj, aż ogórki zmiękną (ok. 5 min). Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz, miąższ pokrój w kostkę. Zdejmij zupę z ognia, dodaj awokado, jogurt zahartuj wywarem i wlej do zupy. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu lub zmiksuj na krem.
Zobacz także wideo: Resztki, które warto wykorzystać w kuchni

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości