Najlepsze frytkownice już od 159 zł. Gadżet, który pokocha cała rodzina
Niemal każdy kocha frytki. Złociste i smaczne ziemniaki pokrojone w słupki najlepiej smakują przygotowane w wysokiej temperaturze, którą gwarantuje dobra frytkownica. Te sprzęty są coraz tańsze, nawet w wersji beztłuszczowej. Jaką wybrać?
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Frytkownice – jak przeliczyć litry pojemności na ilość frytek?
Frytki robimy w domu lub kupujemy mrożone na kilogramy. Z kolei pojemność zbiornika frytkownicy jest mierzona w litrach. Zasada jest prosta: aby przygotować kilogram frytek z paczki lub frytki z kilograma ziemniaków (po obraniu) potrzebujemy frytkownicę o pojemności minimum 1,8 l. Najpopularniejsze modele frytkownic mają pojemność około 2,5 l, co pozwoli przygotować porcję frytek o wadze 1,5 kg. Wystarczy dla całej rodziny.
W przygotowaniu idealnych frytek pomogą nam pomysłowe krajalnice:
Jak wybrać frytkownicę?
Mamy do wyboru setki modeli frytkownic. Czasami wybór jest trudny. Podstawowe kryterium wyboru to frytkownice tradycyjne, do których wlewamy olej, i beztłuszczowe, czyli zdrowsze. Ważna jest pojemność zbiornika, o której pisaliśmy wyżej. Dla dwóch osób spokojnie wystarczy frytkownica o pojemności do 2 l. Moc urządzenia określa, jak długo potrawy będą się smażyć - pomoże nam w tym odpowiedni program. Obecnie we frytkownicach można przyrządzić także m.in.: warzywa, potrawy z panierką, mięso, ryby itd.
Nowoczesne frytkownice mają już w standardzie ergonomiczne uchwyty, filtry przeciwzapachowe w pokrywach, zabezpieczenia przed gorącym olejem i parą. Charakteryzują się też wysoką mocą, co skraca czas przygotowania frytek. Przydatna opcja to możliwość rozmontowania frytkownicy w celu dokładnego czyszczenia np. w zmywarce.
Najzdrowsze frytki – tylko w beztłuszczowej frytkownicy
Nawet osoby dbające o linię nie muszą sobie odmawiać przyjemności zjedzenia pysznych frytek. W tym celu warto zdecydować się na frytkownicę beztłuszczową. Pierwsze z dostępnych modeli takich sprzętów osiągały wysoką cenę, nawet powyżej 500 zł. Teraz koszt takiego urządzenia jest zbliżony do tradycyjnej frytkownicy średniej klasy.
Frytkownica beztłuszczowa jest najzdrowsza. Zmniejszenie użycia tłuszczu nie musi odbywać się kosztem smaku. Taki sprzęt wykorzystuje ciąg wirującego gorącego powietrza, które zapewnia najpierw równomierne przygrzanie potrawy, a następnie jej opieczenie — aż do momentu uzyskania pożądanego efektu zarumienienia. Większość frytkownic ma praktyczne okienka, które pozwalają kontrolować, jak wygląda nasza potrawa. Jeśli przygotowujemy np. rybę, możemy ją wyjąć, zanim przysmaży się zbyt mocno.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.