Najlepsze frytkownice już od 159 zł. Gadżet, który pokocha cała rodzina

Niemal każdy kocha frytki. Złociste i smaczne ziemniaki pokrojone w słupki najlepiej smakują przygotowane w wysokiej temperaturze, którą gwarantuje dobra frytkownica. Te sprzęty są coraz tańsze, nawet w wersji beztłuszczowej. Jaką wybrać?

Domowe frytki tuż przed podaniem można posypać odrobiną soli i papryki
Źródło zdjęć: © iStock.com

Frytkownice – jak przeliczyć litry pojemności na ilość frytek?

Frytki robimy w domu lub kupujemy mrożone na kilogramy. Z kolei pojemność zbiornika frytkownicy jest mierzona w litrach. Zasada jest prosta: aby przygotować kilogram frytek z paczki lub frytki z kilograma ziemniaków (po obraniu) potrzebujemy frytkownicę o pojemności minimum 1,8 l. Najpopularniejsze modele frytkownic mają pojemność około 2,5 l, co pozwoli przygotować porcję frytek o wadze 1,5 kg. Wystarczy dla całej rodziny.

W przygotowaniu idealnych frytek pomogą nam pomysłowe krajalnice:

Jak wybrać frytkownicę?

Mamy do wyboru setki modeli frytkownic. Czasami wybór jest trudny. Podstawowe kryterium wyboru to frytkownice tradycyjne, do których wlewamy olej, i beztłuszczowe, czyli zdrowsze. Ważna jest pojemność zbiornika, o której pisaliśmy wyżej. Dla dwóch osób spokojnie wystarczy frytkownica o pojemności do 2 l. Moc urządzenia określa, jak długo potrawy będą się smażyć - pomoże nam w tym odpowiedni program. Obecnie we frytkownicach można przyrządzić także m.in.: warzywa, potrawy z panierką, mięso, ryby itd.

Nowoczesne frytkownice mają już w standardzie ergonomiczne uchwyty, filtry przeciwzapachowe w pokrywach, zabezpieczenia przed gorącym olejem i parą. Charakteryzują się też wysoką mocą, co skraca czas przygotowania frytek. Przydatna opcja to możliwość rozmontowania frytkownicy w celu dokładnego czyszczenia np. w zmywarce.

Obraz
© iStock.com

Najzdrowsze frytki – tylko w beztłuszczowej frytkownicy

Nawet osoby dbające o linię nie muszą sobie odmawiać przyjemności zjedzenia pysznych frytek. W tym celu warto zdecydować się na frytkownicę beztłuszczową. Pierwsze z dostępnych modeli takich sprzętów osiągały wysoką cenę, nawet powyżej 500 zł. Teraz koszt takiego urządzenia jest zbliżony do tradycyjnej frytkownicy średniej klasy.

Obraz
© iStock.com

Frytkownica beztłuszczowa jest najzdrowsza. Zmniejszenie użycia tłuszczu nie musi odbywać się kosztem smaku. Taki sprzęt wykorzystuje ciąg wirującego gorącego powietrza, które zapewnia najpierw równomierne przygrzanie potrawy, a następnie jej opieczenie — aż do momentu uzyskania pożądanego efektu zarumienienia. Większość frytkownic ma praktyczne okienka, które pozwalają kontrolować, jak wygląda nasza potrawa. Jeśli przygotowujemy np. rybę, możemy ją wyjąć, zanim przysmaży się zbyt mocno.

Obraz
© iStock.com
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości