Najlepsze dania ze szpinakiem w roli głównej
Jedni uważają, że smakuje jak trawa. Inni zachwycają się jego smakiem i dodają do wszystkiego, co tylko możliwe. Dla mnie po pierwszym spróbowaniu był po prostu paskudny, ale z czasem nauczyłam się przyrządzać go tak, by stał się dla mnie jednym z ulubionych produktów spożywczych. Szpinak, bo o nim mowa, jest niesamowitą rośliną bogatą w liczne witaminy i składniki mineralne. Jakie potrawy ze szpinakiem w roli głównej mogą szczególnie dobrze smakować?
Najlepsze szpinakowe połączenia
Szpinak to zielone listki, które można kupić w świeżej lub mrożonej postaci. Do jedzenia na surowo najlepsze są te świeże. Mrożone z kolei można z powodzeniem poddawać obróbce termicznej. Świeży szpinak również można podsmażać lub gotować, jednak należy liczyć się z tym, że znacząco zmniejszy on swoją objętość.
Do szpinaku idealnie pasuje białe mięso drobiowe, czosnek, ser biały, pomidory, łosoś, ser feta, makarony, a nawet ryż. Nic więc dziwnego, że w potrawach szpinakowych najczęściej znajdziemy właśnie takie połączenia. Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na dania ze szpinakiem.
Pierogi ze szpinakiem
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
- 20 g żółtego sera,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa,
- 2 jajka,
- 1 łyżka masła,
- 2 szkl. mąki,
- odrobina gorącej wody.
Przygotowanie:
- Szpinak rozmrażamy powoli na patelni tak, aby odparował z niego nadmiar wody. Doprawiamy go do smaku i dodajemy starty żółty ser.
- Mieszamy do momentu rozpuszczenia się sera. Z jajek, mąki i masła zagniatamy ciasto, dolewając nieco gorącej wody.
- Lepimy pierogi, wypełniając je przygotowanym farszem. Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy do czasu, aż wypłyną.
Szpinakowa rolada z łososiem
Kotleciki rybne ze szpinakiem
Składniki:
- 50 dag filetów z dorsza atlantyckiego,
- 20 dag mrożonego szpinaku,
- 20 dag ziemniaków,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- ¼ selera naciowego,
- 2 cebule,
- 3 jajka,
- sól, pieprz,
- bułka tarta,
- olej rzepakowy,
- sos tatarski do podania.
Przygotowanie:
- Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sicie. Następnie siekamy go drobno. Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy i kroimy w plastry.
- Warzywa wraz z rybą wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak, by tylko przykryła zawartość.
- Do środka dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut od momentu zagotowania.
- Rybę i warzywa odcedzamy i studzimy. Osobno gotujemy ziemniaki. Rybę, warzywa i ziemniaki mielimy ze sobą. Dodajemy 1 jajko, posiekaną cebulę i szpinak. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiając solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać nieco bułki tartej.
- Z masy forujemy malutkie kotleciki – ich wielkość powinna odpowiadać jednemu kęsowi. Następnie należy panierować je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią z obu stron.
- Podawać w towarzystwie sosu tatarskiego jako smaczna przekąska.
Sakiewki z kurczaka nadziewane szpinakiem i serem feta
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
- 2 filety z piersi kurczaka,
- 1 ser feta,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Na patelni rozdrabniamy szpinak i doprawiamy go czosnkiem. Gdy odparuje, dodajemy pokrojony drobno ser feta i dokładnie mieszamy.
- Filety z kurczaka kroimy na kotlety i delikatnie rozbijamy i nacieramy solą. Na każdym kotlecie umieszczamy porcję farszu.
- Filety składamy na pół i spinamy wykałaczką. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około pół godziny.
- Do podania warto przygotować szybki sos czosnkowy z jogurtu naturalnego, majonezu, czosnku, pieprzu i soli.
Szpinakowa zupa krem
Składniki:
- 2 opakowania mrożonego szpinaku,
- 1 marchewka,
- 4 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1 kawałek selera,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- pieprz, sól,
- gałka muszkatołowa,
- jogurt naturalny.
Przygotowanie:
- Ziemniaki i inne warzywa kroimy w kostkę i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
- Szpinak rozmrażamy. Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na patelni. Dodajemy do nich szpinak i doprawiamy do smaku. Podgrzewamy przez ok. 5 minut.
- Zawartość patelni dodajemy do garnka z wodą i warzywami. Całość miksujemy na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty, możemy dolać nieco wody. Wszystko razem podgrzewamy i jeszcze raz doprawiamy do smaku.
- Na talerzach dodajemy po 1 łyżeczce jogurtu.
Lasagne ze szpinakiem
Składniki:
- makaron typu lasagne,
- mrożony szpinak,
- 500 g żółtego tartego sera,
- 4 śmietankowe serki topione,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- oregano, sól i pieprz,
- opcjonalnie można dodać obsmażony lub obgotowany wcześniej i pokrojony w kostkę filet z kurczaka.
Przygotowanie:
- Na patelni rozmrażamy szpinak. Dodajemy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz oraz sól. Pod koniec podgrzewania dodajemy serki topione i mieszamy do momentu ich rozpuszczenia się.
- W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie warstwę szpinaku, nakrywamy makaronem i tak powtarzamy czynności do skończenia składników.
- Wierzch posypujemy startym serem żółtym i oregano.
- Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35-45 minut.
Nawet jeśli wydaje ci się, że szpinak to nie twoja bajka, wypróbuj wybrany przepis, a jest bardzo duża szansa, że polubisz to zielone warzywo. A naprawdę warto!