Najlepsze dania ze szpinakiem w roli głównej

Jedni uważają, że smakuje jak trawa. Inni zachwycają się jego smakiem i dodają do wszystkiego, co tylko możliwe. Dla mnie po pierwszym spróbowaniu był po prostu paskudny, ale z czasem nauczyłam się przyrządzać go tak, by stał się dla mnie jednym z ulubionych produktów spożywczych. Szpinak, bo o nim mowa, jest niesamowitą rośliną bogatą w liczne witaminy i składniki mineralne. Jakie potrawy ze szpinakiem w roli głównej mogą szczególnie dobrze smakować?

Lasagne ze szpinakiemLasagne ze szpinakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Najlepsze szpinakowe połączenia

Szpinak to zielone listki, które można kupić w świeżej lub mrożonej postaci. Do jedzenia na surowo najlepsze są te świeże. Mrożone z kolei można z powodzeniem poddawać obróbce termicznej. Świeży szpinak również można podsmażać lub gotować, jednak należy liczyć się z tym, że znacząco zmniejszy on swoją objętość.

Do szpinaku idealnie pasuje białe mięso drobiowe, czosnek, ser biały, pomidory, łosoś, ser feta, makarony, a nawet ryż. Nic więc dziwnego, że w potrawach szpinakowych najczęściej znajdziemy właśnie takie połączenia. Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na dania ze szpinakiem.

Pierogi ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 20 g żółtego sera,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 szkl. mąki,
  • odrobina gorącej wody.

Przygotowanie:

  1. Szpinak rozmrażamy powoli na patelni tak, aby odparował z niego nadmiar wody. Doprawiamy go do smaku i dodajemy starty żółty ser.
  2. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się sera. Z jajek, mąki i masła zagniatamy ciasto, dolewając nieco gorącej wody.
  3. Lepimy pierogi, wypełniając je przygotowanym farszem. Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy do czasu, aż wypłyną.

Szpinakowa rolada z łososiem

Kotleciki rybne ze szpinakiem

Składniki:

  • 50 dag filetów z dorsza atlantyckiego,
  • 20 dag mrożonego szpinaku,
  • 20 dag ziemniaków,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • ¼ selera naciowego,
  • 2 cebule,
  • 3 jajka,
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta,
  • olej rzepakowy,
  • sos tatarski do podania.

Przygotowanie:

  1. Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sicie. Następnie siekamy go drobno. Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy i kroimy w plastry.
  2. Warzywa wraz z rybą wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak, by tylko przykryła zawartość.
  3. Do środka dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut od momentu zagotowania.
  4. Rybę i warzywa odcedzamy i studzimy. Osobno gotujemy ziemniaki. Rybę, warzywa i ziemniaki mielimy ze sobą. Dodajemy 1 jajko, posiekaną cebulę i szpinak. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiając solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać nieco bułki tartej.
  5. Z masy forujemy malutkie kotleciki – ich wielkość powinna odpowiadać jednemu kęsowi. Następnie należy panierować je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią z obu stron.
  6. Podawać w towarzystwie sosu tatarskiego jako smaczna przekąska.

Sakiewki z kurczaka nadziewane szpinakiem i serem feta

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 2 filety z piersi kurczaka,
  • 1 ser feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozdrabniamy szpinak i doprawiamy go czosnkiem. Gdy odparuje, dodajemy pokrojony drobno ser feta i dokładnie mieszamy.
  2. Filety z kurczaka kroimy na kotlety i delikatnie rozbijamy i nacieramy solą. Na każdym kotlecie umieszczamy porcję farszu.
  3. Filety składamy na pół i spinamy wykałaczką. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około pół godziny.
  4. Do podania warto przygotować szybki sos czosnkowy z jogurtu naturalnego, majonezu, czosnku, pieprzu i soli.

Szpinakowa zupa krem

Składniki:

  • 2 opakowania mrożonego szpinaku,
  • 1 marchewka,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1 kawałek selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz, sól,
  • gałka muszkatołowa,
  • jogurt naturalny.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i inne warzywa kroimy w kostkę i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
  2. Szpinak rozmrażamy. Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na patelni. Dodajemy do nich szpinak i doprawiamy do smaku. Podgrzewamy przez ok. 5 minut.
  3. Zawartość patelni dodajemy do garnka z wodą i warzywami. Całość miksujemy na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty, możemy dolać nieco wody. Wszystko razem podgrzewamy i jeszcze raz doprawiamy do smaku.
  4. Na talerzach dodajemy po 1 łyżeczce jogurtu.

Lasagne ze szpinakiem

Składniki:

  • makaron typu lasagne,
  • mrożony szpinak,
  • 500 g żółtego tartego sera,
  • 4 śmietankowe serki topione,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • oregano, sól i pieprz,
  • opcjonalnie można dodać obsmażony lub obgotowany wcześniej i pokrojony w kostkę filet z kurczaka.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozmrażamy szpinak. Dodajemy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz oraz sól. Pod koniec podgrzewania dodajemy serki topione i mieszamy do momentu ich rozpuszczenia się.
  2. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie warstwę szpinaku, nakrywamy makaronem i tak powtarzamy czynności do skończenia składników.
  3. Wierzch posypujemy startym serem żółtym i oregano.
  4. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35-45 minut.

Nawet jeśli wydaje ci się, że szpinak to nie twoja bajka, wypróbuj wybrany przepis, a jest bardzo duża szansa, że polubisz to zielone warzywo. A naprawdę warto!

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów