Najlepsze dania ze szpinakiem w roli głównej

Jedni uważają, że smakuje jak trawa. Inni zachwycają się jego smakiem i dodają do wszystkiego, co tylko możliwe. Dla mnie po pierwszym spróbowaniu był po prostu paskudny, ale z czasem nauczyłam się przyrządzać go tak, by stał się dla mnie jednym z ulubionych produktów spożywczych. Szpinak, bo o nim mowa, jest niesamowitą rośliną bogatą w liczne witaminy i składniki mineralne. Jakie potrawy ze szpinakiem w roli głównej mogą szczególnie dobrze smakować?

Lasagne ze szpinakiemLasagne ze szpinakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Najlepsze szpinakowe połączenia

Szpinak to zielone listki, które można kupić w świeżej lub mrożonej postaci. Do jedzenia na surowo najlepsze są te świeże. Mrożone z kolei można z powodzeniem poddawać obróbce termicznej. Świeży szpinak również można podsmażać lub gotować, jednak należy liczyć się z tym, że znacząco zmniejszy on swoją objętość.

Do szpinaku idealnie pasuje białe mięso drobiowe, czosnek, ser biały, pomidory, łosoś, ser feta, makarony, a nawet ryż. Nic więc dziwnego, że w potrawach szpinakowych najczęściej znajdziemy właśnie takie połączenia. Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na dania ze szpinakiem.

Pierogi ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 20 g żółtego sera,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 szkl. mąki,
  • odrobina gorącej wody.

Przygotowanie:

  1. Szpinak rozmrażamy powoli na patelni tak, aby odparował z niego nadmiar wody. Doprawiamy go do smaku i dodajemy starty żółty ser.
  2. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się sera. Z jajek, mąki i masła zagniatamy ciasto, dolewając nieco gorącej wody.
  3. Lepimy pierogi, wypełniając je przygotowanym farszem. Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy do czasu, aż wypłyną.

Szpinakowa rolada z łososiem

Kotleciki rybne ze szpinakiem

Składniki:

  • 50 dag filetów z dorsza atlantyckiego,
  • 20 dag mrożonego szpinaku,
  • 20 dag ziemniaków,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • ¼ selera naciowego,
  • 2 cebule,
  • 3 jajka,
  • sól, pieprz,
  • bułka tarta,
  • olej rzepakowy,
  • sos tatarski do podania.

Przygotowanie:

  1. Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sicie. Następnie siekamy go drobno. Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy i kroimy w plastry.
  2. Warzywa wraz z rybą wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak, by tylko przykryła zawartość.
  3. Do środka dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut od momentu zagotowania.
  4. Rybę i warzywa odcedzamy i studzimy. Osobno gotujemy ziemniaki. Rybę, warzywa i ziemniaki mielimy ze sobą. Dodajemy 1 jajko, posiekaną cebulę i szpinak. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiając solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać nieco bułki tartej.
  5. Z masy forujemy malutkie kotleciki – ich wielkość powinna odpowiadać jednemu kęsowi. Następnie należy panierować je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią z obu stron.
  6. Podawać w towarzystwie sosu tatarskiego jako smaczna przekąska.

Sakiewki z kurczaka nadziewane szpinakiem i serem feta

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 2 filety z piersi kurczaka,
  • 1 ser feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozdrabniamy szpinak i doprawiamy go czosnkiem. Gdy odparuje, dodajemy pokrojony drobno ser feta i dokładnie mieszamy.
  2. Filety z kurczaka kroimy na kotlety i delikatnie rozbijamy i nacieramy solą. Na każdym kotlecie umieszczamy porcję farszu.
  3. Filety składamy na pół i spinamy wykałaczką. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około pół godziny.
  4. Do podania warto przygotować szybki sos czosnkowy z jogurtu naturalnego, majonezu, czosnku, pieprzu i soli.

Szpinakowa zupa krem

Składniki:

  • 2 opakowania mrożonego szpinaku,
  • 1 marchewka,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1 kawałek selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz, sól,
  • gałka muszkatołowa,
  • jogurt naturalny.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i inne warzywa kroimy w kostkę i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
  2. Szpinak rozmrażamy. Cebulę i czosnek kroimy i podsmażamy na patelni. Dodajemy do nich szpinak i doprawiamy do smaku. Podgrzewamy przez ok. 5 minut.
  3. Zawartość patelni dodajemy do garnka z wodą i warzywami. Całość miksujemy na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty, możemy dolać nieco wody. Wszystko razem podgrzewamy i jeszcze raz doprawiamy do smaku.
  4. Na talerzach dodajemy po 1 łyżeczce jogurtu.

Lasagne ze szpinakiem

Składniki:

  • makaron typu lasagne,
  • mrożony szpinak,
  • 500 g żółtego tartego sera,
  • 4 śmietankowe serki topione,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • oregano, sól i pieprz,
  • opcjonalnie można dodać obsmażony lub obgotowany wcześniej i pokrojony w kostkę filet z kurczaka.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozmrażamy szpinak. Dodajemy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz oraz sól. Pod koniec podgrzewania dodajemy serki topione i mieszamy do momentu ich rozpuszczenia się.
  2. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie warstwę szpinaku, nakrywamy makaronem i tak powtarzamy czynności do skończenia składników.
  3. Wierzch posypujemy startym serem żółtym i oregano.
  4. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35-45 minut.

Nawet jeśli wydaje ci się, że szpinak to nie twoja bajka, wypróbuj wybrany przepis, a jest bardzo duża szansa, że polubisz to zielone warzywo. A naprawdę warto!

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja