5 ciekawych pomysłów na rzodkiewkę

Najczęściej jemy ją na surowo, jako dodatek do kanapki czy twarożku. Jednak chrupiącą rzodkiewkę o lekko pikantnym smaku można wykorzystać na wiele innych sposobów, świetnie sprawdza się choćby w postaci ukiszonej czy zapieczonej. Ciekawym produktem kulinarnym są nawet jej… liście.

Sałatka z rzodkiewki Sałatka z rzodkiewki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Ekaterina Kondratova
oprac.  KGD

Kiszona rzodkiewka

Jędrna i chrupiąca, pozbawiona goryczki i przyjemnie kwaskowata. Kiszona rzodkiewka może być pysznym dodatkiem do kanapek, sałatek czy dań mięsnych.

Zagotowujemy wodę z solą (proporcja: 1,5 łyżki soli na litr wody), po czym studzimy. Następnie do wyparzonego słoja (lub kilku mniejszych) wkładamy dość ciasno rzodkiewki (umyte i pozbawione łodyg) oraz dodatki smakowe: korzeń chrzanu, baldachim kopru, kilka ząbków czosnku, parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego i 2-3 liście laurowe. Zalewamy przygotowaną wcześniej solanką, zamykamy słoik i odstawiamy go w chłodne i ciemne miejsce, na co najmniej tydzień. Codziennie na kilka sekund odkręcamy wieczko, by upuścić nadmiar gazu. Zdaniem znawców najlepiej smakuje rzodkiewka, która kisiła się przez 2-3 tygodnie.

Wytrawna owsianka z rzodkiewką

Płatki owsiane zazwyczaj spożywamy na śniadanie, zalewając mlekiem i wzbogacając świeżymi lub suszonymi owocami, miodem czy bakaliami. Jednak nie mniej smacznym i wartościowym posiłkiem będzie owsianka w wersji wytrawnej, z podsmażoną rzodkiewką. Danie z powodzeniem możemy zaserwować na obiad albo kolację.

Nowalijki. Sprawdź, których lepiej nie kupować

Zadanie jest proste. Zaczynamy od ugotowania płatków owsianych, najlepiej w bulionie warzywnym albo warzywno-drobiowym. W tym czasie podsmażamy na maśle klarowanym rzodkiewkę, pokrojoną na połówki lub ćwiartki. Możemy dodać do niej 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.

Ugotowane płatki przekładamy na talerz, nakładamy rzodkiewkę, posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem oraz startym parmezanem. Gotowe!

Zapiekana rzodkiewka

Rzodkiewka świetnie znosi obróbkę termiczną, w wyniku której nabiera często nowego, delikatniejszego smaku. Przekonamy się o tym zapiekając ją w piekarniku, dzięki czemu otrzymamy pyszny dodatek do obiadu.

Potrzebujemy sporej wielkości rzodkiewek, które myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i marynujemy przez godzinę w zalewie z oliwy i soku cytrynowego, z dodatkiem soli, pieprzu oraz ulubionych przypraw (ciekawą propozycją może być arabska mieszanka zatar zawierająca m.in. prażony sezam, sumak, tymianek i majeranek). Później przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 200 st.

Pesto z liści rzodkiewki

Liście rzodkiewki zwykle trafiają do kosza, gdyż uznajemy je za nieprzydatny odpadek. A przecież to bogate źródło cennych składników odżywczych, choćby witaminy C (zawierają jej dwa razy więcej niż cytrusy). Liście, zwłaszcza wiosną, kryją też dużo smaku, który docenimy przygotowując z nich alternatywną wersję pesto – pyszny dodatek do kanapek czy dań z makaronem.

Liście z pęczka rzodkiewek (młode, nie zwiędłe, bez przebarwień) dokładnie myjemy, osuszamy, po czym lekko blanszujemy, czyli zanurzamy na kilkanaście sekund we wrzątku, a następnie schładzamy w lodowatej wodzie. Na koniec blendujemy z podprażonymi pestkami słonecznika i dyni (po dwie łyżki), posiekanymi orzechami włoskimi (łyżka), startym parmezanem (2 łyżki), przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki) i oliwą (5-6 łyżek). Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny.

Zupa z rzodkiewki

Zdaniem wielu słynnych szefów kuchni zupę można przygotować niemal ze wszystkiego i trudno się nie zgodzić z tą teorią. Bazą pysznej potrawy może być także rzodkiewka.

Będziemy potrzebować trzy szklanki bulionu warzywnego, najlepiej ugotowanego samodzielnie, w ostateczności może być sklepowy, ale z dobrym składem. Dodajemy do niego 3-4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie rzodkiewki (pęczek) myjemy, kroimy na połówki lub plasterki i krótko podsmażamy na maśle (przez 2-3 minuty). Dokładamy do zupy. Gotujemy na małym ogniu przez 5-6 minut, pod koniec dodając posiekane liście rzodkiewki oraz koperek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego, ewentualnie także ze świeżą, startą rzodkiewką.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟