5 ciekawych pomysłów na rzodkiewkę

Najczęściej jemy ją na surowo, jako dodatek do kanapki czy twarożku. Jednak chrupiącą rzodkiewkę o lekko pikantnym smaku można wykorzystać na wiele innych sposobów, świetnie sprawdza się choćby w postaci ukiszonej czy zapieczonej. Ciekawym produktem kulinarnym są nawet jej… liście.

Sałatka z rzodkiewki Sałatka z rzodkiewki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photographer: Ekaterina Kondratova
oprac.  KGD

Kiszona rzodkiewka

Jędrna i chrupiąca, pozbawiona goryczki i przyjemnie kwaskowata. Kiszona rzodkiewka może być pysznym dodatkiem do kanapek, sałatek czy dań mięsnych.

Zagotowujemy wodę z solą (proporcja: 1,5 łyżki soli na litr wody), po czym studzimy. Następnie do wyparzonego słoja (lub kilku mniejszych) wkładamy dość ciasno rzodkiewki (umyte i pozbawione łodyg) oraz dodatki smakowe: korzeń chrzanu, baldachim kopru, kilka ząbków czosnku, parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego i 2-3 liście laurowe. Zalewamy przygotowaną wcześniej solanką, zamykamy słoik i odstawiamy go w chłodne i ciemne miejsce, na co najmniej tydzień. Codziennie na kilka sekund odkręcamy wieczko, by upuścić nadmiar gazu. Zdaniem znawców najlepiej smakuje rzodkiewka, która kisiła się przez 2-3 tygodnie.

Wytrawna owsianka z rzodkiewką

Płatki owsiane zazwyczaj spożywamy na śniadanie, zalewając mlekiem i wzbogacając świeżymi lub suszonymi owocami, miodem czy bakaliami. Jednak nie mniej smacznym i wartościowym posiłkiem będzie owsianka w wersji wytrawnej, z podsmażoną rzodkiewką. Danie z powodzeniem możemy zaserwować na obiad albo kolację.

Nowalijki. Sprawdź, których lepiej nie kupować

Zadanie jest proste. Zaczynamy od ugotowania płatków owsianych, najlepiej w bulionie warzywnym albo warzywno-drobiowym. W tym czasie podsmażamy na maśle klarowanym rzodkiewkę, pokrojoną na połówki lub ćwiartki. Możemy dodać do niej 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.

Ugotowane płatki przekładamy na talerz, nakładamy rzodkiewkę, posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem oraz startym parmezanem. Gotowe!

Zapiekana rzodkiewka

Rzodkiewka świetnie znosi obróbkę termiczną, w wyniku której nabiera często nowego, delikatniejszego smaku. Przekonamy się o tym zapiekając ją w piekarniku, dzięki czemu otrzymamy pyszny dodatek do obiadu.

Potrzebujemy sporej wielkości rzodkiewek, które myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i marynujemy przez godzinę w zalewie z oliwy i soku cytrynowego, z dodatkiem soli, pieprzu oraz ulubionych przypraw (ciekawą propozycją może być arabska mieszanka zatar zawierająca m.in. prażony sezam, sumak, tymianek i majeranek). Później przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 200 st.

Pesto z liści rzodkiewki

Liście rzodkiewki zwykle trafiają do kosza, gdyż uznajemy je za nieprzydatny odpadek. A przecież to bogate źródło cennych składników odżywczych, choćby witaminy C (zawierają jej dwa razy więcej niż cytrusy). Liście, zwłaszcza wiosną, kryją też dużo smaku, który docenimy przygotowując z nich alternatywną wersję pesto – pyszny dodatek do kanapek czy dań z makaronem.

Liście z pęczka rzodkiewek (młode, nie zwiędłe, bez przebarwień) dokładnie myjemy, osuszamy, po czym lekko blanszujemy, czyli zanurzamy na kilkanaście sekund we wrzątku, a następnie schładzamy w lodowatej wodzie. Na koniec blendujemy z podprażonymi pestkami słonecznika i dyni (po dwie łyżki), posiekanymi orzechami włoskimi (łyżka), startym parmezanem (2 łyżki), przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki) i oliwą (5-6 łyżek). Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem świeżo wyciśniętym z cytryny.

Zupa z rzodkiewki

Zdaniem wielu słynnych szefów kuchni zupę można przygotować niemal ze wszystkiego i trudno się nie zgodzić z tą teorią. Bazą pysznej potrawy może być także rzodkiewka.

Będziemy potrzebować trzy szklanki bulionu warzywnego, najlepiej ugotowanego samodzielnie, w ostateczności może być sklepowy, ale z dobrym składem. Dodajemy do niego 3-4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie rzodkiewki (pęczek) myjemy, kroimy na połówki lub plasterki i krótko podsmażamy na maśle (przez 2-3 minuty). Dokładamy do zupy. Gotujemy na małym ogniu przez 5-6 minut, pod koniec dodając posiekane liście rzodkiewki oraz koperek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego, ewentualnie także ze świeżą, startą rzodkiewką.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości