Podstawa udanego dnia
Naukowcy są w tej kwestii zgodni – jedzenie śniadania jest kluczowe dla naszego zdrowia. Pełnowartościowy pierwszy posiłek zapewni nam energię i dobre samopoczucie na cały dzień. Magazyn "Health" podpowiada, jakie produkty najlepiej wzbogacą twoje śniadanie.
Owsianka
Regularnie spożywana może obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Zawiera także kwasy tłuszczowe omega-3, kwas foliowy i potas.
Jogurt grecki
Dostarcza wapnia i protein, zapewni uczucie sytości na długo. Świetnie nadaje się na "plan awaryjny" na dni, w których nie masz czasu na zjedzenie śniadania w domu.
Grejpfrut
To świetny pomysł dla chcących zrzucić kilogramy, bo grejpfrut przyspiesza przemianę materii. Dodatkowo wysoka zawartość witaminy C i beta-karotenu wzmacnia odporność.
Banan
Banan zawiera przede wszystkim potas, który obniża ciśnienie krwi, daje też uczucie sytości na długo. Będzie idealnym dodatkiem do płatków lub jogurtu, ale sprawdzi się też na śniadanie w biegu.
Arbuz
Sezon na ten wakacyjny owoc jeszcze przed nami, ale warto wcześniej przygotować sobie argumenty uzasadniające jedzenie go codziennie. Arbuz przede wszystkim nawodni organizm i dostarczy mu cennych przeciwutleniaczy, ma też niewiele kalorii.
Siemię lniane
Nasiona lnu są skarbnicą błonnika, który w naturalny sposób usprawnia pracę jelit. Dostarczają też kwasów tłuszczowych omega-3 i obniżają poziom cholesterolu.
Jagody
Regularnie spożywane obniżają ciśnienie krwi, poprawiają pamięć i koncentrację. Dostarczą też cennych antyoksydantów. Możesz dodać je do porannej porcji płatków śniadaniowych albo jogurtu.
Truskawki
Szklanka tego owocu zapewni nam dzienną zalecaną porcję witaminy C. Truskawka zawiera też kwas foliowy, antyoksydanty i błonnik. Świetnie nadaje się też jako zdrowa przekąska na drugie śniadanie.
Kawa
Poranna kawa nie tylko rozbudzi, ale też zdziała wiele dobrego dla twojego organizmu. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów kawa chroni przed wieloma chorobami. Z kolei kofeina poprawia koncentrację i przyspiesza metabolizm.
Herbata
Także herbata ma działanie pobudzające. Jednocześnie nawilża lepiej niż kawa i dostarcza antyoksydantów spowalniających proces starzenia się organizmu.
Kiwi
Kiwi ma wysoką zawartość witaminy C, potasu i błonnika, który reguluje pracę układu trawiennego. Sprawdza się jako składnik porannych owocowych koktajli.