Ciasto z rabarbarem. Sezonowy klasyk, który osłodzi popołudnie

Proste i szybkie do upieczenia kruche ciasto z rabarbarem. Będzie doskonałe na wiosenne popołudnie. Jest tak smaczne, że zniknie z prędkością światła. Jak je przygotować? Oto przepis.

Ciasto z rabarbarem. Sezonowy klasyk, który osłodzi popołudnieCiasto z rabarbarem. Sezonowy klasyk, który osłodzi popołudnie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 0,75 kg rabarbaru,
  • 1 kostka masła,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 torebka budyniu waniliowego,
  • 4 jaja,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia.

Przepis

  • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po jednym jajku.
  • Gdy masa będzie gładka, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyń z torebki.
  • Wszystkie składniki połączyć. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną blachę.
  • Rabarbar umyć, obrać z czerwonawej skórki i pokroić w kostkę.
  • Kawałki rabarbaru ułożyć na ciasto, lekko przyciskając. Piec około 45 minut w temperaturze 160 stopni C.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji