Mus czekoladowy - prosty i szybki deser

Dla miłośników słodyczy, a zwłaszcza czekolady to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Jest puszysty, pyszny i dosłownie rozpływa się w ustach. Do jego przygotowania można użyć czekolady deserowej, mlecznej lub białej, ale powinna być dobrej jakości, aby efekt końcowy był wyśmienity. Gotowy doskonale pasuje do świeżych owoców lub podany np. z konfiturą lub kwaśnym dżemem.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 6Raj dla wielbicieli czekolady

Obraz

Dla miłośników słodyczy, a zwłaszcza czekolady to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Jest puszysty, pyszny i dosłownie rozpływa się w ustach. Do jego przygotowania można użyć czekolady deserowej, mlecznej lub białej, ale powinna być dobrej jakości, aby efekt końcowy był wyśmienity. Gotowy doskonale pasuje do świeżych owoców lub podany np. z konfiturą lub kwaśnym dżemem. Istotną zaletą tego przysmaku jest fakt, że robi się go naprawdę ekspresowo i zależnie od dostępności składników możemy zaserwować wersję klasyczną lub "na skróty" bez jajek albo tylko z jednego składnika.

/ 6Klasyczny mus czekoladowy

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 300 g śmietany kremówki do deserów, 200 g gorzkiej czekolady, 2 żółtka, 5-6 łyżeczek cukru.

Przygotowanie: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie połączyć żółtka z cukrem, a śmietanę ubić prawie na sztywno. Masę jajeczno-cukrową dodać do śmietany, miksując na niskich obrotach. Następnie dodawać powoli roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę. Wstawić do lodówki na około godzinę, aby całość nabrała odpowiedniej konsystencji.

/ 6Mus czekoladowy bez jajek

Obraz
© Fotolia

Składniki: niepełna szklanka śmietany kremówki, 200 g gorzkiej czekolady.

Przygotowanie: czekoladę pokruszyć i umieścić wraz ze śmietanką w misce, którą należy ustawić na garnku z gotującą się wodą (i rozpuszczać w kąpieli wodnej). Mieszać od czasu do czasu, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Następnie ułożyć miskę na naczyniu wypełnionym wodą z kostkami lodu. Miksować około 10 minut, aż całość nabierze konsystencji musu. Podawać w pucharkach.

/ 6Mus czekoladowy jednoskładnikowy

Obraz
© Fotolia

Furorę w sieci robi przepis youtuberki Joanne Gould, która idealny mus wyczarowała używają jedynie tabliczki czekolady. Podobnie, jak w klasycznym przepisie należy zacząć od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej, ale kucharka-amatorka radzi przygotowanie dwóch misek wodą z lodem, na których następnie kolejno należy umieścić miseczkę z czekoladą i miksować na dużych obrotach lub bardzo szybko mieszać trzepaczką. Gdy zaczną pojawiać się bąbelki, to znak, że mus nabiera odpowiedniej konsystencji.

/ 6Mus czekoladowo-orzechowy

Obraz
© Fotolia

Dla osób, którym znudził się już smak klasycznego deseru na bazie czekolady, polecamy eksperymentowanie z dodatkami. Przykładem jest dorzucenie do niego orzechów.

Składniki: 200 g ciemnej czekolady, 100 g laskowych orzechów, 6 łyżek cukru pudru, 200 ml schłodzonej śmietanki 36%.

Przygotowanie: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Orzechy zmiksować na proszek. Śmietankę ubić na sztywno i powoli łączyć z przestudzoną czekoladą i cukrem pudrem. Na koniec dodać orzechy i włożyć na godzinę do lodówki.

/ 6Mus czekoladowy bez czekolady

Obraz

Składniki: dojrzałe awokado, 2-3 łyżki gorzkiego kakao, 2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego.

Przygotowanie: miąższ awokado zmiksować z kakao i syropem klonowym, tak aby masa zyskała konsystencję musu. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany