Mus czekoladowy - prosty i szybki deser
Dla miłośników słodyczy, a zwłaszcza czekolady to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Jest puszysty, pyszny i dosłownie rozpływa się w ustach. Do jego przygotowania można użyć czekolady deserowej, mlecznej lub białej, ale powinna być dobrej jakości, aby efekt końcowy był wyśmienity. Gotowy doskonale pasuje do świeżych owoców lub podany np. z konfiturą lub kwaśnym dżemem.
Raj dla wielbicieli czekolady
Dla miłośników słodyczy, a zwłaszcza czekolady to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Jest puszysty, pyszny i dosłownie rozpływa się w ustach. Do jego przygotowania można użyć czekolady deserowej, mlecznej lub białej, ale powinna być dobrej jakości, aby efekt końcowy był wyśmienity. Gotowy doskonale pasuje do świeżych owoców lub podany np. z konfiturą lub kwaśnym dżemem. Istotną zaletą tego przysmaku jest fakt, że robi się go naprawdę ekspresowo i zależnie od dostępności składników możemy zaserwować wersję klasyczną lub "na skróty" bez jajek albo tylko z jednego składnika.
Klasyczny mus czekoladowy
Składniki: 300 g śmietany kremówki do deserów, 200 g gorzkiej czekolady, 2 żółtka, 5-6 łyżeczek cukru.
Przygotowanie: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie połączyć żółtka z cukrem, a śmietanę ubić prawie na sztywno. Masę jajeczno-cukrową dodać do śmietany, miksując na niskich obrotach. Następnie dodawać powoli roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę. Wstawić do lodówki na około godzinę, aby całość nabrała odpowiedniej konsystencji.
Mus czekoladowy bez jajek
Składniki: niepełna szklanka śmietany kremówki, 200 g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie: czekoladę pokruszyć i umieścić wraz ze śmietanką w misce, którą należy ustawić na garnku z gotującą się wodą (i rozpuszczać w kąpieli wodnej). Mieszać od czasu do czasu, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Następnie ułożyć miskę na naczyniu wypełnionym wodą z kostkami lodu. Miksować około 10 minut, aż całość nabierze konsystencji musu. Podawać w pucharkach.
Mus czekoladowy jednoskładnikowy
Furorę w sieci robi przepis youtuberki Joanne Gould, która idealny mus wyczarowała używają jedynie tabliczki czekolady. Podobnie, jak w klasycznym przepisie należy zacząć od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej, ale kucharka-amatorka radzi przygotowanie dwóch misek wodą z lodem, na których następnie kolejno należy umieścić miseczkę z czekoladą i miksować na dużych obrotach lub bardzo szybko mieszać trzepaczką. Gdy zaczną pojawiać się bąbelki, to znak, że mus nabiera odpowiedniej konsystencji.
Mus czekoladowo-orzechowy
Dla osób, którym znudził się już smak klasycznego deseru na bazie czekolady, polecamy eksperymentowanie z dodatkami. Przykładem jest dorzucenie do niego orzechów.
Składniki: 200 g ciemnej czekolady, 100 g laskowych orzechów, 6 łyżek cukru pudru, 200 ml schłodzonej śmietanki 36%.
Przygotowanie: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Orzechy zmiksować na proszek. Śmietankę ubić na sztywno i powoli łączyć z przestudzoną czekoladą i cukrem pudrem. Na koniec dodać orzechy i włożyć na godzinę do lodówki.
Mus czekoladowy bez czekolady
Składniki: dojrzałe awokado, 2-3 łyżki gorzkiego kakao, 2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego.
Przygotowanie: miąższ awokado zmiksować z kakao i syropem klonowym, tak aby masa zyskała konsystencję musu. Przed podaniem schłodzić w lodówce.