Czekolada w oryginalnych przepisach
Czekolada to jeden z najpopularniejszych rodzajów słodyczy. Nie brakuje fanów tego rarytasu w formie tabliczek czy jako bazy lub dodatków do deserów, a nawet dań obiadowych. Jej walory smakowe i zdrowotne sprawiły, że ma swoje miejsce również w kalendarzu świąt nietypowych. Polecamy 8 przepisów z czekoladą w roli głównej.
Płynna czekolada
Czekolada to jeden z najpopularniejszych rodzajów słodyczy. Oczywiście nie brakuje fanów tego rarytasu w formie tabliczek, ale popularnością cieszy się jako baza lub dodatków do deserów, a nawet dań obiadowych. Jej walory smakowe i właściwości zdrowotne sprawiły, że ma swoje miejsce również w kalendarzu świąt nietypowych. Polecamy 5 przepisów z czekoladą w roli głównej.
Jak prawidłowo roztopić czekoladę? Warto wykorzystać do tego metodę tzw. kąpieli wodnej. Kostki czekolady należy umieścić w niedużej miseczce (np. metalowej, szklanej), a naczynie ustawić nad garnuszkiem z gorącą wodą. Mała miseczka nie powinna stykać się z wodą. Niektórzy podczas roztapiania trzymają rondel na maleńkim ogniu. Raz po raz czekoladę można zamieszać, a gdy się rozpuści wykorzystać do przepisów. Ważna uwaga: podczas rozpuszczania do miski z czekoladą nie może dostać się woda.
Mandarynki w czekoladzie
Tak przygotowaną czekoladę warto wykorzystać do eleganckiego deseru z zaledwie trzech składników. Potrzebne będą dodatkowo mandarynki podzielone na cząstki i posiekane orzeszki (pistacje, nerkowce). Owoce należy zamoczyć w gorącej czekoladzie i odkładać na pergamin, a następnie posypać orzeszkami. Niektórzy zastępują je również grubą, solą morską, która zapewni wyjątkowe połączenie smaków z gorzką czekoladą.
Pizza czekoladowa
Składniki: 8 g świeżych drożdży, 230 ml ciepłej wody,1/4 łyżeczki cukru 125 g mąki pszennej, 1/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżki łyżki oleju, 200 g czekolady mlecznej, 100 g czekolady białej, 2 łyżki mleka, 1 łyżka masła (+ do wysmarowania blaszki). Opcjonalnie w ramach dodatków: borówki, wiórki kokosowe, orzechy.
*Przygotowanie: *drożdże wymieszać w kubku z ciepłą wodą. Dodać cukier i 1 łyżeczkę mąki, a następnie dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kwadrans, aby wyrosły. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę i drożdże. Ciasto wyrabiać przez ok. 20 minut, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie masę rozprowadzić na blasze do pizzy posmarowanej masłem (może być też od tortownicy o średnicy 23 cm). Ponownie przykryć ściereczkę i odczekać pół godziny. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej w osobnych miseczkach. Pizzę piec 7 minut aż ładnie się zarumieni. Wyjąć nałożyć czekoladę mleczną i białą, a za pomocą wykałaczki zrobić wzorki. Pizzę włożyć jeszcze na 2-3 minuty do piekarnika. Po tym czasie można nałożyć dodatki i podawać.
Mus czekoladowy
*Składniki: *160 g gorzkiej czekolady, 4 łyżki cukru, 4 jajka, 1/2 łyżeczki soli.
Przygotowanie: czekoladę posiekać i rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej (umieszczając metalową miskę na garnku z gotującą się wodą, raz po raz mieszając). Oddzielić żółtka od białek - te drugie włożyć na kilka minut do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrem na gładki i puszysty krem, a następne delikatnie połączyć z ostudzoną, ale nadal płynną czekoladą. Białka ubić z solą na sztywną pianę i stopniowo dodawać do masy czekoladowej. Całość wymieszać raz jeszcze i przełożyć do niskich szklanek. Mus schłodzić minimum godzinę w lodówce, a przed podaniem dodać sezonowe owoce np. maliny i porzeczki. Ważne: wszystkie składniki do przygotowania musu muszą być w temperaturze pokojowej.
Bekon z czekoladą
To połączenie moją pokochać lub znienawidzić na długie lata. Mięsny smak chrupiącego boczku i płynna, aromatyczna czekolada to dla wielu osób najlepszy przysmak na świecie. Wędzony boczek wystarczy mocno przypiec w piekarniku lub na suchej, grillowej patelni, a czekoladę (mleczną lub półsłodką) rozpuścić w kąpieli wodnej. Serwować od razu. Warto zaopatrzyć się w specjalny zestaw do fondue, dzięki któremu czekolada cały czas będzie płynna i ciepła.
Kurczak z czekoladą
Składniki: 2 piersi z kurczaka, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebula czerwona, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 papryczka chili, 100 g czekolady gorzkiej, sól i pieprz, garść posiekanych pistacji, ugotowany ryż do podania.
Przygotowanie: kurczaka oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę oraz chili. Gdy cebula się zeszkli, dodać mięso, podsmażać kilka minut, raz po raz mieszając. Dodać pomidory i czekoladę, dusić, aż czekolada się rozpuści, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem, posypane pistacjami.