Składniki
- 275 g mąki pszennej
- 375 g ugotowanych i obranych buraków
- 300 ml oleju np. rzepakowego
- 5 średnich jajek
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g kakao
- 320 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- polewa: 100 g gorzkiej czekolady i 1 łyżeczka oleju
Przepis
Rozgrzać piekarnik do 175°C (przy termoobiegu do 150°C). Buraki pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z olejem na na gładką masę.
Przepis
Do osobnej miski przesiać mogę i proszek do pieczenia, dodać kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać.
Przepis
Do buraków stopniowo dodawać jajka, miksując całość na najwyższych obrotach. Następnie przy mniejszej prędkość urządzenia dodawać stopniowo suche składniki. Ponownie dokładnie wymieszać.
Przepis
Ciasto przełożyć do formy (najlepiej o długości 30 cm), wcześniej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką, a na koniec naciąć nożem przez środek.
Przepis
Piec godzinę, a następnie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek będzie delikatnie wilgotny, buraczany wypiek jest gotowy. Ciasto wyciągnąć z formy po wystygnięciu. W tym czasie przygotować polewę.
Przepis
Czekoladę rozpuścić w "kąpieli wodnej" z dodatkiem oleju. Udekorować ciasto i podawać.