Ciasto czekoladowe z burakami
- 275 g mąki pszennej
- 375 g ugotowanych i obranych buraków
- 300 ml oleju np. rzepakowego
- 5 średnich jajek
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g kakao
- 320 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- polewa: 100 g gorzkiej czekolady i 1 łyżeczka oleju
Rozgrzać piekarnik do 175°C (przy termoobiegu do 150°C). Buraki pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z olejem na na gładką masę.
Do osobnej miski przesiać mogę i proszek do pieczenia, dodać kakao, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać.
Do buraków stopniowo dodawać jajka, miksując całość na najwyższych obrotach. Następnie przy mniejszej prędkość urządzenia dodawać stopniowo suche składniki. Ponownie dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy (najlepiej o długości 30 cm), wcześniej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką, a na koniec naciąć nożem przez środek.
Piec godzinę, a następnie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Jeśli patyczek będzie delikatnie wilgotny, buraczany wypiek jest gotowy. Ciasto wyciągnąć z formy po wystygnięciu. W tym czasie przygotować polewę.
Czekoladę rozpuścić w "kąpieli wodnej" z dodatkiem oleju. Udekorować ciasto i podawać.
Podziel się opinią
Komentarze