Muffiny z prosciutto i ajvarem. Wytrawne babeczki na śniadanie

Muffiny jadamy raczej na słodko, a przecież to świetna przekąska, gotowa do zabrania do pracy czy do szkoły. Z prosciutto i ajvarem smakują wyjątkowo, a zapach gorącego ajvaru i dojrzewającej szynki będzie roznosił się po całej kuchni już w trakcie pieczenia babeczek.

Muffiny z prosciutto i ajvaremMuffiny z prosciutto i ajvarem
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 70 ml mleka
  • 200 ml jogurtu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ajvaru (łagodnego lub ostrego)
  • 100 g startego parmezanu
  • 45 g szynki prosciutto lub pancetty (można zastąpić zwykłą wędzoną szynką)
  • ½ łyżki oliwy
  • przyprawy: ½ łyżeczki bazylii, 1 ząbek czosnku, ½ łyżeczki czarnego pieprzu

Przepis

  • Mąkę przesiać do miski i dodać sól wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i wsypać przyprawy oraz rozgnieciony ząbek czosnku.
  • W osobnej misce wymieszać roztopione masło, oliwę, jajko, jogurt, mleko i ajvar.
  • Ser zetrzeć na tarce, a szynkę pokroić lub porwać na małe kawałki.
  • Do suchych składników dodać mokre i wymieszać dokładnie rózgą lub mikserem.
  • Wrzucić dodatki i ponownie wymieszać, a następnie przełożyć gotowe ciasto do foremek na muffiny.
  • Wstawić do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez ok. 40 minut, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw