Muffiny - babki z klasą

Są małe, pękate i trudno się im oprzeć. Przygotowuje się je na wiele sposobów. Mogą być słodkie - czekoladowe, orzechowe, z wiśniami czy bananami lub wytrawne - z warzywami i mięsem. Każdy znajdzie swoje ulubione muffiny.

Muffiny - babki z klasą
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
10

Choć muffiny nie są częścią tradycyjnej polskiej kuchni, to przepisy na te wypieki zyskują u nas coraz większą popularność. Wydaje się nawet, że nastała na nie prawdziwa moda. Nie brakuje kawiarni, cukierni czy piekarni oferujących różne rodzaje muffinów.

Skąd się wzięły?

Specjaliści są zdania, że samo określenie małych babeczek pochodzi od francuskiego słowa „moufflet”, odnoszącego się do specyficznego, delikatnego rodzaju chleba lub od niemieckiego „muffe”, czyli niedużego ciastka. Nie są jednak ani francuskie, ani niemieckie. O pochodzenie muffinek boje toczą Amerykanie i Brytyjczycy. Spór ten pewnie nigdy nie zostanie rozstrzygnięty, tym bardziej, że w każdym z tych krajów przygotowuje się je trochę inaczej. W Anglii „muffins” to zwykle niewielkie puszyste śniadaniowe bułeczki - są płaskie, często się je grilluje. Amerykańskie natomiast przypominają te, które najczęściej możemy spotkać w naszych sklepach czy kawiarniach.

- Muffiny to trochę bardziej gęsta wersja babeczek, które możemy przygotować na wiele sposobów: klasyczne np. z rodzynkami, czekoladowe, orzechowe, z owocamimi, a nawet na słono z serem i bakłażanem lub innymi warzywami. Trudno powiedzieć, które są lepsze: na słodko czy na słono. Wszystko zależy od okazji i naszych upodobań kulinarnych. Każdy powinien chociaż spróbować przygotować muffiny domowej roboty, tym bardziej, że są w małych formach i łatwiej upiec je nawet osobom początkującym w kuchni. Z założenia wszystko powinno się udać, bo nie jest to bardzo skomplikowany przepis – mówi Arkadiusz Wejer, szef kuchni Hotel Bristol Tradition & Luxury, Grand Hotel Rzeszów.

Na każdą okazję

Trudno policzyć wszystkie wariacje na temat muffinów. Ich najbardziej cenną cechą jest to, że można z nimi eksperymentować. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku mogą mieć w swym składzie co tylko dusza zapragnie. Wiele osób wykorzystuje je jako drugie śniadanie. Wystarczy do ciasta dorzucić szynkę, bekon, boczek, żółty czy pleśniowy ser, nawet twarożek. Świetnie pasują tu oliwki, warzywa - cebula, papryka, szpinak. W słodkiej wersji nadają się na deser. Wytrawne można podać, także na ciepło, jako pomysłową przekąskę. W każdej wersji świetnie sprawdzą się na spotkanie z przyjaciółkami czy karnawałową imprezę.

Do pieczenia muffinek potrzebna jest specjalna blacha lub foremki, a do nich papierowe papilotki. Im bardziej kolorowe, tym lepiej. Obecnie w sklepach nie brakuje tego typu przedmiotów.

- Moje ulubione muffinki to te z czekoladą - delikatne, pachnące, sprężyste – mówi Arkadiusz Wejer. - Idealne na śniadanie, do kawy czy herbaty. Dla początkujących polecam prosty przepis, do którego będziemy potrzebować następujące składniki:

- 100 gr masła

- 2 szklanki mąki pszennej

- 3/4 szklanki cukru

- 1 szklanka mleka 3,2 proc.

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 50 gr rodzynek bądź suszonej żurawiny

- 1 jajko

- cukier puder do posypania

- 25 ml bacardi

- listki mięty

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą, roztapiamy masło, dodajemy bacardi, jajko i łączymy całość mieszając tak, aby nie było grudek. Foremki napełniamy masą, posypujemy żurawiną lub rodzynkami i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 16-18 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem z listkiem świeżej mięty .
Do tego przepisu polecam użycie małych form silikonowych zamiast metalowych, ponieważ łatwiej będzie z nich wyciągnąć muffiny, możemy również zastosować papierowe foremki na muffiny.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm