Moc natury czy tona chemii? Magda Gessler pochwaliła się gigantycznym warzywem

Magda Gessler, najbardziej popularna polska restauratorka, jurorka programów kulinarnych i prowadząca program "Kuchenne rewolucje", znana jest z tego, że lubi dzielić się w mediach społecznościowych z fanami swoimi przygodami. Tak stało się i tym razem. Na swoim fanpage'u zamieściła zdjęcie z gigantycznym porem.

Dlaczego warto częściej jeść pory?
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

Fani od razu interweniowali. Już po kilku minutach pojawiły się pierwsze komentarze zachwalające nie tylko restauratorkę, ale przede wszystkim warzywo, które prezentuje. Pojawiła się nawet opinia, że por jest tak wielki, że można nim kogoś zabić. Rzeczywiście, warzywo osiągnęło zawrotny rozmiar. Jak pisze natalka-o-m, u jej mamy w ogródku też rosną takie giganty.

Fani restauratorki pytają, gdzie kupiła taki piękny okaz i co z nim zrobi. Proszą o rady, co przygotować z pora, bo przecież sezon na to warzywo trwa w najlepsze. Pośród komentarzy pojawiają się także podpowiedzi na porowe pyszności: sos porowo-serowy podany z rybą, placki czy kisz z porów. A my proponujemy wam najlepszą na świecie zupę porową.

Kremowa zupa z porów

Składniki:

  • 3 pory lub 1 por-gigant (tylko białe części),
  • cebula,
  • marchewka,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • ½ szklanki śmietanki 30 proc.,
  • łyżka masła,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Pory umyj, odetnij zielone części, a białe pokrój w talarki. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzej masło, podsmaż na nim pora i pokrojoną drobno cebulę. Wlej bulion, dodaj marchewkę. Gotuj przez ok. pół godziny. Zmiksuj na gładki krem, dodaj śmietankę, przyprawy i jeszcze chwilę gotuj. Udekoruj świeżym koperkiem.

Pod zdjęciem restauratorki pojawiły się także komentarze, że por jest napakowany chemią. Raczej trudno w to uwierzyć, bo Magda Gessler znana jest z tego, że stawia na naturalne, sezonowe warzywa i owoce.

Zobacz także wideo: Vichyssoise – francuska zupa krem

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał