Zupa porowa

Obraz

Składniki

  • 1 duży por
  • 150 g sera żółtego
  • 100 g serka topionego
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki śmietanki 30%
  • sól, biały pieprz (mielony) do smaku
  • grzanki lub groszek ptysiowy do podania

Przepis

Pora umyć, pokroić w półplasterki i przełożyć do garnka. Następnie podsmażyć przez kilka minut na maśle. Wlać bulion warzywny, całość doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.

Przepis

W tym czasie boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Przepis

Po 10 minutach do zupy dodać pokrojony serek topiony i śmietankę. Gotować, aż serek się rozpuści. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i zblendować (niekoniecznie na idealnie gładką masę). W miseczkach ułożyć boczek i ser żółty, całość zalać zupą. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji