Młode ziemniaki na pięć sposobów

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Sprawdzone przepisy

Obraz
© iStock.com

Ziemniaki to polski klasyk, przepisów na dania z tych warzyw jest tyle, że przed laty powstała nawet książka kucharska zawierająca ponad 1000 receptur. Można je gotować, smażyć, przerabiać na wiele sposobów. Miłośnicy kartofli co roku czekają na moment, kiedy w sklepach i na straganach pojawią się młode ziemniaki, delikatne i wyjątkowo smaczne. Najczęściej po prostu gotujemy je i podajemy posypane koperkiem, ale możemy wykorzystywać je także na inne sposoby.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Ziemniaki z kapustą

Obraz
© 123RF

Kapusta i ziemniaki to tradycyjne połączenie nie tylko w polskiej kuchni. Idealnie się uzupełniają, a dania z ziemniakami i kapustą są sycące i dostarczają mnóstwa potrzebnych nam do życia składników mineralnych. Do przygotowania naszego dania potrzebujemy: kilogram młodych ziemniaków, cebulę, pół główki młodej kapusty, pęczek koperku, masło, sól i pieprz. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim posiekaną cebulę i poszatkowaną kapustę. Wlewamy pół szklanki wody, solimy i dodajemy pieprz, dusimy kilka minut. Gdy kapusta zmięknie, wrzucamy ziemniaki i krojony koperek, dusimy jeszcze kilka minut i podajemy.

/ 6Młode ziemniaki zapiekane

Obraz
© 123RF

Zapiekane ziemniaki to prawdziwy rarytas. Mogą być dodatkiem do drugiego dania lub samodzielnym, wegetariańskim daniem. Składniki: kilogram ziemniaków, dwa ząbki czosnku, masło, świeży szczypiorek i tymianek, śmietana i łyżka majonezu. Czosnek siekamy, dodajemy go do śmietany połączonej z majonezem, lekko solimy i dokładnie mieszamy. Ziemniaki kroimy na połówki, układamy w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, na każdą połówkę nakładamy łyżeczkę sosu czosnkowego, posypujemy posiekanymi ziołami i solą, przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Pod koniec zapiekania zdejmujemy folię, by kartofle się zarumieniły.

/ 6Sałatka z ziemniaczków

Obraz
© 123RF

Czasem zdarza nam się, że gotujemy zbyt dużo ziemniaków i nie wiemy, co z nimi zrobić. Młode kartofle nie nadają się do zrobienia klusek, ale w sałatce sprawdzą się znakomicie. Potrzebujemy: kilka młodych, ugotowanych ziemniaków, kilka pomidorów, czerwoną cebulę, ogórek kiszony, ząbek czosnku, oliwę z oliwek, sok z cytryny, suszone oregano, sól i pieprz. Ziemniaki i pomidory kroimy na ćwiartki, cebulę w piórka, ogórka w dość grube plasterki. Czosnek siekamy bardzo drobno lub przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa wkładamy do miski. Z oliwy, soku z cytryny i ziół oraz przypraw przyrządzamy winegret i wlewamy go do sałatki tuż przed podaniem.

/ 6Ziemniaki po grecku

Obraz
© 123RF

Młode ziemniaki są wdzięcznym produktem, więc czasem warto poeksperymentować. Pasują do nich przeróżne przyprawy i warzywa, w tym także te, które nadają smak daniom np. w Grecji. Składnikami naszego dania są: młode ziemniaki, kilka małych świeżych liści laurowych, kilka pomidorów, kawałek sera feta, oregano, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Ziemniaki nacinamy delikatnie, solimy i w każde nacięcie wkładamy liść laurowy. Smarujemy kartofle oliwą, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około pół godziny. Pomidory kroimy na plasterki, podsmażamy na oliwie, solimy, dodajemy pieprz i oregano. Gdy powstanie gęsty sos, polewamy nim ziemniaki, posypujemy pokruszoną fetą i zapiekamy jeszcze kilka minut.

/ 6Curry z ziemniaków z kolendrą

Obraz
© Fotolia

Ziemniaki możemy gotować, smażyć, piec, ale możemy także dusić. Curry z ziemniaków jest bardzo popularne np. w Indiach. Oto nasza wariacja na temat oryginalnego indyjskiego przepisu. Składniki: kilka młodych ziemniaków, czerwona cebula, kilka pomidorów z puszki, czosnek, świeży imbir, kmin rzymski, mielona kolendra, ostra papryka chili, sól, pieprz, mleczko kokosowe, sok z limonki. Cebulę kroimy w cienkie plastry, czosnek siekamy, imbir ścieramy na tarce i wszystko podsmażamy na oleju. Dorzucamy pomidory, dodajemy przyprawy, mleczko kokosowe i przekrojone na pół ziemniaki. Dusimy na małym gazie, aż ziemniaki zmiękną, na koniec dodajemy sok z limonki i podajemy.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz