Mleczko kokosowe pod lupą. Sprawdzamy, co siedzi w puszce
Mleczko kokosowe, czyli produkt wytwarzany z miąższu orzecha kokosowego jest coraz popularniejszą alternatywą dla mleka krowiego. Ma wiele zastosowań kulinarnych, a także charakteryzuje się imponującymi właściwościami odżywczymi. Na co zwracać uwagę kupując mleczko kokosowe?
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Palmy kokosowe są nie tylko ozdobą wielu tropikalnych plaż, ale przede wszystkim drzewem cenionym za możliwość wszechstronnego wykorzystania – liście stosuje się jako pokrycie dachu, włókna służą do produkcji lin, a łupiny orzechów bywają cenną walutą. Jednak najważniejsze są owoce, posiadające wyjątkowe właściwości odżywcze, bogate w wodę, proteiny, tłuszcze, węglowodany, błonnik, witaminy i minerały.
Mleczko kokosowe - jak wygląda?
Wewnątrz orzecha kokosowego kryje się biały miąższ, w młodych owocach soczysty i delikatny, w starszych kruchy i chrupiący. Po jego starciu, zalaniu gorącą wodą i przetarciu przez sito uzyskuje się aromatyczny, przypominający mleko płyn, który w ostatnich latach cieszy się w naszym kraju coraz większą popularnością.
Mleczko kokosowe - jak używać w kuchni
Mleczko koksowe, w puszce lub kartonie, kupimy dziś w każdym dużym sklepie spożywczym. Co warto sprawdzić na etykiecie produktu?
Mleczko kokosowe - jakie wybrać?
Zasada jest prosta – dobre mleczko kokosowe powinno posiadać tylko dwa składniki, czyli ekstrakt z miąższu kokosa i wodę, od ilości której zależy zawartość tłuszczu, wynosząca zazwyczaj od 12 do 20 proc. Im go więcej, tym lepiej. Nie tylko dla smaku, ale także walorów odżywczych.
Siła orzecha kokosowego i wszystkich produktów wytwarzanych na jego bazie tkwi bowiem w wyjątkowo dużym stężeniu nasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu laurynowego i mirystynowego, słynących z działania antybakteryjnego i przeciwwirusowego. Przyspieszają one również znacząco metabolizm, dlatego mleczko kokosowe często pojawia się w rozmaitych programach dietetycznych.
*Zobacz także wideo: *
Miąższ kokosa to również skarbnica błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit, zwiększa wydalanie kwasów żółciowych i cholesterolu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Mleczko kokosowe dostarcza cennych mikroelementów, zwłaszcza potasu, magnezu i fosforu, dlatego wzmacnia kości i mięśnie, ale także poprawia pracę systemu odpornościowego czy układu nerwowego. Jest też bardzo bogatym źródłem manganu – niezbędnego organizmowi pierwiastka, który m.in. dba o wysokie libido.
Po co te emulgatory i stabilizatory?
Problem w tym, że trudno jest kupić mleczko kokosowe o optymalnym składzie. By przedłużyć jego żywotność, a także zachować odpowiednią konsystencję, producenci chętnie sięgają po rozmaite stabilizatory i emulgatory, np. karboksymetylocelulozę – nadmierne spożycie tej substancji może skutkować biegunką, wzdęciami i bólami brzucha. Innym popularnym konserwantem bywa monostearynian polioksyetylenosorbitolu (E 435), który ułatwia wchłanianie szkodliwych związków rozpuszczalnych w tłuszczu, natomiast utrudnia przyswajanie wielu korzystnych dla zdrowia mikroelementów.
W składzie dostępnych w naszych sklepach mleczek koksowych znajdziemy często także gumę guar czy gumę ksantanową. Ich nadmiar może czasem skutkować dolegliwościami żołądkowymi.
Mleczko kokosowe - jak gotować?
Tak naprawdę większość tych "ulepszaczy" nie jest potrzebna, ponieważ nawet dwuskładnikowemu mleczku kokosowemu, w którym tłuszcz oddzielił się od płynu, łatwo przywrócić jednolitą konsystencję – wystarczy delikatnie wstrząsnąć opakowaniem przed otwarciem. Podczas gotowania (np. zupy) starajmy się nie doprowadzać mleczka do wrzenia, tłuszcz i woda mogą się wówczas oddzielić, sprawiając wrażenie, jakby się zwarzyły.
Mleczko kokosowe - jak zrobić samemu?
Jeśli nie mamy zaufania do gotowych produktów, bez trudu przygotujemy mleczko kokosowe w domu.
1. Wystarczy 2 szklanki świeżego miąższu orzecha kokosowego lub wiórków kokosowych dodać do 4 szklanek wrzącej (najlepiej wcześniej przefiltrowanej) wody.
2. Chwilę należy gotować, a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy, którą przecedzamy przez sito.
3. Uzyskany płyn przelewamy do butelki lub słoika.
4. Przechowujmy mleko w lodówce, każdorazowo przed otwarciem wstrząsając pojemnikiem.
Mleczko kokosowe - przepisy
Curry z kurczakiem
*Składniki: *
- 400 g piersi kurczaka,
- 100 g ryżu jaśminowego,
- puszka mleka kokosowego,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- pieprz cayenne,
- 2 cm obranego korzenia imbiru,
- papryczka chili, 3 łyżki curry,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 3 łyżki klarowanego masła,
- sól, pieprz, świeża kolendra.
Przygotowanie:
1. Filet opłucz, osusz i pokrój w kostkę.
2. Mięso posyp curry i odstaw do lodówki na godzinę.
3. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej masło. Zeszklij pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj czosnek i kurczaka.
4. Smaż na średnim ogniu przez ok. 4-5 min.
5. Chili drobno posiekaj (z nasionami lub bez, w zależności od tego, jak ostre ma być danie). Imbir zetrzyj na tarce. Wlej mleko kokosowe. Dodaj imbir, chili i pieprz cayenne.
6. Duś, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
7. Ryż ugotuj według przypisu na opakowaniu. Do miseczek nałóż ryż, polej sosem. Wierzch udekoruj jogurtem i posyp kolendrą.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.