Młody kokos. Egzotyczny przysmak kupisz w dyskoncie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Egzotyczny przysmak

Obraz
© 123RF

Niepozorny orzech, który pod grubą skorupą skrywa niezwykle odżywczy miąższ i wodę. Jak możemy go jeść? Czy to prawda, że pomaga w odchudzaniu? Jak wpływa na zdrowie? Na te i inne pytania dotyczące kokosów odpowiadamy w naszej galerii.

/ 6Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

Miąższ kokosa możemy wykorzystać do tworzenia m.in. ciast, smoothie, drinków i deserów. Co więcej w kuchni świetnie sprawdzą się mleko, woda i wiórki kokosowe, które mają niezwykle szerokie zastosowanie. Jak zatem przygotować mleko kokosowe? Wodę z przeciętego kokosa wlewamy do miski. Dodajemy pół litra wody i miksujemy. Odcedzamy wodę tak, aby nie znajdowały się w nim drobinki miąższu.

/ 6Wartości odżywcze

Obraz
© 123RF

Pod grubą skorupą, kokos skrywa w sobie wiele właściwości. Jest bogaty w potas, magnez, a także węglowodany i fosfor. Nic więc dziwnego, że w języku malajskich palmę kokosową określa się jako "drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia".

/ 6Właściwości zdrowotne

Obraz
© 123RF

Wielu naukowców wskazuje też, że kokos ma pozytywny wpływ na cholesterol i walkę z miażdżycą. Co więcej, część z nich uważa, że kokos ma właściwości, które łagodzą przebieg choroby Alzheimera. Ponadto substancje zawarte w tych orzechach hamują rozwój bakterii przez co sprawdzają się w walce z próchnicą.

/ 6Odchudzanie

Obraz
© 123RF

Powszechnie uważa się, że miąższ kokosa powinny jeść osoby, które są na diecie. Zawarty w nich błonnik (23 g w 100 g) zapewnia uczucie sytości dzięki czemu unikną podjadania dodatkowych przekąsek. Warto jednak jeść go z umiarem – kokos jest wysokokaloryczny (ponad 350 kalorii w 100 g).

/ 6Jak prawidłowo kupić kokos?

Obraz
© 123RF

Pamiętajmy, że aby wybrać dobry do zjedzenia kokos należy nim potrząsnąć. Jeżeli usłyszymy "chlupanie mleka" to oznacza, że orzech jest świeży. Tylko taki nadaje się do kupienia. Z kolei jeżeli kokos nie ma charakterystycznej łupiny powinien być biały. Obecnie świeże kokosy możemy kupić m.in. sieci sklepów Lidl w cenie 7,99 złotych za sztukę.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz