Egzotyczny przysmak
Niepozorny orzech, który pod grubą skorupą skrywa niezwykle odżywczy miąższ i wodę. Jak możemy go jeść? Czy to prawda, że pomaga w odchudzaniu? Jak wpływa na zdrowie? Na te i inne pytania dotyczące kokosów odpowiadamy w naszej galerii.
Kulinarne inspiracje
Miąższ kokosa możemy wykorzystać do tworzenia m.in. ciast, smoothie, drinków i deserów. Co więcej w kuchni świetnie sprawdzą się mleko, woda i wiórki kokosowe, które mają niezwykle szerokie zastosowanie. Jak zatem przygotować mleko kokosowe? Wodę z przeciętego kokosa wlewamy do miski. Dodajemy pół litra wody i miksujemy. Odcedzamy wodę tak, aby nie znajdowały się w nim drobinki miąższu.
Wartości odżywcze
Pod grubą skorupą, kokos skrywa w sobie wiele właściwości. Jest bogaty w potas, magnez, a także węglowodany i fosfor. Nic więc dziwnego, że w języku malajskich palmę kokosową określa się jako "drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia".
Właściwości zdrowotne
Wielu naukowców wskazuje też, że kokos ma pozytywny wpływ na cholesterol i walkę z miażdżycą. Co więcej, część z nich uważa, że kokos ma właściwości, które łagodzą przebieg choroby Alzheimera. Ponadto substancje zawarte w tych orzechach hamują rozwój bakterii przez co sprawdzają się w walce z próchnicą.
Odchudzanie
Powszechnie uważa się, że miąższ kokosa powinny jeść osoby, które są na diecie. Zawarty w nich błonnik (23 g w 100 g) zapewnia uczucie sytości dzięki czemu unikną podjadania dodatkowych przekąsek. Warto jednak jeść go z umiarem – kokos jest wysokokaloryczny (ponad 350 kalorii w 100 g).
Jak prawidłowo kupić kokos?
Pamiętajmy, że aby wybrać dobry do zjedzenia kokos należy nim potrząsnąć. Jeżeli usłyszymy "chlupanie mleka" to oznacza, że orzech jest świeży. Tylko taki nadaje się do kupienia. Z kolei jeżeli kokos nie ma charakterystycznej łupiny powinien być biały. Obecnie świeże kokosy możemy kupić m.in. sieci sklepów Lidl w cenie 7,99 złotych za sztukę.