Mintaj smażony w cieście. Smakowity pomysł na rybkę

Soczyste kawałki ryby smażone w cieście to doskonały pomysł na piątkowy obiad. Tak przygotowaną rybę podaj z frytkami lub ziemniaczanym puree i zielonym groszkiem albo surówką z kiszonej kapusty.

Mintaj smażony w cieście. Smakowity pomysł na rybkęMintaj smażony w cieście. Smakowity pomysł na rybkę
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 rozmrożone filety z mintaja
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • mąka
  • woda mineralna
  • proszek do pieczenia lub soda (1 łyżeczka)
  • czosnek granulowany, papryka słodka, sól, pieprz

Przepis

  • Filety solimy, pieprzymy i trzeba je podzielić na kilka niedużych kawałków. Cebulkę kroimy w cienkie plasterki i w miseczce przekładamy nią pokrojoną rybę. Niech postoi trochę, można to zrobić na przykład poprzedniego dnia, ale niekoniecznie.
  • Do miski wbijamy jajko, dolewamy około szklankę wody pół zwykłej, pół mineralnej. Rozbełtać i dosypać mąki tyle, aby wyszło z tego dosyć gęste ciasto, o wiele gęściejsze niż na naleśniki.
  • Dodajemy sól, przyprawy w/g upodobań, pieprz i łyżeczkę proszku do pieczenia lub sody. Kawałki ryby razem z cebulką zanurzamy w cieście i kładziemy na gorący tłuszcz.
  • Dzięki wodzie mineralnej po usmażeniu ciasto jest bardzo pulchne i delikatne. Cebulkę można też dodać bezpośrednio do ciasta.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne