Mintaj smażony w cieście. Smakowity pomysł na rybkę
Soczyste kawałki ryby smażone w cieście to doskonały pomysł na piątkowy obiad. Tak przygotowaną rybę podaj z frytkami lub ziemniaczanym puree i zielonym groszkiem albo surówką z kiszonej kapusty.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Filety solimy, pieprzymy i trzeba je podzielić na kilka niedużych kawałków. Cebulkę kroimy w cienkie plasterki i w miseczce przekładamy nią pokrojoną rybę. Niech postoi trochę, można to zrobić na przykład poprzedniego dnia, ale niekoniecznie.
- Do miski wbijamy jajko, dolewamy około szklankę wody pół zwykłej, pół mineralnej. Rozbełtać i dosypać mąki tyle, aby wyszło z tego dosyć gęste ciasto, o wiele gęściejsze niż na naleśniki.
- Dodajemy sól, przyprawy w/g upodobań, pieprz i łyżeczkę proszku do pieczenia lub sody. Kawałki ryby razem z cebulką zanurzamy w cieście i kładziemy na gorący tłuszcz.
- Dzięki wodzie mineralnej po usmażeniu ciasto jest bardzo pulchne i delikatne. Cebulkę można też dodać bezpośrednio do ciasta.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl