Migdałowy budyń jaglany z masłem orzechowym. Przyjemne z pożytecznym

Migdałowy budyń jaglany to świetny deser dla każdego. Jest pyszny i dostarcza wielu ważnych składników do pracy organizmu. Ze względu na obecność węglowodanów złożonych i prostych pochodzących z miodu czy banana nada się po treningu lub w czasie aktywnego dnia. Kasza jaglana jako podstawa deseru jest lekkostrawna i zdrowa. Nie zawiera glutenu. Obfituje w witaminę E, witaminy z grupy B i lecytynę oraz dostarcza organizmowi krzemu, tak potrzebnego, aby mieć piękne i zdrowe włosy. Przepis został przygotowany przez Paulinę Ihnatowicz, dietetyka firmy Sante.

Migdałowy budyń jaglany z masłem orzechowym. Przyjemne z pożytecznymMigdałowy budyń jaglany z masłem orzechowym. Przyjemne z pożytecznym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 80 g kaszy jaglanej
  • 100 g mleka migdałowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 banan
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 40 g masła orzechowego Go On
  • do dekoracji: kilka migdałów i posypka cynamonowa

Przepis

Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni (do pojawienia się lekko orzechowego zapachu). Przepłukać dokładnie na sitku i umieścić w garnku. Lekko posolić. Zalać mlekiem i wodą. Zagotować i gotować na małym ogniu około 15 minut. Co jakiś czas trzeba sprawdzić, czy nie ma potrzeby dolania płynu. Pod koniec dodać miód. Odstawić. Banana zblendować z dodatkiem soku z cytryny, dodać kaszę i miksować przez 1-2 minuty. Masę podzielić na 3 części. Część przełożyć do pucharków, kolejną część wymieszać z masłem orzechowym Go On i przelać do pucharków, przykryć pozostałą masą jaglaną. Udekorować migdałami i posypać cynamonem według własnego uznania.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości