Mięso pyszne i szlachetne

Schab jest jednym z lepszych gatunków mięsa. Świetnie się sprawdza jako obiad, ale także alternatywa dla wędlin.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Schab jest jednym z lepszych gatunków mięsa. Upieczony z dodatkiem ziół i czosnku, podawany na zimno, świetnie zastąpi niezbyt zdrowe wędliny.

Polecamy schab zawijany z serem. Zanim zabierzemy się do pracy, przygotujmy: 2 kotlety schabowe, 15 dag żółtego sera, 2 cebulki, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, bułkę tartą, przyprawy (w tym sól i pieprz do smaku).
Najpierw rozbijamy mięso na cieniutkie plastry, które przyprawiamy według własnych upodobań. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek i dodajemy ją do tartego sera i drobno posiekanej natki pietruszki. Farsz kładziemy na mięso i zawijamy obtaczając w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu aż do uzyskania złocistego koloru.

Szaszłyk z ziemniakami

Co powiecie na szaszłyki? Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków, 50 dag schabu, 20 dag boczku, 3 łyżki oliwy, czerwoną paprykę, mieloną paprykę, liście laurowe, garść suszonych śliwek, sól i pieprz.
Ziemniaki gotujemy, a mięso kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy marynatę (z liści laurowych, 3 łyżek oliwy, mielonej papryki, soli i pieprzu), którą smarujemy ziemniaki i mięso, a następnie wstawiamy wszystko do lodówki na ok. pół godziny. Po tym czasie ziemniaki zawijamy w boczek i nabijamy na patyczki przekładając czerwoną papryką, suszonymi śliwkami i kawałkami schabu. Pieczemy na ruszcie 6-7 minut.

Pieczeń ze śliwkami

Do zapiekanego schabu potrzebne nam będą: 4 kotlety schabowe bez kości, 16 suszonych śliwek, sos śliwkowy, tymianek, 1 cebula, odrobina bułki tartej, starty parmezan, sól i pieprz (do smaku).
Zaczynamy od rozbicia schabu, który przyprawiamy solą i pieprzem oraz smażymy na rozgrzanym maśle. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką, a następnie układamy warstwy z kotletów, śliwek i cebuli pokrojonej w plastry. Wierzch posypujemy parmezanem. Nasze danie pieczemy przez około pół godziny.

Królewska porcja

Na koniec schab po królewsku. Do jego przygotowania potrzebować będziemy: 1 kg schabu z kością, 200 g pieczarek, 2 żółtka z jajek, 50 g orzechów włoskich, 3 łyżki oleju, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 łyżkę tartego chrzanu, gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól (do smaku).
Oddzielamy mięso od kości, ścinki mielimy i dodajemy do drobno pokrojonych pieczarek usmażonych wcześniej na maśle. Dorzucamy także posiekane, sparzone orzechy, chrzan i żółtka jajek. Dla lepszego smaku można dodać odrobinę przypraw. Pozostały kawałek mięsa lekko nacinamy i wkładamy do niego nadzienie. Całość zawiązujemy nitką, aby się nie rozpadło, obtaczamy w mące i obsmażamy na gorącym oleju. Tak przygotowane wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez 60 minut. W trakcie pieczenia powstanie sos, którym dobrze jest od czasu do czasu polać naszą pieczeń.

Schab zaliczyć można do jednego z chudszych mięs. Oczywiście wszystko zależy od sposobu, w jaki zostanie przyrządzony. Sto gram surowego schabu wieprzowego ma 174 kcal, 21 g białka i 10 g tłuszczu. Jeszcze mniej znajdziemy w wersji wędzonej (nie smażonej!) – odpowiednio 136 kcal, 25 g i 4 g.

qk

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇