Mięso pyszne i szlachetne

Schab jest jednym z lepszych gatunków mięsa. Świetnie się sprawdza jako obiad, ale także alternatywa dla wędlin.

Mięso pyszne i szlachetne
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Schab jest jednym z lepszych gatunków mięsa. Upieczony z dodatkiem ziół i czosnku, podawany na zimno, świetnie zastąpi niezbyt zdrowe wędliny.

Polecamy schab zawijany z serem. Zanim zabierzemy się do pracy, przygotujmy: 2 kotlety schabowe, 15 dag żółtego sera, 2 cebulki, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, bułkę tartą, przyprawy (w tym sól i pieprz do smaku).
Najpierw rozbijamy mięso na cieniutkie plastry, które przyprawiamy według własnych upodobań. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek i dodajemy ją do tartego sera i drobno posiekanej natki pietruszki. Farsz kładziemy na mięso i zawijamy obtaczając w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu aż do uzyskania złocistego koloru.

Szaszłyk z ziemniakami

Co powiecie na szaszłyki? Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków, 50 dag schabu, 20 dag boczku, 3 łyżki oliwy, czerwoną paprykę, mieloną paprykę, liście laurowe, garść suszonych śliwek, sól i pieprz.
Ziemniaki gotujemy, a mięso kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy marynatę (z liści laurowych, 3 łyżek oliwy, mielonej papryki, soli i pieprzu), którą smarujemy ziemniaki i mięso, a następnie wstawiamy wszystko do lodówki na ok. pół godziny. Po tym czasie ziemniaki zawijamy w boczek i nabijamy na patyczki przekładając czerwoną papryką, suszonymi śliwkami i kawałkami schabu. Pieczemy na ruszcie 6-7 minut.

Pieczeń ze śliwkami

Do zapiekanego schabu potrzebne nam będą: 4 kotlety schabowe bez kości, 16 suszonych śliwek, sos śliwkowy, tymianek, 1 cebula, odrobina bułki tartej, starty parmezan, sól i pieprz (do smaku).
Zaczynamy od rozbicia schabu, który przyprawiamy solą i pieprzem oraz smażymy na rozgrzanym maśle. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką, a następnie układamy warstwy z kotletów, śliwek i cebuli pokrojonej w plastry. Wierzch posypujemy parmezanem. Nasze danie pieczemy przez około pół godziny.

Królewska porcja

Na koniec schab po królewsku. Do jego przygotowania potrzebować będziemy: 1 kg schabu z kością, 200 g pieczarek, 2 żółtka z jajek, 50 g orzechów włoskich, 3 łyżki oleju, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 łyżkę tartego chrzanu, gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól (do smaku).
Oddzielamy mięso od kości, ścinki mielimy i dodajemy do drobno pokrojonych pieczarek usmażonych wcześniej na maśle. Dorzucamy także posiekane, sparzone orzechy, chrzan i żółtka jajek. Dla lepszego smaku można dodać odrobinę przypraw. Pozostały kawałek mięsa lekko nacinamy i wkładamy do niego nadzienie. Całość zawiązujemy nitką, aby się nie rozpadło, obtaczamy w mące i obsmażamy na gorącym oleju. Tak przygotowane wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez 60 minut. W trakcie pieczenia powstanie sos, którym dobrze jest od czasu do czasu polać naszą pieczeń.

Schab zaliczyć można do jednego z chudszych mięs. Oczywiście wszystko zależy od sposobu, w jaki zostanie przyrządzony. Sto gram surowego schabu wieprzowego ma 174 kcal, 21 g białka i 10 g tłuszczu. Jeszcze mniej znajdziemy w wersji wędzonej (nie smażonej!) – odpowiednio 136 kcal, 25 g i 4 g.

qk

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm