- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 duży dojrzały banan
- 2 jajka wiejskie średniej wielkości
- Opcjonalne dodatki (bez nich placuszki również smakują przepysznie):
- orzechy włoskie, migdały
- sezonowe owoce: truskawki, borówki, maliny, jagody
- syrop klonowy
- odrobina oleju kokosowego do nasmarowania patelni
Przepis
Banana obrać, rozgnieść w miseczce widelcem. Do drugiego naczynia wbić jajka i roztrzepać, aż białko i żółtko dokładnie się połączą. Masę jajeczną dodać do bananów i dokładnie wymieszać łyżką.
Przepis
Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni do naleśników - można użyć odrobiny oleju kokosowego. Za pomocą łyżki nakładać nieduże porcje ciasta i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smakują na ciepło.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl