Męska, szybka kuchnia
Mężczyźni są podobno lepszymi kucharzami niż kobiety. Jednak, jeśli nie wiążą tego daru ze swoją zawodową przyszłością, niechętnie pojawiają się w kuchni. Nic dziwnego. Przygotowanie posiłku wymaga trochę czasu....
Mężczyźni są podobno lepszymi kucharzami niż kobiety. Jednak, jeśli nie wiążą tego daru ze swoją zawodową przyszłością, niechętnie pojawiają się w kuchni. Nic dziwnego. Przygotowanie posiłku wymaga trochę czasu....
To chyba najlepsze wytłumaczenie. Bo jak uzasadnić to, co ląduje na męskich talerzach? Jajecznica, zapiekanki, smażona kiełbasa lub ziemniaki -- wszystko można przygotować w ciągu zaledwie kilku minut. Nie potrzeba do tego wielkiej filozofii, ani wertowania książek
kucharskich. Podobnie jak do potraw opisywanych poniżej...
Ryżowe "co nieco"
Potrzebować będziemy dwa płaty matiasa, dwie torebki ryżu, małą puszkę zielonego groszku i odrobina masła. Zaczynamy od ugotowania ryżu. Po lekkim ostudzeniu (dobrze jest zahartować zalewając zimną wodą) wyłożyć na patelnię z roztopionym masłem. Do tego dodajemy pokrojone na niewielkie kawałki matiasy oraz groszek. Podgrzać przez chwilę i doprawić wedle uznania.
Jednak ryż doskonale komponuje się niemal ze wszystkim. Nie wierzycie? Zobaczcie, jak niewiele potrzeba do innego dania. Wystarczy kostka rosołowa, suszone grzyby, woreczek ryżu i trochę przypraw (możecie dodać też trochę ugotowanych, mrożonych warzyw). Zaczynamy oczywiście od ugotowania ryżu dodając do wody kostkę rosołową. Gdy będzie gotowy, odlewamy, wysypujemy z woreczka i dodajemy rozdrobnione grzyby oraz przyprawy.
Makaron na dwa sposoby
Szybko i bez większych problemów przygotujemy też pyszny makaron.
Przyda się około 20 dkg boczku, 3 jajka, drobno utarty ser żółty i oczywiście makaron. Boczek kroimy w kostkę i lekko podsmażamy. W miseczce rozbijamy jajka i delikatnie trzepiemy (można dodać odrobinę mleka, dzięki czemu będą bardziej puszyste). Następnie bierzemy się za gotowanie 3/4 paczki makaronu. Wyciągamy i odcedzamy, gdy niewiele będzie mu już brakować do idealnego stanu. Teraz przygotowujemy duży garnek, w którym podgrzewamy nasz boczek i dodajemy do niego makaron oraz jajka i tarty ser. Całość pozostawiamy na małym ogniu i energicznie mieszamy do momentu ścięcia się jajek.
Wersja bezmięsna? Proszę bardzo! Potrzebny będzie makaron, spory pomidor, jajko, olej oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka i oregano)
.
Gotujemy makaron. Gdy będzie gotowy, bierzemy się za pomidora. Kroimy go na spore kawałki i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Smażymy przez chwilkę, wbijamy jajko i doprawiamy. Gdy jajko się zetnie, nasze danie jest gotowe!
Zobacz w innych serwisach:
Ziemniaczane pyszności
Co powiecie na kotleciki? Bez strachu. Ich przyrządzenie naprawdę nie powinno sprawić wam żadnych problemów. Wystarczy nam kilogram ziemniaków, natka pietruszki, cebula, dwie parówki lub spora kiełbaska i jajko. Przydadzą się też przyprawy i odrobina oleju. Zaczynamy od ziemniaków. Gotujemy, odcedzamy i czekamy aż ostygną, a następnie zgniatamy niczym ciasto. Do tego dorzucamy posiekaną natkę pietruszki (wedle upodobań) i podsmażaną na złoto cebulkę wraz z pokrojoną drobno kiełbaską. Na koniec dodajemy jajko i mieszamy doprawiając pieprzem. Tak przygotowaną masę odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Gdy stężeje, formujemy nasze kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy aż będą rumiane.
qk
Zobacz w innych serwisach: