Mercimek köftesi. Tureckie klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur
- W języku tureckim mercimek oznacza soczewicę, a köftesi klopsiki. Mercimek köftesi to cudownie lekkie, ale jednocześnie sycące klopsiki z soczewicy i kaszy bulgur. Jest to moje ostatnie odkrycie w kuchni, a dzisiaj dzielę się tym z wami - pisze Małgorzata, autorka bloga "Dailycooking"
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 i 1/2 szklanki kaszy bulgur
- 3 szklanki wody
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- słodka mielona papryka do smaku
- 1 łyżka pasty paprykowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- szczypior z 2 cebul dymek
- świeży koperek - po posiekaniu około 1 łyżka
Przepis
Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą. Najwygodniej zrobić to przy użyciu dużego sita. Wypłukaną soczewicę przełożyć do garnka. Wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 10 minut aż soczewica będzie miękka.
Przepis
Garnek zdjąć z ognia, wsypać kaszę bulgur i wymieszać. Garnek przykryć i odstawić na około 20 minut. W tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę.
Przepis
Do cebuli dodać koncentrat z papryki i z pomidorów. Całość mieszając podsmażyć (na niewielkim ogniu) przez około3 minuty. Soczewicę i kaszę bulgur przełożyć do miski. Dodać do nich cebulę z pomidorami i papryką. Przyprawić solą, słodką papryką i pieprzem. Wymieszać i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Przepis
Szczypior pokroić, a koperek posiekać.Dodać do reszty składników i delikatnie połączyć. Na dłoń nabierać około 1 łyżki masy i formować podłużne klopsiki lekko ugniatając, aby były zwarte. Gdyby masa zbytnio kleiła się do rąk, można je lekko nasmarować oliwą.
Przepis
Gotowe klopsiki układać na półmisku. Podawać z sałatkami, surówkami i pikantnymi dipami.