Melopita z miodem tymiankowym

Melopita to przepyszne greckie ciasto miodowe-serowe. Przygotowuje się je w okresie świąt wielkanocnych. Kluczowe składniki to oczywiście miód, ale także ser ricotta oraz tymianek. To połączenie zachwyca smakiem. Kto ma ochotę spróbować?

Melopita z miodem tymiankowymMelopita z miodem tymiankowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 laska wanilii
  • 500 g ricotty
  • 100 ml miodu tymiankowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Składniki na syrop:

  • 60 ml miodu
  • 1 płaska łyżka mielonego cynamonu
  • kilka gałązek tymianku do dekoracji

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia, tak żeby lekko nad nią wystawał. Ubij jajka na lekką pianę. Wanilię rozkrój wzdłuż i nożem wyjmij nasiona. Dodaj je do jajek razem z pozostałymi składnikami ciasta, wymieszaj dokładnie, tak żeby nie było żadnych grudek i wszystkie składniki się połączyły.
  • Przelej masę do formy i włóż do nagrzanego piekarnika na 50 minut.
  • Miód podgrzej i wymieszaj dokładnie z cynamonem. Wyciągnij ciasto z pieca, polej ciepłym miodem i zostaw do ostygnięcia. Udekoruj gałązkami świeżego tymianku.
  • Ser do ciasta można przygotować samemu. Do gotującego się mleka wciśnij cytrynę, zmniejsz ogień. Gdy po chwili powstaną grudki, wyciągnij je na gazę i zostaw na kilka godzin, żeby odciekły. Efekt jest pyszny, ale żeby uzyskać 500 gramów sera, będą potrzebne minimum 3 litry mleka.
  • Łupinkę z wanilii można na przykład włożyć do cukru (nada mu przyjemny aromat) lub wykorzystać w przetworach

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast