Mazurek z powidłami i migdałową bezą

Smaczny, prosty w przygotowaniu mazurek na kruchym cieście. Przekładany powidłami śliwkowymi i pokryty bezą migdałową. Co ważne, można udekorować go według własnej fantazji. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

Mazurek z powidłami i migdałową beząMazurek z powidłami i migdałową bezą
Natalia Kudela

Spód:

  • 150 g masła
  • 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 120 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
  • 2 żółtka

Wierzch:

  • 2 białka (proszę użyć dużych jajek)
  • 120 g cukru
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 240 g powideł śliwkowych

Dodatkowo:

  • 100 g białej czekolady lub polewy z białej czekolady
  • bakalie do dekoracji

Przepis

Spód:
Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. Blaszkę 25x25 cm lub 22x27 cm posmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 200 stopni C na funkcji góra-dół. Ciasto po wyjęciu z lodówki krótko zagnieść i delikatnie podsypując mąką, rozwałkować je na wielkość blaszki do pieczenia i wyłożyć nim przygotowaną blaszkę. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut, aż lekko się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika.

Przepis

Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe ciasto, posmarować powidłami śliwkowymi. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni funkcji góra-dół.

Przepis

Wierzch:
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodać mąkę ziemniaczaną, migdały i wymieszać. Masę migdałową wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez około 20-23 minuty, aż beza lekko się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Białą czekoladę roztopić na parze. Przełożyć ją do foliowego woreczka i naciąć jego brzeg. Czekoladą ozdobić ciasto, robiąc esy-floresy. Na wierzchu poukładać orzechy lub inne bakalie.
Zobacz także: ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniami

Wybrane dla Ciebie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom