Mazurek wielkanocny z krówkową polewą
Przed laty przygotowywanie mazurka było traktowane wówczas jak rytuał. Postawienie go na wielkanocnym stole świadczyło o dobrobycie i sutym świętowaniu. Do dziś mazurek ma być wyjątkowym, bogato dekorowanym ciastem i gwiazdą wśród wielkanocnych deserów.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 25 dag masła
- 3 żółtka
Krówkowa polewa:
- 20 dag masła
- 30 dag krówek (najlepiej kruchych)
Do dekoracji:
- migdały
- rodzynki
Przepis
- Do mąki pszennej wsypać cukier puder i cukier waniliowy. Dodać miękkie masło i żółtka. Składniki razem wymieszać, zagnieć ciasto i włożyć do lodówki na około 30 minut.
- Następnie ciastem wyłożyć wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 st. C.
- Masło rozpuścić i dodać do niego pokruszone krówki. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby powstała jednolita masa (co jakiś czas można zdjąć z ognia i zmiksować mikserem).
- Ostudzone kruche ciasto polać ciepłą polewą i dowolnie udekorować.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl