Mazurek wielkanocny wychodzi zbyt twardy? Popełniasz podstawowy błąd

Planujesz upiec mazurka w te święta, ale boisz się, że wyjdzie zbyt twardy? Wiem, jak skutecznie temu zaradzić!

Jak przygotować mazurka w idealnym wydaniu?Jak przygotować mazurka w idealnym wydaniu?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią cała masa przepysznych przepisów. Wśród nich nie może zabraknąć również domowych wypieków na czele z tradycyjnym mazurkiem

I choć na pozór przygotowanie idealnego mazurka wydaje się proste, kiedy przychodzi do praktyki, pojawiają się niemałe kłopoty. I niestety efekty nie są takie, na jakie liczyliśmy. Zamiast idealnie kruchego ciasta, które dosłownie rozpływa się w ustach, dostajemy twardy jak skała spód z dodatkami. Ale wcale nie musi tak być. Trzeba tylko pamiętać o podstawowej zasadzie, dzięki której mazurek uda się za każdym razem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń rzymska z jajkiem jest hitem na wielkanocnym stole już od lat

Dlaczego mazurek wychodzi zbyt twardy?

Przygotowując domowe wypieki, zależy nam, aby otrzymać jak najlepsze efekty. Tym bardziej jest tak w okresie świątecznym, kiedy odwiedzić ma nas cała rodzina. Nikt nie chce zaliczyć kulinarnej wpadki na tego typu spotkaniach. 

W przypadku domowego mazurka kluczowy błąd odnosi się do przygotowania spodu, który jeśli zostanie zrobiony w nieodpowiedni sposób, będzie po prostu zbyt twardy. A jak się okazuje, bardzo łatwo temu zaradzić. Wystarczy po prostu nie popełniać podstawowego błędu, który niestety zdarza się nam bardzo często. W tym przypadku chodzi oczywiście o zbyt długie wyrabianie ciasta. Tak naprawdę składniki należy wyrabiać bardzo krótko, tylko do połączenia składników. Pamiętaj, cały proces powinien zająć dosłownie kilka minut

Pamiętaj o podstawowej zasadzie, a mazurek na pewno się uda
Pamiętaj o podstawowej zasadzie, a mazurek na pewno się uda © Licencjodawca | Pyszności

O czym warto jeszcze pamiętać przy pracy nad wielkanocnym mazurkiem?

Kolejną kluczową sprawą, która sprawi, że twój mazurek będzie idealny kruchy, jest dodanie do przepisu samych żółtek. Dzięki nim ciasto po upieczeniu będzie idealnie kruche i delikatne. Co więcej, powinno mieć też ładny złocisty kolor

Warto również pamiętać o odpowiednim schłodzeniu ciasta na przyszłego mazurka. Robię tak za każdym razem i tobie również polecam tę metodę. Dzięki niej składniki będą miały czas, aby dobrze się połączyć. Co więcej, późniejsza praca z dobrze schłodzonym ciastem jest dużo prostsza. Łatwiej je nie tylko uformować, ale i upiec. Jak zrobić to w dobry sposób? Po połączeniu składników owiń mieszankę szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. I to wszystko. 

Teraz już wiesz, o czym dokładnie pamiętać, przy pracy nad domowym mazurkiem. Podsumowując, kluczem do sukcesu jest krótkie wyrabianie ciasta. W przepisie warto też zrezygnować z całych jajek i postawić na same żółtka, które zapewnią genialne efekty. Nie zapomnij też dobrze schłodzić gotowego ciasta, dzięki czemu przygotowanie perfekcyjnego mazurka zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym będzie proste jak bułka z masłem. 

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja