WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Mazurek wielkanocny wychodzi zbyt twardy? Popełniasz podstawowy błąd

Planujesz upiec mazurka w te święta, ale boisz się, że wyjdzie zbyt twardy? Wiem, jak skutecznie temu zaradzić!

Jak przygotować mazurka w idealnym wydaniu?Jak przygotować mazurka w idealnym wydaniu?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią cała masa przepysznych przepisów. Wśród nich nie może zabraknąć również domowych wypieków na czele z tradycyjnym mazurkiem

I choć na pozór przygotowanie idealnego mazurka wydaje się proste, kiedy przychodzi do praktyki, pojawiają się niemałe kłopoty. I niestety efekty nie są takie, na jakie liczyliśmy. Zamiast idealnie kruchego ciasta, które dosłownie rozpływa się w ustach, dostajemy twardy jak skała spód z dodatkami. Ale wcale nie musi tak być. Trzeba tylko pamiętać o podstawowej zasadzie, dzięki której mazurek uda się za każdym razem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczeń rzymska z jajkiem jest hitem na wielkanocnym stole już od lat

Dlaczego mazurek wychodzi zbyt twardy?

Przygotowując domowe wypieki, zależy nam, aby otrzymać jak najlepsze efekty. Tym bardziej jest tak w okresie świątecznym, kiedy odwiedzić ma nas cała rodzina. Nikt nie chce zaliczyć kulinarnej wpadki na tego typu spotkaniach. 

W przypadku domowego mazurka kluczowy błąd odnosi się do przygotowania spodu, który jeśli zostanie zrobiony w nieodpowiedni sposób, będzie po prostu zbyt twardy. A jak się okazuje, bardzo łatwo temu zaradzić. Wystarczy po prostu nie popełniać podstawowego błędu, który niestety zdarza się nam bardzo często. W tym przypadku chodzi oczywiście o zbyt długie wyrabianie ciasta. Tak naprawdę składniki należy wyrabiać bardzo krótko, tylko do połączenia składników. Pamiętaj, cały proces powinien zająć dosłownie kilka minut

Pamiętaj o podstawowej zasadzie, a mazurek na pewno się uda
Pamiętaj o podstawowej zasadzie, a mazurek na pewno się uda © Licencjodawca | Pyszności

O czym warto jeszcze pamiętać przy pracy nad wielkanocnym mazurkiem?

Kolejną kluczową sprawą, która sprawi, że twój mazurek będzie idealny kruchy, jest dodanie do przepisu samych żółtek. Dzięki nim ciasto po upieczeniu będzie idealnie kruche i delikatne. Co więcej, powinno mieć też ładny złocisty kolor

Warto również pamiętać o odpowiednim schłodzeniu ciasta na przyszłego mazurka. Robię tak za każdym razem i tobie również polecam tę metodę. Dzięki niej składniki będą miały czas, aby dobrze się połączyć. Co więcej, późniejsza praca z dobrze schłodzonym ciastem jest dużo prostsza. Łatwiej je nie tylko uformować, ale i upiec. Jak zrobić to w dobry sposób? Po połączeniu składników owiń mieszankę szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. I to wszystko. 

Teraz już wiesz, o czym dokładnie pamiętać, przy pracy nad domowym mazurkiem. Podsumowując, kluczem do sukcesu jest krótkie wyrabianie ciasta. W przepisie warto też zrezygnować z całych jajek i postawić na same żółtka, które zapewnią genialne efekty. Nie zapomnij też dobrze schłodzić gotowego ciasta, dzięki czemu przygotowanie perfekcyjnego mazurka zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym będzie proste jak bułka z masłem. 

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru