Trwa ładowanie...
d1z3ut1
15-03-2021 12:38

Mazurek wielkanocny. Tradycyjne ciacho krok po kroku

Przepis

Wśród wielkanocnych potraw nie może zabraknąć tradycyjnego mazurka na kruchym maślanym spodzie. Klasyczny mazurek składa się z kruchego spodu i słodkiego nadzienia np budyniowego, marcepanowego lub kajmakowego. Wierzch dekorujemy bakaliami.

d1z3ut1
4.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 3/4 kostki masła
  • cukier waniliowy
  • łyżka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki śmietany
  • puszka masy kajmakowej (tzw. krówkowej)
  • bakalie do ozdoby
Przepis
  • Mieszamy ze sobą suche składniki ciasta, a następnie siekamy z masłem. Robimy wgłębienie, wbijamy żółtko i dodajemy śmietanę.
  • Ze składników zagniatamy ciasto, owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
  • Ciasto rozwałkowujemy, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie i brzegi zwijamy w ranty. Smarujemy białkiem, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20 minut.
  • Masę kajmakową rozbijamy mikserem (można dodać nieco rumu).
  • Gdy ciasto wystygnie, rozsmarowujemy na nim masę, obsypujemy brzegi siekanymi orzechami, zaś środek ozdabiamy bakaliami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Mazurek wielkanocny. Tradycyjne ciacho krok po kroku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1z3ut1
d1z3ut1
d1z3ut1
d1z3ut1
Więcej tematów
d1z3ut1