Mazurek wielkanocny. Tradycyjne ciacho krok po kroku
Przepis
Wśród wielkanocnych potraw nie może zabraknąć tradycyjnego mazurka na kruchym maślanym spodzie. Klasyczny mazurek składa się z kruchego spodu i słodkiego nadzienia np budyniowego, marcepanowego lub kajmakowego. Wierzch dekorujemy bakaliami.
4.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Składniki
Przepis
- Mieszamy ze sobą suche składniki ciasta, a następnie siekamy z masłem. Robimy wgłębienie, wbijamy żółtko i dodajemy śmietanę.
- Ze składników zagniatamy ciasto, owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
- Ciasto rozwałkowujemy, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie i brzegi zwijamy w ranty. Smarujemy białkiem, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20 minut.
- Masę kajmakową rozbijamy mikserem (można dodać nieco rumu).
- Gdy ciasto wystygnie, rozsmarowujemy na nim masę, obsypujemy brzegi siekanymi orzechami, zaś środek ozdabiamy bakaliami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Mazurek wielkanocny. Tradycyjne ciacho krok po kroku
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.