Mazurek wielkanocny. Tradycyjne ciacho krok po kroku
Wśród wielkanocnych potraw nie może zabraknąć tradycyjnego mazurka na kruchym maślanym spodzie. Klasyczny mazurek składa się z kruchego spodu i słodkiego nadzienia np budyniowego, marcepanowego lub kajmakowego. Wierzch dekorujemy bakaliami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mieszamy ze sobą suche składniki ciasta, a następnie siekamy z masłem. Robimy wgłębienie, wbijamy żółtko i dodajemy śmietanę.
- Ze składników zagniatamy ciasto, owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
- Ciasto rozwałkowujemy, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie i brzegi zwijamy w ranty. Smarujemy białkiem, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20 minut.
- Masę kajmakową rozbijamy mikserem (można dodać nieco rumu).
- Gdy ciasto wystygnie, rozsmarowujemy na nim masę, obsypujemy brzegi siekanymi orzechami, zaś środek ozdabiamy bakaliami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl